Založ si blog

Slnečný Brač 2024 – Priame lety z Bratislavy a Košíc

Najobľúbenejšej turistickej destinácii Slovákov – Chorvátsku patrí 1244 ostrovov. Jedným z najznámejších je určite ostrov Brač. Počas hlavnej letnej sezóny tu funguje aj letisko, do ktorého môžete v tejto letnej sezóne letieť priamo z Bratislavy a Košíc.

Po jeden a pol hodinovom lete už môžete oddychovať na miestnych krásnych plážach alebo sa môžete vybrať spoznávať pamiatky a očarujúce miesta ostrova.

V našom blogu sme pre Vás pripravili zoznam odporúčaných hotelov, do ktorých sa radi vracajú naši klienti. V druhej časti blogu nájdete tipy na miesta a lokality, ktoré by ste počas návštevy ostrova určite nemali vynechať.

 

 

Bretanide Sport & Wellness resort ****

Hotel sa nachádza v meste Bol. Je ako stvorený pre milovníkov pešej turistiky, cyklistiky a rodiny s deťmi.

+ detské ihrisko a bazén

+ ležadlá a slnečníky na pláži zdarma, bezplatné požičanie bicykla

+ welness a sauna

 

 

 

Labranda Velaris resort ****

V jednej z najkrajších záhrad ostrova Brač je situovaný moderný hotel Labranda Velaris. Príjemnou prechádzkou v okolí hotela sa nachádzajú nákupné možnosti s reštauráciami, kaviarničkami a obchodmi.

+ prvé dieťa do 12 rokov zdarma, druhé dieťa do 7 rokov zdarma

+ vodné športy a možnosť potápania v blízkosti hotela

+ dostupnosť chôdzou do mesta Supetar

 

 

Bluesun hotel Elaphusa ****

Hotel sa nachádza pri známej pláži Zlatni rat v tichom prostredí. Pýši sa najväčším welness a fitness centrom na ostrove Brač.

+ detský bazén a hotelové animácie

+ dieťa do 12 rokov zdarma

+ možnosť mať domáce zviera na hoteli

 

 

Bluesun Holiday Village Bonaca ***

Bluesun Holiday Village Bonaca je novozrekonštruovaný hotel, ktorý patrí medzi najobľúbenejšie na ostrove Brač. Je vzdialený od najbližšieho letiska len 12 km.

+ 2 deti do 14 rokov zdarma

+ detský bazén a hotelové animácie

+ výborný pomer kvality a ceny

 

 

Grand Hotel View ****

Krásny novopostavený hotel je situovaný priamo pri mori. Hotel ponúka krásny panoramatický výhľad na pohorie Biokovo.

+ 2 deti do 12 rokov zdarma

+ detský bazén a animácie

+ krásna poloha a pláž

 

 

 

Gava Waterman Milna Resort ****

Kúsok od centra mesta Milna sa nachádza zrekonštruovaný hotel Gava Waterman Milna Resort.Hotel ponúka animačný program a rôzne možnosti relaxu.

+ ležadlá a slnečníky zdarma

+ detský bazén a detské animácie

+ výborný pomer kvality a ceny

 


 

Ostrov Brač, to nie sú len kvalitné hotely a výborné služby. Napriek svojej veľkosti Vám ostrov ponúkne krásne miesta, históriu, pamiatky aj úžasné výhľady. Nechajte sa inšpirovať našimi cestovateľskými tipmi.

 

1. Dedinka Bol

Presne na opačnej strane ostrova, ako je mesto Supetar, sa nachádza malá a pokojná dedinka Bol, mnohokrát označovaná aj ako symbol Jadranu. O tom, či oprávnene alebo nie sa už musí rozhodnúť každý sám. Každopádne jej brehy obmývajú pokojné vlny Jadranského mora, a preto je cieľom mnohých turistov. Dedinka, ktorá má takisto aj bohatú históriu a kultúrne pamiatky, ktoré sa nachádzajú v jej centre. Je to aj ideálna poloha odkiaľ sa dajú podnikať rôzne výlety, či už po súši alebo po mori.Typické jadranské uličky z kamenných domcov skrývajú okrem romantickej nálady aj niečo, čo nenechá na pokoji čuchové a chuťové receptory.

Či už sa tu vyberie milovník morských dobrôt, vegetarián alebo všežravec, určite ani jeden z nich neodíde s prázdnym žalúdkom.

Avšak najväčšie čaro dedinky Bol sú pláže. Tie sú trochu odlišné, ako mnohé na ďalších ostrovoch. Precíznosť a tajný tromf sú borovicové háje, ktoré sa nachádzajú v ich tesnej blízkosti. Tvoria tak akési prírodné slnečníky vtedy, keď je slnka až až.

 

Borovicové háje na pláži pri dedinke Bol

 

2. Vidova Gora

Nielen najvyšší bod na ostrove Brač, ale aj najvyššia hora všetkých chorvátskych ostrovov je Vidova Gora. Spôsobov, ako sa tam dostať je hneď niekoľko a všetko záleží na tom, ako je kto naučený. Najjednoduchší spôsob sa kľukatí, ako had, po slnkom vyprahnutých kopcoch. Na mysli mám modernú asfaltovú cestu a tá vedie skoro až na samý vrchol.

Avšak pre tých, ktorí si radi doprajú trochu aktívneho odpočinku a do svojich kufrov si pribaľujú okrem krému na opaľovanie a flipflopiek aj pevnú obuv, bude druhá cesta mnoho zaujímavejšia. Z viacerých miest na ostrove sa dá podniknúť krásna túra, počas ktorej isto nebude núdza o úchvatné výhľady a scenérie. Cena za výstup je viac než atraktívna. Za ideálnych podmienok, ktoré sú počas leta v Chorvátsku skoro stále, je výhľad nie len na okolité ostrovy, ale aj široko ďaleko, v závislosti od toho, kam až oko dohliadne. O tom, že Vidova Gora bola významným miestom už aj v minulosti svedčí aj to, že na jej vrchole sa nachádzajú ruiny starej kaplnky.

Dnes na samom vrchole stojí veľký kríž, ktorý symbolizuje pevnú kresťanskú vieru Chorvátov.

 

Výhľad z vrcholu Vidovej Gory

 

3. Zlatni Rab

Tak, ako má Kanada Niagáre, Francúzsko Eiffelovku alebo Brazília Copacabanu, tak Chorvátsko má Zlatni Rab. Pláž, ktorej snímky obleteli svet azda miliónkrát a celkom určite ešte zopárkrát znovu obletia, je pýchou celej krajiny. Každý Chorvát vie, kde sa tento zlatistý výbežok do mora nachádza. Takisto to vedia aj obyvatelia ostrova Brač a patrične sú na to aj pyšný.

Zlatni Rab

 

4. Dominikánsky kláštor, Bol

Krásny kláštor zo 16-tého storočia, ktorý je priam opradený zaujímavosťami z čias minulých. Ešte donedávna bol zapísaný v celosvetovom zozname observatórií. Po príjemnej túre, či už z vnútrozemia alebo od pobrežia, sa ho dá celoročne navštíviť. Práve druhý zo spomínaných spôsobov je spojený s príjemnou historkou o tom, ako tu osem chlapov touto trasou nieslo obrovské piano náročným terénom. Počas presunu spotrebovali 56 litrov vína a následne sa hodovalo až do rána. Fungovala tu aj škola pre 20 detí z okolitých dediniek. Keď išli na vyučovanie museli so sebou doniesť ako platidlo drevo na kúrenie.

ALEX0077

 

5. Dedinka Nerežišća

Počas túlania naprieč ostrovom je určite príjemné zastaviť sa v tejto malej vnútrozemskej dedinke. Je to typická jadranská usadlosť s množstvom malých a väčších kamenných domcov. Tie tak vytvárajú dokonalú predstavu o vzhľade chorvátskeho vidieka. To, čo robí dedinku Nerežišća jedinečnú, je priamo v jej srdci. V centre sa nachádza malinký kostolík alebo dnes už len kaplnka. Na jej streche rastie strom, o ktorý sa nie lenže nikto nestará, ale ho dokonca ani nikto nezasadil. Teda aspoň to sa uvádza v miestnej kronike. Je to teda akási miestna legenda, ktorá nerozlučne patrí do koloritu ostrova Brač

 

6. Dedinka Škrip

V susednej dedine Škrip je niečo, čo poteší milovníkov kultúry a histórie. Okrem gréckych a rímskych zrúcanín sa tu nachádza aj veľmi pekný kostol Svätej Heleny, kaštieľ Cerenič a etnografické múzeum. V ňom sa dá v priebehu niekoľkých desiatok minút zistiť čo to viac nie len o pôvode a histórii obyvateľov ostrova Brač, ale aj o Chorvátoch, ako takých.

 

7. Supetar

Aký by to bol výlet, ak by ste sa nezastavili v najväčšom meste ostrova? Dá sa tu absolvovať príjemná prechádzka popri mori s výhľadom na prístav. Takisto je veľmi pekný pohľad z niektorého z priľahlých kopcov a mesto sa tak zdá byť bližšie nie len na dosah, ale aj k srdcu. Exkurzia Supitarom nezaberie príliš veľa času. Takže ak pôjdete z ostrova preč trajektom, myslite na to, aby ste si pred plánovaným odchodom trajektu nechali časovú rezervu aspoň dve hodiny a určite to nebudete ľutovať.

 

Najväčšie mesto ostrova Brač je Supetar plus výhľad na búrku nad Splitom

 

Chorvátsko je krajina kde všeobecne platí, že ich cesty patria medzi najlepšie v Európe. Myslím, že s týmto tvrdením sa dá celkom jednoznačne súhlasiť. Čo sa týka ostrova Brač, tak ten je na tom podobne a nezaostáva za národným štandardom. Ostrov Brač je svojou ponukou jednoznačne miesto, kde si na svoje prídu nie len klasický plážový dovolenkári. Dá sa tu nájsť šport, rekreácia, pohodlie, zábava, luxus, ale aj dobrodružstvo. Kto sa rozhodne pre výber letnej destinácie práve pre Brač, podľa nás určite nebude banovať.

 

 

 

Leto 2024: TOP 10 rodinných hotelov s aquaparkmi

18.04.2024

Ak Vaša rodina miluje počas letnej dovolenky vodnú zábavu, určite pokračujte v čítaní tohto blogu. Prinášame Vám totiž 10 tipov na overené a obľúbené hotely s tou najširšou ponukou vodnej zábavy. S rezerváciou letnej dovolenky neváhajte! Viaceré termíny v obľúbených stredomorských hoteloch sú už na sezónu 2024 vypredané. Vypredané sú aj mnohé termíny s [...]

Bahrajn: Ostrov, na ktorý sa budete chcieť vrátiť

02.04.2024

Poznáte to – sú dovolenkové miesta, ktoré nás zaujmú, ale necítime potrebu sa tam vrátiť znova. Tie druhé nás očaria tak intenzívne, že hneď po návrate domov na tieto miesta máme chuť cestovať znova. Medzi takéto miesta patrí aj rozlohou malý ostrov Bahrajn nachádzajúci sa v Perzskom zálive, len pár desiatok kilometrov od Kataru a Saudskej arábie. Bojovník a [...]

Marsa Alam 2024 – Cenovo výhodná dovolenka s priamymi letmi

19.03.2024

Autor blogu: Sandra Košútová 🇪🇬 Stredisko Marsa Alam sa nachádza na južnom pobreží Červeného mora v Egypte a ponúka úžasné podmienky na potápanie, s krásnym korálovým útesom a pestrou podmorskou faunou. Je vzdialené len 4 hodiny letu z Bratislavy a predstavuje tú pravú kombináciu výbornej dovolenky- teplé more, krásne pláže, slnečné počasie, skvelé služby a [...]

Dušan Lehotský, učiteľ, tréner atletiky

Vychoval viacerých majstrov ČSSR v atletike: Na školských pretekoch som len čumel. Keď to takto pôjde ďalej, v tridsiatke budú o barlách

29.04.2024 00:00

Dušan Lehotský v Levoči učil telocvik a viedol mladých športovcov 44 rokov.

Peniaze, euro, kufrík

Rakúski colníci našli na letisku vo Viedni v batožine 700-tisíc eur

28.04.2024 21:39

Rakúski colníci objavili 700 000 eur v hotovosti v batožine na letisku vo Viedni, ktorá patrila dvom bratrancom cestujúcim do Istanbulu.

oheň, kozub, kachle, plameň

Kysucký hotel Marlene horel, požiar strechy už lokalizovali

28.04.2024 19:09

Strechu hotela v Oščadnici zasiahol v nedeľu popoludní požiar, rozšíril sa aj do jeho podkrovných priestorov a ubytovacej časti.

Russia Lenin Death Anniversary

Ruskí komunisti zúria. Tvrdia, že Putinov obľúbený filozof bol silný zástanca fašizmu

28.04.2024 17:00

Komunisti žiadajú prokuratúru, aby posúdila tvorbu filozofa Ivana Iľjina. Riaditeľ školy, ktorú po ňom pomenovali, vidí v pozadí sprisahanie Západu.