Založ si blog

Jeseň 2022 // Južný Cyprus s októbrovými odletmi z Bratislavy

Tretí najväčší ostrov Stredozemného mora ponúka svojim návštevníkom rozmanitú prírodu a idylické pláže s azúrovou vodou. Vďaka svojej bohatej histórii môžete na Cypre navštíviť mnoho zaujímavých historických a kultúrnych pamiatok. Už od dávna bol križovatkou obchodných ciest a kultúr troch kontinentov. Európy, Ázie a Afriky, pred tri a pol tisíc rokmi tu prekvitala Mykénska kultúra. Neskôr tu žili antický Gréci, Rimania, Feničania a potom aj Arabi a nakoniec bol ostrov súčasťou Osmanskej ríše. Ešte do polovice minulého storočia to bola kolónia Británie.

Keď si Cyprus vyberiete ako miesto svojej najbližšej dovolenky, nemali by ste zabudnúť na to, že je rozdelený na dve časti. Severná je pod patronátom Turecka, Južný Cyprus je samostatným štátom, členskou krajinou Európskej únie, preto Vám stačí na jeho návštevu platný občiansky preukaz.

V našej ponuke nájdete priame lety z Bratislavy až do konca októbra 2022. Cyprus tak ostáva jednou z posledných stredomorských destinácií, kde sa dostanete priamym letom z Bratislavy.

Cyprus nie sú iba pláže, ale aj vysoké hory, kde sa môžete v zime lyžovať, hrady, malé dedinky, vinohrady na svahoch kopcov, skalnaté útesy na pobreží a rôzne iné pamätihodnosti. Mnohí turisti si nenechajú ujsť byzantskú mozaiku Panny Márie zo 6. storočia, ktorú môžete nájsť v malej dedinke Kiti. Ale nie je to jediná mozaika na ostrove. A podobne je to aj s plážami, zábavou a všetkým ostatným, čo Cyprus ponúka.

 

Pláže a najznámejšie strediská

Najvyhľadávanejšie destinácie na juhu, Paphos, Larnaka, Limassole a Agia Napa, ponúkajú mnohé kvalitné pláže, ako pre mladých, zábavychtivých turistov, tak aj pre rodiny s deťmi či tých, ktorí hľadajú skôr pokojnú atmosféru na oddych. Vo väčšine z nich nechýba ponuka vodných športov, zábavné podniky, reštaurácie, ale ani múzeá a iné kultúrne pamiatky.

Jednoznačne najvyhľadávanejšia je Larnaka, nachádzajúca sa na juhovýchode ostrova, kde môžete nájsť viaceré pláže ocenené modrou vlajkou pre svoju čistotu a kvalitu služieb, ako napríklad Faros Beach či Pyla Beach. V meste nájdete aj múzeá, kostoly a iné atrakcie. Odporúčame aj prechádzku po promenáde z prístavu až ku križiackej pevnosti.

Pevnosť Larnaka

Pevnosť Larnaka

Ak hľadáte skôr pokojnejšie miesto na dovolenku, skúste Paphos. V jeho okolí sú na výber mnohé pláže s kvalitnými službami. Toho, kto si rád prezrie aj historické pamiatky môže zaujať zachovalý byzantský hrad, alebo náhrobné kamene kráľov z dávno zašlých čias, ktoré sa nachádzajú na útese. Nechýba aj kláštor a islamské minarety.

Limassol sa nachádza v centre južného pobrežia a ponúka dobrý prístup do väčšiny oblastí vo vnútrozemí. Samozrejmosťou sú kvalitne vybavené pláže, kde si môžu odpočinúť nielen rodičia s deťmi. V Limassole nájdete okrem jedinečnej ostrovnej kultúry aj rušnú nočnú zábavu, ktorou je toto stredisko povestné.

Známou je pláž Aphrodite beach, kde sa vraj podľa gréckej legendy narodila bohyňa Afrodita. Môžete ju nájsť medzi Paphosom a Limassolom. Navštevovanou je aj archeologická lokalita Kourion, kde sú pozostatky mesta založeného pred viac ako 3000 rokmi, ktoré bolo zničené silným zemetrasením.

Pláž Afrodita

Asi najkrajšie pláže a prírodu si však môžu návštevníci užiť v regióne Agia Napa, niekedy nazývanej Ayia Napa. Spolu s blízkym Protarasom sú doslova stvorené pre tých, ktorý si dovolenku naplno užívajú. Najznámejšou plážou je Nissi Beach. Tá je počas sezóny takmer stále preplnená. Ale je tu aj mnoho pláží, ktoré sú pokojnejšie a často prázdne. Takou je napríklad Konnos alebo Sirena beach v Protarase.

Pláž Konnos

Pláž Konnos

Pre rodiny jednoznačne odporúčame vodný park v Agia Napa, kde si môžu deti poriadne užiť. V meste sa denne konajú aj rôzne zábavné podujatia a párty.

 

Tipy na obľúbené hotely našich klientov

Vrissania Beach ****

Hotel Vrissania Beach Hotel patrí do prestížnej hotelovej siete Tsokkos. Nachádza sa na zlatej piesočnatej pláži v centre letoviska Protaras.

Naši klienti oceňujú:

+ polohu na krásnej pláži
+ čistotu izieb
+ pestrý výber vegetariánskych jedál

 

Constantinos the Great *****

Päťhviezdičkový hotelový komplex Constantinos the Great s kvalitnými all inclusive službami, vynikajúcou polohou iba pár krokov od nádhernej piesočnatej pláže so zlatistým pieskom a priam nebesky modrým morom.

Naši klienti oceňujú:

+ nádhernú pláž s pozvoľným vstupom do mora
+ priestranné izby s pohodlnými posteľami
+ bohatý výber vodných športov v blízkosti hotela

 

Chrysomare Beach Hotel & Resort *****

Mimoriadne exkluzívny 5* hotelový komplex Chrysomare Beach Hotel & Resort s prvotriednymi službami, ktorý otvoril svoje brány návštevníkom po prvýkrát v sezóne 2022. Hotelový komplex sa vypína priamo nad Stredozemným morom a na krásnu piesočnatú pláž stačí urobiť iba pár krokov.

Naši klienti oceňujú:

+ bohatý a kvalitný all inclusive
+ rozľahlé vnútorné a vonkajšie bazény
+ prvotriedna poloha na prekrásnej pieskovej pláži

 

Pohorie Troodos

Predstavte si, že by ste si uprostred zimy mohli na dovolenke zalyžovať na zasneženom svahu a hneď potom sa zviesť na pláž k moru a trochu si zaplávať. Páčilo by sa vám to? Južný Cyprus vám takúto možnosť naozaj ponúka. Ale musíte byť trochu otužilí. V zimných mesiacoch je totiž voda o dosť chladnejšia a teplota pri mori je okolo 20 stupňov.

Nejde tu však iba o lyžovanie. Na svahoch tohto pohoria sa ukrýva nejedno kultúrne bohatstvo. Stačí spomenúť napríklad dedinku Moutoullas so starobylým kostolom zapísaným medzi poklady UNESCO, alebo malú a dnes už v podstate opustenú obec Fikardou s jej kamennými domami a úzkymi uličkami dláždenými kameňmi. V malebnej prírode posiatej chodníkmi, ktoré križujú celý ostrov, môžete nájsť mnoho takýchto unikátov.

Obec Fikardou

Obec Fikardou

Keď už ste na Cypre, nemali by ste vynechať ochutnávku miestnych vín. Majú špecifickú chuť aj vône vďaka tomu, že hrozná na ostrove dozrievajú v nezvyčajných výškach. Podobne je to aj s miestnymi špecialitami. Určite sa stretnete s tunajším špeciálnym syrom – Halloumi. Vyrábaný je ručne z tvarohu z ovčieho alebo kozieho mlieka a jeho súčasťou je mäta pieporná. Niekomu pripomína u nás známu mozarellu. Domáci ho najčastejšie jedia mierne opečený na oleji. Jeho výhodou je, že sa nerozteká a vraj dlho vydrží, takže sa môže hodiť ako suvenír domov.

Určite by ste však mali ochutnať, alebo skôr zažiť Meze. Nie je to totiž jedlo, ale systém stolovania. Nájdete ho asi v každej reštaurácii. Podstatou je, že postupne dostanete na 20 až 30 tanieroch rôzne druhy jedla. Vlastne takmer všetko, čo je pre Afroditin ostrov typické. Niekoľko druhov mäsa, šaláty, pomazánky a chlieb však určite nejedzte sami. To množstvo garantovane nezvládnete 🙂

 

 

 

 

Marsa Alam 2024 – Cenovo výhodná dovolenka s priamymi letmi

19.03.2024

Autor blogu: Sandra Košútová 🇪🇬 Stredisko Marsa Alam sa nachádza na južnom pobreží Červeného mora v Egypte a ponúka úžasné podmienky na potápanie, s krásnym korálovým útesom a pestrou podmorskou faunou. Je vzdialené len 4 hodiny letu z Bratislavy a predstavuje tú pravú kombináciu výbornej dovolenky- teplé more, krásne pláže, slnečné počasie, skvelé služby a [...]

Egypt 2024: Najvýhodnejšia jarná dovolenka s tipmi na overené hotely

29.02.2024

Autor blogu: Sandra Košútová 🐪 Väčšina z nás už netrpezlivo čakáme a tešíme sa na príchod slnečných mesiacov roka. Ja osobne som si preto v januári povedala, že dosť bolo zimy – chcelo by to nejaké slniečko. Spolu s kolegami sme sa vybrali na infocestu do Egypta, aby sme Vám – našim klientom poskytli vždy tie najlepšie informácie z prvej ruky. Tentoraz [...]

Čarovný Omán 2024: Nové lety z Bratislavy

15.02.2024

Navštívte s nami Arabský poloostrov, rozprávkový Omán, krajinu sultánov a Salalah, bielu perlu Orientu. Jemné pieskové pláže, tyrkysové more s delfínmi a veľrybami, kilometre kokosových paliem strážiacich pobrežie, duny púšte opierajúce sa o horský ománsky masív. Ten drží vlhko a vracia ho národnému pokladu, kadidlovému stromu, ktorého miazga sa v dávnych dobách [...]

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

Fabrika Kia - Teplička nad Váhom

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia

Rusko, Ukrajina

ONLINE: Masívny útok opäť cielil na ukrajinskú energetiku. Poliaci poslali do vzduchu lietadlá

29.03.2024 07:45, aktualizované: 09:06

Rusko masívne útočí na ukrajinskú energetiku, ktorá je v zložitej situácii. Keď Rusi spúšťajú útoky, Poliaci posielajú do vzduchu lietadlá.

Joe Biden, Barack Obama

Štyria prezidenti v New Yorku. Biden s Obamom a Clintonom zozbierali 25 miliónov USD, Trump bol na pohrebe policajta

29.03.2024 07:11

Americká prezidentská kampaň vo štvrtok večer dostala do New Yorku štyroch amerických prezidentov.