Založ si blog

Dominikánska republika 2021/2022 – podmienky vstupu / Flex garancia / polostrov Salinas

Dominikánska republika sa radí medzi najpopulárnejšie exotické destinácie slovenských cestovateľov. Priaznivé ceny, kvalitné služby, prekrásne rozľahlé pláže a jednoduché podmienky vstupu aj pre nezaočkovaných ju robia príťažlivou aj v aktuálnej sezóne 2021/2022. V aktuálnej sezóne nelietajú priame lety z Viedne do Punta Cany, ale je k dispozícii pestrá paleta prestupových letov cez Frankfurt, Düsseldorf a Mníchov.

 

Podmienky vstupu

Cestovanie do Dominikánskej republiky je  povolené bez obmedzenia. Po prílete do destinácie prebieha náhodné testovanie v podobe rýchleho ambulantného testu. Pred vstupom do krajiny je potrebné vyplnenie elektronického formulára. Pozor, pravidlá leteckých spoločností sa môžu líšiť od vstupných podmienok – naši predajcovia Vám ich radi pri kúpe zájazdu zistia.

 

Flex tarifa a poistenie

Ak sa obávate skorého nákupu dovolenky na Dominikánsku republiku, ponúkame Vám s vybranými partnermi Flex tarifu, ktorá Vám umožní v lehote 21 až 14 dní pred cestou zadarmo odstúpiť od zmluvy alebo v lehote 14 až 7 dní pred cestou zadarmo zmeniť výber dovolenkového balíčka. Cena tohto balíčka začína na 29 EUR/osoba, pri vybraných ponukách charterových letov je zadarmo. O vašu právnu istotu sa postará aj balík komplexného cestovného poistenia. Komplexné cestovné poistenie s Covid pripoistením, ktoré sa dá kúpiť ku zájazdu alebo jednotlivej službe cestovného ruchu pokrýva okrem iného situáciu pozitívneho PCR testu (aktuálne od 16.11.2021 Vám ponúkame Covid pripoistenie bez doplatku). V prípade, ak 14 dní pred nástupom na zájazd máte Vy ako objednávateľ alebo ktorýkoľvek cestujúci pozitívny PCR test na koronavírus, uhradí Vám poisťovňa 80% ceny zájazdu. V rámci poistenia je pokrytá aj situácia tzv. nenastúpenia, teda ak by ste neboli vpustení do lietadla, pretože Vám bola nameraná zvýšená teplota.

 

Poloostrov Salinas

Neďaleko hraníc Dominikánskej Republiky a Haiti je pomerne málo známa lokalita Salinas. Ide o malý polostrov, ktorý toho skrýva celkom dosť. Tí, ktorí sa rozhodnú prebádať krajinu podrobnejšie, by sa rozhodne nemali tomuto miestu vyhnúť. Ďalší skrytý poklad z cestovania po krajine je iba necelých 150 km od hlavného mesta Santo Domingo alebo 350 km od obľúbeného strediska Punta Cana . Do navigácie stačí zadať Las Salinas a o príjemné prekvapenie bude rýchlo postarané.

Z monotónnej cestnej premávky naprieč južným pobrežím nás vytiahol stopár, ktorý už z diaľky mával ako na spartakiáde. Nebolo treba veľa a už sedel na zadnom sedadle. Do spomínaného mestečka Las Salinas sa ide popri vojenskej základni. Ozbrojený muž v maskáčoch pri rampe na mňa nezapôsobil moc lákavo. Priznám sa, že som aj na chvíľu trochu zaváhal či idem správne. Našťastie náš nový spolucestujúci to tu už celkom poznal a s úsmevom na tvári mi povedal, aby som pokračoval v jazde, lebo to je len bežná kontrola.

Kým sme dorazili do mesta, tak nám v rýchlosti prezradil svoj príbeh. Keďže na prvý pohľad bolo jasné, že nie je „domáci“, tak sme od neho vyzvedali.  Steve bol sympatický námorník z americkej lode, na ktorej slúžil. Keď však zakotvila práve na základni, ktorú sme videli už len v spätnom zrkadle automobilu, jeho život sa navždy zmenil. Rozhodol sa, že už sa na palubu nevráti a zostane tu. Neviem, či je tomu tak až doteraz, alebo nie, no v čase, keď sme ho stretli to už bolo päť rokov.

Ako poďakovanie za odvezenie nám stihol dať ešte zopár tipov, kam sa vybrať v tejto lokalite a stratil sa v nedohľadne spolu s tónmi karibskej hudby hrajúcej na ulici. Najväčšie lákadlo pre všetkých, ktorí sa rozhodnú navštíviť Salinas sú jednoznačne pieskové duny. Toto územie bolo pred niekoľkými rokmi vyhlásené aj za Národný park, ktorý zaberá značnú časť polostrova. Niektoré z nich presahujú výšku desiatok metrov.

 

narodny-park-s-pieskovymi-dunami

Národný park s pieskovými dunami

 

Je to skutočne príjemné miesto na oddych. Len tak sa bezstarostne prechádzať po tejto pustatine, bolo viac než príjemné. Jediné zvuky, ktoré sa tu dali identifikovať boli len donekonečna naháňajúce sa zrnká piesku, ktoré so sebou prenášal prúd vetra, ako nerozhodný zákazník počas vianočných výpredajov. Tento prúd dokonale využívajú aj početné kŕdle pelikánov, ktoré vo vzduchu brilantne manévrujú v dostatočnej vzdialenosti od najväčšieho predátora na planéte. Od človeka.

————————————–

Zájazdy rakúskych a nemeckých cestovných kancelárií do Dominikánskej republiky nájdete na stránkach: www.reisen.sk/dovolenka/dominikanska-republika/

————————————–

Podľa toho sa zrejme riadia aj kraby rôznych veľkostí. Tie si more užívali azda viac, ako ja. Bezhlavo sa hádzali do veľkých vĺn, ako profesionálni kaskadéri. Avšak, keď som sa k ním priblížil viac, ako bola ich „komfortná“ zóna, bleskurýchle sa zahrabali do piesku. Zrejme vedia, čo čakať od ľudí. Aj oni asi vedia, kde je väčšia šanca na prežitie.

 

Čo je typické asi pre celú Dominikánsku Republiku? Zrejme „bachata“ (čítaj bačata). Ide o tradičný tanec, ktorý pochádza práve z tejto krajiny. V súčasnosti sa jeho popularita stále zväčšuje a svojich priaznivcov si nachádza po celom svete. Asi neexistuje mesto, kde by sme tóny tejto doslova ťahavej hudby nepočuli. Je celkom jedno, či ide o hlavné mesto, alebo vidiek, hory alebo pláže, jachtu alebo autobus. Hrá všade a Dominikánci ju priam milujú. Takisto aj tu v Las Salinas vyhrávala na každej ulici, v každom aute alebo pred každým domom. Staré reproduktory v rádiach z čias dávno minulých z posledného mleli rytmické tóny stále dookola a dookola. Jediné, čo ich dokázalo prekričať, boli miestni mačovia, ktorí sa predbiehali v tom, kto má kvalitnejšiu repro sústavu vo svojom štvorkolesovom tátošovi.

 

novy-pristav-v-mestecku-salinas

Nový prístav v mestečku Salinas

 

Život v takomto meste pripomína celkom iný svet. Ľudia nevyzerali, že prekypujú majetkom a bohatstvom, no napriek tomu sa na seba usmievali a zabávali sa. Iste im k tomu trochu pomáha aj všade prítomný rum s kolou, ale prečo nie. Ani my dvaja sme neodolali a z najbližšieho obchodu sme vyšli s taškou, kde sa hompáľali tieto dve tekutiny.

Táto oblasť je známa aj tým, že tu pomerne často fúka silný vietor. Netrvalo dlho a prišli na to aj vyznávači kitesurfingu. Ide o pomerne mladý šport, no jeho základňa sa rozrastá celkom rýchlo. Ja do nej zatiaľ nepatrím, no ak by som žil niekde, kde by bolo možné tento šport praktizovať, určite sa pridám. Keďže sa v mori len bezvýznamne trepem, ako lístok vo vetre, tak si radšej doprajem aktivity na suchu.

prazdne-plaze-s-mnozstvom-musli

Prázdne pláže s množstvom mušlí

 

Ďalšia z pláži polostrova bude rozhodne zaujímať milovníkov a zberateľov mušlí. Už som si celkom zvykol na to, že more občas nejakú peknú vyplaví a ja si ju budem môcť vziať, ako pekný suvenír. Avšak to, čo sme nachádzali tu, bolo celkom iné. Zrejme každý vie, že ak si chce z dovolenky priniesť skutočne krásnu a veľkú lastúru, tak si ju musí kúpiť niekde v obchode alebo na trhu. To čo zostane na pláži sa s nimi porovnávať moc nedá.

Lenže tu v Salinas sme zažili niečo, čo sme nezažili nikde inde. Tie veľké a krásne mušle, ktoré poznám z pultov rôznych predavačov sa mi jedna po druhej začali objavovať priamo pred nosom. Pri pohľade na prvú som po nej skočil, ako nenažraný vlk po ovečke. To preto, aby mi ju náhodou niekto „nevyfúkol“. Síce neviem kto, lebo sme tam boli len my dvaja s priateľkou, ale inštinkt je predsa len inštinkt.

 

symbol-celeho-mesta

Mušla – symbol Las Salinas

 

Po chvíli som však prišiel na to, že to bolo celkom zbytočné. Podobné alebo často aj omnoho krajšie kúsky boli doslova rozsypané po celej pláži. Dokonca to dopadlo tak, že sme tie prvé vrátili späť do piesku a mohli sme si vyberať tie, ktoré sa nám páčili najviac.

S plným náručím krásnych úlovkov sme sa spokojne vrátili späť. Našťastie sa z krajiny môžu legálne takéto suveníry vyvážať takže k spokojnosti už nechýbalo asi nič.

Aby toho nebolo málo, tak posledné miesto, ktoré učaruje azda každému nadšencovi fotografie je na snímanie krásnych obrázkov viac než stvorené. Ide o starý solivar, ktorý už je dnes mimo prevádzky. Práve po tejto komodite je pomenované toto mestečko a verím, že mnohí z vás, čo sa tu vyberú, si soľné polia spolu so solivarom určite zamilujú.

 

stary-solivar

Starý solivar

 

Aj Salinas patrí medzi destinácie, kde sa za celý rok nepremelie moc zahraničných turistov.  Neďaleko odtiaľto je ešte veľké jazero Enriquillo, kde si pred niekoľkými rokmi otvoril malú krokodíliu farmu istý Američan. To nás až tak moc neoslovilo a aj preto sme sa pobrali naprieč centrálny horský masív na severné pobrežie.

 

Autor textu reportáže a fotiek: Aleš Tvrdý

Leto 2024: TOP 10 rodinných hotelov s aquaparkmi

18.04.2024

Ak Vaša rodina miluje počas letnej dovolenky vodnú zábavu, určite pokračujte v čítaní tohto blogu. Prinášame Vám totiž 10 tipov na overené a obľúbené hotely s tou najširšou ponukou vodnej zábavy. S rezerváciou letnej dovolenky neváhajte! Viaceré termíny v obľúbených stredomorských hoteloch sú už na sezónu 2024 vypredané. Vypredané sú aj mnohé termíny s [...]

Bahrajn: Ostrov, na ktorý sa budete chcieť vrátiť

02.04.2024

Poznáte to – sú dovolenkové miesta, ktoré nás zaujmú, ale necítime potrebu sa tam vrátiť znova. Tie druhé nás očaria tak intenzívne, že hneď po návrate domov na tieto miesta máme chuť cestovať znova. Medzi takéto miesta patrí aj rozlohou malý ostrov Bahrajn nachádzajúci sa v Perzskom zálive, len pár desiatok kilometrov od Kataru a Saudskej arábie. Bojovník a [...]

Marsa Alam 2024 – Cenovo výhodná dovolenka s priamymi letmi

19.03.2024

Autor blogu: Sandra Košútová 🇪🇬 Stredisko Marsa Alam sa nachádza na južnom pobreží Červeného mora v Egypte a ponúka úžasné podmienky na potápanie, s krásnym korálovým útesom a pestrou podmorskou faunou. Je vzdialené len 4 hodiny letu z Bratislavy a predstavuje tú pravú kombináciu výbornej dovolenky- teplé more, krásne pláže, slnečné počasie, skvelé služby a [...]

Jemen, USS Carney

Loď v Červenom mori zostrelila raketu, k útoku sa prihlásili húsíovia

25.04.2024 08:40

Vypálená raketa pravdepodobne mierila na loď MV Yorktown plaviacu sa pod americkou vlajkou.

súdne pojednávanie, Mikuláš Černák

Zvrat v prípade Černáka. V miestnosti bol len pár minút, rozhodovať o jeho prepustení sa dnes nebude

25.04.2024 08:00, aktualizované: 09:06

Kedy sa dozvieme verdikt, zatiaľ nie je známe. V prípade ešte stále pribúdajú návrhy na doplnenie dokazovania a procesné strany ich môžu podať aj počas pojednávania.

vojna na Ukrajine, Charkov

Poľsko chce poslať Ukrajincov domov bojovať. Podľa ministra sú Poliaci pobúrení, keď vidia mladých z Ukrajiny vysedávať v ich kaviarňach

25.04.2024 06:24

Poľsko je pripravené pomôcť Ukrajine pri návrate mužov vo vojenskom veku, uviedol poľský minister obrany.

SR ÚV MZ Fico Dolinková rokovanie kontrola TK BAX

Kontrolóri o stave zdravotníctva: Štát na jeho riadenie rezignoval, dôsledky pre pacientov sú alarmujúce

25.04.2024 06:05

Nemáme prehľad o financiách, nemodernizujeme a najakútnejším problémom je chýbajúci lekársky a ošetrovateľský personál.