Založ si blog

8 dôležitých otázok ku cestovaniu do exotiky – 2021/2022

1. Je cestovanie do exotických destinácií bezpečné?

Určite áno. Cestovanie sa vracia do starých koľají a podmienky vstupu do viacerých destinácií sú štandardizované na dokončené očkovanie, PCR test alebo prekonanie choroby. Exotické destinácie a hotely prijali mnoho hygienických a bezpečnostných opatrení, aby dovolenka v nich bola čo najbezpečnejšia. Navyše, ak nakupujete dovolenku rozumne (napríklad aj podľa odporúčaní a rád nižšie) bude Vás chrániť kvalitné cestovné poistenie a právne záruky cestovných kancelárií.

 

2. Mám si hľadať samostatné ubytovanie a letenku alebo si mám radšej kúpiť zájazd?

Výber je vždy na Vás, z pohľadu zákonnej ochrany je však lepšou voľbou zájazd, teda vopred pripravený balíček cestovných služieb. Na ten sa vzťahuje možnosť bezplatného odstúpenia v prípade mimoriadnych okolností ako aj pokrytie sumy zájazdu poistením insolventnosti v prípade, ak by sa cestovná kancelária dostala do konkurzu. Áno, rozumiete dobre – ak si aj kúpite ubytovanie na Maledivách od cestovnej kancelárie a tá skrachuje, zakúpené ubytovanie nie je poistené voči insolventnosti, aj keď ostatné produkty cestovnej kancelárie toto poistenie majú. Dobrou správou je, že viaceré slovenské, rakúske a nemecké cestovné kancelárie ponúkajú poistenie insolventnosti aj pre samotne zakúpené ubytovanie. Navyše, ak si kúpite zájazd, cestovná kancelária je povinná sa o Vás postarať v plnom rozsahu, napríklad aj pri meškajúcom lete alebo nenadväzujúcom transfere.

 

3. Čo ak sa náhle zhorší situácia v letovisku, ale zájazd nebude zrušený?

Ste oprávnený odstúpiť od zmluvy o zájazde pred začatím zájazdu bez zaplatenia odstupného, ak v cieľovom mieste alebo v jeho bezprostrednej blízkosti nastanú neodvrátiteľné a mimoriadne okolnosti, ktoré významne ovplyvnia poskytovanie zájazdu alebo prepravu cestujúcich do cieľového miesta; pri odstúpení od zmluvy o zájazde máte nárok na vrátenie všetkých platieb, ktoré ste za zájazd zaplatil. Pozor – táto výhoda sa vzťahuje výlučne na zájazdy. Ak si kupujete samostatnú službu (ubytovanie, letenku, transfer), zrušenie tejto služby na Vašu žiadosť pre zhoršenie situácie v danom štáte alebo oblasti bude len na dobrej vôli alebo možnostiach poskytovateľa tejto služby. Na rozdiel od situácii počas jari 2020, nárast prípadov koronavírusu už nie je možné považovať za takúto mimoriadnu okolnosť. Muselo by ísť o dramatické zhoršenie, ktoré by malo dopad na samotné fungovanie základných služieb v tom ktorom štáte alebo destinácii. Najistejšou voľbou bude preto kombinácia: zájazd (balíček služieb) + flexi garancia + komplexné cestovné poistenie s covid poistením.

 

 

4. Je možné bezplatne zmeniť alebo zrušiť zájazd?

Každé zrušenie zakúpeného zájazdu alebo cestovnej služby je spojené so storno poplatkami, ktoré sa zvyšujú ku dňu nástupu na zájazd. V prípade, ak od zájazdu alebo cestovnej služby odstupujete z dôvodu, že máte zdravotné indikácie, storno poplatky Vám preplatí poisťovňa (v prípade, ak máte uzatvorené cestovné poistenie). Slovenské, rakúske i nemecké cestovné kancelárie ponúkajú tzv. Flexi garancie. Tie umožňujú v určenej lehote (napr. 7, 14 alebo 22 dní) možnosť bezplatného odstúpenia alebo zmeny zájazdu. V niektorých prípadoch sú flexi garancie súčasťou zájazdu, všeobecne sú však spoplatnené osobitným poplatkom vo výške približne do 30 EUR/osoba.

 

5. Dostanem sa do exotických destinácií aj priamymi letmi?

Áno, letecké spoločnosti postupne obnovujú priame lety do exotických destinácií. V sezóne 2021/2022 bude priamymi letmi z Viedne dostupný Bangkok, Maurícius, Maledivy, Cancún, Dubaj, Abú Dhabí, Ammán a egyptská Hurghada. Pre túto sezónu však nenájdete obľúbené priame lety z Viedne do Varadera, Havany, Punta Cany, Colomba a na Seychelly.

 

6. Čo v prípade, ak mi pred nástupom na zájazd vyjde pozitívny test?

Komplexné cestovné poistenie s Covid pripoistením, ktoré sa dá kúpiť ku zájazdu alebo jednotlivej službe cestovného ruchu pokrýva aj túto situáciu. V prípade, ak 14 dní pred nástupom na zájazd máte Vy ako objednávateľ alebo ktorýkoľvek cestujúci pozitívny PCR test na koronavírus, uhradí Vám poisťovňa 80% ceny zájazdu. V rámci poistenia je pokrytá aj situácia tzv. nenastúpenia, teda ak by ste neboli vpustení do lietadla, pretože Vám bola nameraná zvýšená teplota.

 

 

 

7. Čo v prípade, ak ochorieme na Covid priamo na dovolenke?

Aj táto situácia je už priamo pokrytá Komplexným cestovným poistením s Covid pripoistením, dodatočné náklady vie poisťovňa uhradiť do výšky 1000 EUR (viď aktuálne podmienky poistenia). Niektoré cestovné kancelárie ponúkajú vlastné bezplatné produkty, ktoré chránia cestujúcich priamo pre tento prípad a zdieľajú s klientom prípadne náklady na návrat späť, ak by musel zostať v karanténe v štáte dovolenky dlhšie ako je dĺžka objednaného zájazdu.

 

8. Mám cestovné poistenie ku kreditnej karte, chráni ma?

Cestovné poistenie ku kreditnej karte si dobre preverte! Niektoré poistenie, ktoré dostanete v ponuke banky ku kreditnej karte má veľmi nízke sumy poistného krytia a najmä – nemusí Vás ochrániť v prípade, ak ochoriete na COVID pred dovolenkou alebo počas nej. Vždy sa informujte o podmienkach poistenia vo Vašej banke alebo u Vášho poisťovateľa. Niektorí klienti si tak radšej uzatvoria aj balíček Komplexného cestovného poistenia s Covid pripoistením od niektorej z komerčných poisťovní.

Leto 2024: TOP 10 rodinných hotelov s aquaparkmi

18.04.2024

Ak Vaša rodina miluje počas letnej dovolenky vodnú zábavu, určite pokračujte v čítaní tohto blogu. Prinášame Vám totiž 10 tipov na overené a obľúbené hotely s tou najširšou ponukou vodnej zábavy. S rezerváciou letnej dovolenky neváhajte! Viaceré termíny v obľúbených stredomorských hoteloch sú už na sezónu 2024 vypredané. Vypredané sú aj mnohé termíny s [...]

Bahrajn: Ostrov, na ktorý sa budete chcieť vrátiť

02.04.2024

Poznáte to – sú dovolenkové miesta, ktoré nás zaujmú, ale necítime potrebu sa tam vrátiť znova. Tie druhé nás očaria tak intenzívne, že hneď po návrate domov na tieto miesta máme chuť cestovať znova. Medzi takéto miesta patrí aj rozlohou malý ostrov Bahrajn nachádzajúci sa v Perzskom zálive, len pár desiatok kilometrov od Kataru a Saudskej arábie. Bojovník a [...]

Marsa Alam 2024 – Cenovo výhodná dovolenka s priamymi letmi

19.03.2024

Autor blogu: Sandra Košútová 🇪🇬 Stredisko Marsa Alam sa nachádza na južnom pobreží Červeného mora v Egypte a ponúka úžasné podmienky na potápanie, s krásnym korálovým útesom a pestrou podmorskou faunou. Je vzdialené len 4 hodiny letu z Bratislavy a predstavuje tú pravú kombináciu výbornej dovolenky- teplé more, krásne pláže, slnečné počasie, skvelé služby a [...]

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

polícia oživovanie

VIDEO: Išlo o sekundy. Petržalskí policajti nezaváhali, zachránili život mužovi

25.04.2024 18:00

Policajti sa pristavili pri dopravnej nehode, keď si zrazu všimli na zemi muža v bezvedomí.

jazierko, záhradné jazierko, zima, mráz

SHMÚ: Na celom Slovensku sa v noci môže vyskytnúť prízemný mráz

25.04.2024 17:18

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu prvého stupňa.

kvet, strom, sneh, úroda, mrazy

Mrazy v Česku boli pre ovocinárov fatálne. Mnohí hlásia stopercentnú škodu

25.04.2024 16:52

Hovorí sa o najhoršej situácii za posledných sto rokov. Odhadom už bolo zničených približne 100 000 ton ovocia.