Založ si blog

Cancún 2021/2022 – priame lety, flexi garancia a tipy na výlety

Lety

Veľkou výhodou pre slovenských klientov je blízkosť letiska vo Viedni, ktoré ako jediné v strednej Európe poskytuje priamy let do Cancúnu. Ten nebol niekoľko predošlých sezón prevádzkovaný, pre sezónu 2021/2022 bol však obnovený a preto je dobré ho využiť. Let je obsluhovaný spoločnosťou Austrian Airlines a lieta z Viedne do Cancúnu vždy v štvrtok a nedeľu. Sezóna priamych letov začína v štvrtok 24.októbra 2021 a končí v nedeľu 23.apríla 2022.  Naspäť z Cancúnu do Viedne sa dostanete priamym letom, ktorý je prevádzkovaný tiež každý štvrtok a nedeľu. Sezóna spiatočných priamych letov začína v štvrtok 24.októbra 2021 a končí v nedeľu 23.apríla 2022. V období máj až október je mexický Cancún dostupný len cez prestupové lety. Samozrejme, pri priamom lete musíte počítať s vyššou cenou a rezerváciou vopred, keďže priame lety sú viac dopytované klientmi. Pri prestupových letoch si naši klienti chvália služby leteckej spoločnosti Condor, ktorá lieta do Cancúnu napríklad z Frankfurtu alebo Madridu.

 

Flexi garancia

Spolu s našimi partnermi v Rakúsku a Nemecku Vám prinášame vybrané ponuky do Mexika s priamymi aj prestupový letmi s Flexi garanciou. Flexi garancia Vám prináša bezpečie pri kúpe zájazdu – napríklad možnosť bezplatného storna 14 dní pred nástupom na zájazd, možnosť zmeny termínu zájazdu 7 dní pred nástupom na zájazd a prísľub neodkladného vrátenia finačných prostriedkov v prípade storna. Balíček Flexi garancia je pri vybraných ponukách bezplatný a pri časti hotelov sa naň vzťahujú osobitné poplatky. Naše predajkyne Vám radi poskytnú o garancii bližšie informácie.

 

Tipy na výlety

Možno patríte medzi tých, ktorí do Mexika cestujú len kvôli pohode na krásnej pláži a hotelu s All inclusive, kde bude o vás určite dobre postarané. Keď už ale budete na druhej strane zemegule a navyše v tak zaujímavej krajine, nechceli by ste spoznať aj kúsok z Mayskej histórie, okúpať sa v prírodných jazierkach “cenotes”, či vidieť nádherný podmorský svet? Netvrdím, že máte vidieť úplne všetko, čo zmienim v tomto článku, ale určite si urobte aspoň jeden výlet.

 

Aké zaujímavé miesta na vás čakajú v Mexiku

Cez krásne pláže, po úžasný podmorský svet. Výber miest je naozaj široký a možno vás prekvapí, že tu môžete uvidieť voľne žijúce ružové plameniaky, či krokodýly, ktoré ste doteraz videli iba v zoo. Z ostrovov v okolí Cancúnu, ktoré sa oplatí navštíviť, musím spomenúť Isla Mujeres, Cozumel či Isla Holbox. Z miest je to Playa del Carmen kúsok od Cancúnu a smerom na juh mestečká Akumal a Tulum. Za históriou musíte odbočiť viac do vnútrozemia, do miest Coba a Valladolid, kde vám mexické pláže nahradia Mayske pyramídy, či jaskyne, v ktorých sa môžete okúpať. No a v neposlednom rade musím spomenúť Méridu, hlavné mesto Yucatánskeho regiónu, ktorá stojí za návštevu.

 

 

OSTROVY

Ostrov Isla Mujeres
Maličký ostrov Isla Mujeres sa nachádza kúsok od Cancúnu. Dostanete sa tu už za polhodinu loďou a určite sa tu oplatí prísť na celý deň, pretože okrem krásnych pláží si tu môžete užiť aj šnorchlovanie a to nielen nad krásnymi korálmi, ale aj podvodnými sochami v múzeu NUSA, v spoločnosti žraloka obrovského. Nebudem sa tu viac rozpisovať, pretože viac informácií o tomto ostrove nájdete v mojom minulom článku → “Kúzelný Cancún – tipy & rady”.

 

Ostrov Cozumel
Cozumel, najväčší ostrov Mexika bol pre mňa jeden z najlepších zážitkov. S priateľom sme tu strávili tri dni a poviem vám, nechcelo sa nám odtiaľto odísť. Po celý čas sme tu mali požičaný skúter vďaka, ktorému sme si celý ostrov prešli. Cesty sú tu pomerne nudné, pretože idete skoro stále iba rovno, ale na druhú stranu sú dosť široké, premávka skoro žiadna, takže jazda je tu bezpečná. Pravdou je, že pokiaľ nechcete platiť vysoké sumy za taxíky, tak sa bez skútru alebo auta na tomto ostrove ani nezaobídete.

Ostrov si nás získal krásnymi plážami a tiež tým, že tu bol úžasný pokoj. Asi aj vďaka tomu, že sme boli v Mexiku mimo hlavnú sezónu a nebolo tu toľko turistov.
Milovali sme jazdu po východnej strane ostrova, kde je vybudovaná cesta hneď pri pobreží, ktoré je plné krásnych, prázdnych pláží a my sme mohli zastaviť kdekoľvek sme chceli. Síce sa tam nedalo vôbec kúpať kvôli veľkým vlnám a silným prúdom, ale bolo tam nádherne. Juh ostrov a jeho opačná strana mala zase úplne pokojné tyrkysové lagúny vhodné pre šnorchľovanie, či plávanie, ale tam už bol vstup spoplatnený.

Ostrov Cozumel je zaujímavý aj tým, že tu nájdete zábavné parky, ako napríklad Chankanab Beach Adventure Park a môžete tu navštíviť miestne farmy, kde vám ukážu, ako sa vyrába tequilla. Samozrejme, že k tejto návšteve patrí aj jej ochutnávka.

Turisti tu jazdia tiež kvôli podmorskému životu, ktorý je tu nádherný. Na potápanie je známy napríklad Palancar Reef alebo Santa Rosa Wall, ale je tu viacero spoločností, ktoré organizujú šnorchlovacie výlety na rôzne zaujímavé miesta priamo na mori. Jednoducho, Cozumel doporučujem navštíviť všetkými desiatimi.

Ako sa tu môžete dopraviť → dostanete sa tu priamo z prístavu Playa del Carmen alebo z Cancúnu. Jazdí tu napríklad spoločnosť UltraMar, ktorú som zmienila už v minulom článku. Cesta trvá polhodinku a ak vám mám dať jednu radu, sadnite si radšej dozadu, pretože keď sú na mori väčšie vlny, vpredu je to najväčšia hojdačka.

 

Ostrov Isla Holbox

Holbox sa nachádza severozápadne od Cancúnu a nie som si istá, či je možné dostať sa tu inak ako autom a v rámci organizovaného výletu. V každom prípade si môžete byť istý, že tu nestretnete veľa turistov a vládne tu jedna veľká pohoda. Aj to je zrejme dôvod, prečo si toto miesto obľúbili neškodné žraloky obrovské, s ktorými tu môžete šnorchlovať.

 

——————-

Zájazdy rakúskych a nemeckých cestovných kancelárií do Mexika nájdete na stránkach: www.reisen.sk/dovolenka/mexiko/

——————–

 

MESTÁ, ZÁBAVNÉ PARKY a JAZIERKA

Playa del Carmen

Začnem hneď prvý miestom, ktoré je ku Cancúnu najbližšie a tým je mestečko Playa del Carmen. Vzdialené je zhruba hodinku cesty a síce je tiež dosť turistické, osobne sa mi tu páčilo viac ako v Cancúne. Centrum všetkých obchodov, reštaurácií, či barov nájdete na ulici 5th avenue a preto, pokiaľ by ste tu plánovali zostať aspoň jednu noc doporučujem ubytovať sa práve v jej okolí. Potom je najlepšie požičať si bicykle a objavovať mestečko.
My sme takto objavovali aj odľahlejšie uličky a náhodou sme narazili na malý podnik Mr. Munchies, kde si môžete zájsť napríklad na raňajky, pretože tu robia výborné smoothie bowls.

Počas návštevy Playa del Carmen by ste samozrejme nemali vynechať jej pláže. Nájdete ich južne aj severne od prístavu. Nečakajte však, že na nich budete sami. Narozdiel od Cancúnu sú všetky pláže v Playa del Carmen verejné a preto vedia byť aj poriadne plné.  Medzi zaujímavosti, ktoré tu môžete vidieť a zažiť určite patrí jaskyňa Rio Secreto alebo zábavné parky Xplor a Xcaret Eco Theme Park.

 

Akumal

Medzi mestečkami Playa del Carmen a Tulum sa nachádza ďalšie zaujímavé miesto a tým je Akumal. V Majštine znamená slovo Akumal “miesto pre korytnačky” a preto tu s veľkou pravdepodobnosťou počas plávania pri brehu nejakú uvidíte.Okrem toho nájdete v blízkosti Akumalu aj prírodné jaskyne “cenotes” v ktorých sa budete môcť vykúpať. Konkrétne cenote Santa Cruz a cenote Aktun Chen.

Nemôžem vynechať ani prírodný, zábavný park Xel Ha. Vybláznia sa v ňom nielen deti, ale aj dospelí. Park je plný atrakcií, v cene je šnorchlovanie, plavba po rieke na nafukovačke, jazda na zipline a hlavne jedlo, pitie all-inclusive.


Tulum
Mestečko Tulum je známe hlavne kvôli Mayskym ruinám na útese, ktoré sú často fotenené s pozadím bielej pláže a tyrkysového karibského mora. Ak chcete vidieť tento kúsok Mayskej civilizácie, určite stojí za to ho navštíviť. Hneď po návšteve ruín sa môžete ísť schladiť do neďalekého jazierka s jaskyňou cenote Dos Ojos, ktoré je známe tým, že má dĺžku niekoľko kilometrov a výbornú viditeľnosť až do 100 metrov. Preto je to obľúbené miesto potápačov, ale aj šnorchlovanie, či plávanie stojí za to.

Čo sa týka samotného mestečka nájdete tu niekoľko zaujímavých podnikov. My sme sa väčšinou riadili hodnotením a doporučením v aplikácii Foursquare. Z toho, čo sme ochutnali vám môžem doporučiť podnik Burrito Amor, kde robia naozaj výborné burrito s domácimi tortilami. Pochutnajú si na ňom aj vegetariáni či vegáni, pretože tu myslia na všetkých. Na sladké dobroty a výbornú zmrzlinu zájdite do cukrárne Campanella Cremerie, ktorá je kúsok od autobusovej stanice ADO.

 

HISTÓRIA

Coba

Ako som zmienila hneď na začiatku, za históriou musíte odbočiť do vnútrozemia, konkrétne do mestečka Coba. Turisti tu prichádzajú kvôli Mayskym ruinám a pyramídam, ktoré sú vraj lepším zážitkom, než návšteva veľkých pyramíd Chichen Itza, možno už len kvôli tomu, že v Cobe je stále dovolené na pyramídy vyšľapať po schodoch. Hore vás čaká zaujímavý výhľad, pretože pyramídy sa nachádzajú v džungli medzi stromami. Tak ako u všetkých turistických atrakcií aj tu sa oplatí ráno si privstať a patriť medzi prvých návštevníkov. Našla som aj doporučenie navštíviť ako prvú tú najväčšiu pyramídu Nonoch Mul a ostatok si pozrieť až cestou naspäť, samozrejme opäť kvôli davom.
My sme bohužiaľ Májske ruiny v Cobe nestihli, ale keď aj miestny tvrdia, že sú lepším zážitkom než veľké pyramídy v Chichen Itze, tak to tak zrejme bude.

 

Valladolid

Namiesto Coby sme uprednostnili mesto Valladolid, ktoré je bližšie k pyramídam Chichen Itza. Kľudne však môžete návštevu týchto dvoch miest spojiť, pretože sú od seba necelú hodinu cesty. Pre mňa Valladolid predstavuje únik od turistického Mexika, pretože je to malé mesto, v ktorom môžete vidieť typický život mexičanov a nie je tu také množstvo turistov.

Areál Chichen Itza sme navštívili hneď ako ho otvorili a musím povedať, že sa to vyplatilo. Podarilo sa nám prejsť si ho v kľude bez davov a aj vďaka tomu máme fotku pyramíd bez turistov, čo je bohužiaľ vzácnosť. Chichen Itza je populárna hlavne tým, že tu nájdete 7. div sveta, pyramídu Kukulkána (nazývaná tiež El Castillo). Zaujímavá je tým, že má 91 schodov na každú svetovú stranu a spolu s chrámom na vrchole tvoria číslo 365, čo je počet dní kalendárneho roku. Na pyramídu je už síce zakázané šľapať hore po schodoch, ale vidieť ju zdola je tiež zážitok. Valladolid má v okolí aj zaujímavé “cenotes”. My sme konkrétne navštívili dva, ktoré sú hneď pri sebe a to cenote Samula a cenote Xkeken.

 

NETRADIČNÉ ZÁŽITKY

Mesto Mérida

V Méride sme síce strávili iba necelé dva dni, ale pobyt sme si veľmi užili. Doporučujem začať na hlavnom námestí “Plaza Mayor”, ktoré je mimo iné netradičné aj tým, že je tu Wifi a obklopujú ho zaujímavé koloniálne budovy, ktoré sa oplatí navštíviť. Príkladom je katedrála Méridy, či Guvernérov palác. Iba kúsok od námestia sú pravidelne organizované miestne trhy, na ktorých si môžete nakúpiť čerstvé ovocie a zeleninu. My sme si tam ulovili obrie avokádo.
Pred radnicou Palacio Municipal
často bývajú rôzne tanečné vystúpenia a každý deň ráno od 9:00 tu začína turistická prehliadka so sprievodcom po námestí Méridy, ktorá je zadarmo.

 

Ružové plameniaky a krokodýly

Za ružovými plameniakmi si urobte výlet do národného parku Celestún, ktoré je od Cancúnu vzdialené 6 hodín cesty, ale z Méridy to stihnete za 2,5 hodiny. Preto sa oplatí spojiť návštevu Celestún parku s návštevou Méridy. V parku si môžete zaplatiť výlet loďou za ružovými plameniakmi, ktorých možno uvidíte aj z pobrežia ale budú príliš malinkí na fotku.

Určite so mnou súhlasíte, že potom, čo máte prehľad o všetkých zaujímavých miestach Yucatánskeho regiónu by bola veľká škoda preležať celý pobyt na hoteli. Je len na vás, ktoré miesta si vyberiete, ale ak nenavštívite aspoň jedno cenotes a Májsku pyramídu, akoby ste v Mexiku ani neboli. 🙂

 

 

Autor reportáže: Michaela Čajková

Leto 2024: TOP 10 rodinných hotelov s aquaparkmi

18.04.2024

Ak Vaša rodina miluje počas letnej dovolenky vodnú zábavu, určite pokračujte v čítaní tohto blogu. Prinášame Vám totiž 10 tipov na overené a obľúbené hotely s tou najširšou ponukou vodnej zábavy. S rezerváciou letnej dovolenky neváhajte! Viaceré termíny v obľúbených stredomorských hoteloch sú už na sezónu 2024 vypredané. Vypredané sú aj mnohé termíny s [...]

Bahrajn: Ostrov, na ktorý sa budete chcieť vrátiť

02.04.2024

Poznáte to – sú dovolenkové miesta, ktoré nás zaujmú, ale necítime potrebu sa tam vrátiť znova. Tie druhé nás očaria tak intenzívne, že hneď po návrate domov na tieto miesta máme chuť cestovať znova. Medzi takéto miesta patrí aj rozlohou malý ostrov Bahrajn nachádzajúci sa v Perzskom zálive, len pár desiatok kilometrov od Kataru a Saudskej arábie. Bojovník a [...]

Marsa Alam 2024 – Cenovo výhodná dovolenka s priamymi letmi

19.03.2024

Autor blogu: Sandra Košútová 🇪🇬 Stredisko Marsa Alam sa nachádza na južnom pobreží Červeného mora v Egypte a ponúka úžasné podmienky na potápanie, s krásnym korálovým útesom a pestrou podmorskou faunou. Je vzdialené len 4 hodiny letu z Bratislavy a predstavuje tú pravú kombináciu výbornej dovolenky- teplé more, krásne pláže, slnečné počasie, skvelé služby a [...]

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

trump. súd

Muž, ktorý sa zapálil pri súdnej sieni počas procesu s Trumpom, zomrel

20.04.2024 10:37

Muž, údajne zo štátu Florida, rozdával podľa svedkov v parku letáky obsahujúce konšpiračné teórie.

North Korea tensions balistické strely test

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

20.04.2024 09:47

KĽDR tiež vykonala skúšobný štart protilietadlovej rakety nového typu "Pyoljji-1-2" v Západnom mori.