Založ si blog

Bulharsko 2021: Slnečné pobrežie

Svojou dĺžkou viac ako sedem kilometrov a šírkou cez 200 metrov Slnečné pobrežie určite spĺňa „parametre“ riviéry. A k tomu treba prirátať aj stovky hotelov a iných druhov ubytovania, vďaka ktorým táto destinácia ročne zvládne viac ako 300 000 návštevníkov. Pritom stálych obyvateľov je tu veľmi málo.

Dovolenkári z celého sveta tu môžu nielen oddychovať na pláži, ktorá bola ocenená Modrou vlajkou za čistú okolitú prírodu, ale sa aj poriadne zabaviť v desiatkach podnikov a na to určených atrakciách v celom rezorte. Samotný rezort sa tiahne od historického mestečka Nesebar, plného kultúrnych pamiatok, až po moderné centrum Slnečného pobrežia, kde je obrovská hustota podnikov určených pre zábavu aj oddych.

 

Podmienky vstupu

Pre občanov Slovenskej republiky, ktorí sa rozhodnú dovolenkovať v Bulharsku, platia od 1. júna 2021 do 31. júla 2021 nasledujúce podmienky. Cestujúci sa musia preukázať jedným z nasledujúcich dokladov:
– negatívny výsledok PCR testu na ochorenie COVID -19 (starý max. 72 hodín),
– negatívny výsledok rýchleho antigénového testu (RAT) na ochorenie COVID -19 ( starý max. 48 hodín)
– potvrdenie o plnom zaočkovaní proti ochoreniu COVID -19 ( v prípade dvojdávkovej vakcíny musí od 2. dávky uplynúť minimálne 14 dní); dokument musí byť vystavený v slovenskom aj anglickom jazyku a musí tiež obsahovať QR kód
– osoby, ktoré prekonali COVID-19 za posledných viac ako 15 a menej ako 180 dní predložia výsledok PCR alebo rýchleho antigénového testu (RAT), ktorý potvrdzuje predchádzajúci výsledok ochorenia na COVID-19 (POSITIVE).
– digitálny COVID preukaz EÚ pre všetky osoby vo veku 12 a viac rokov (doklad obsahuje potvrdenie o vakcinácii, vykonaní testu (PCR/Ag) alebo o prekonaní ochorenia COVID-19)

Všetky dokumenty musia byť vystavené v anglickom jazyku a musia tiež obsahovať meno a priezvisko – zhodné s platným cestovným dokladom, názov laboratória, resp. inštitúcie, ktorá potvrdenie vydala, miesto a dátum vystavenia. Hoci stačí, keď sú uložené elektronicky (v mobile, tablete,..), odporúčame mať ich pri sebe aj v tlačenej forme.

 

Letové dni

Pri rozhodovaní stráviť letnú dovolenku 2021 v Bulharsku môže zavážiť aj to, že odlety sú ponúkané až z 3 letísk na Slovensku – z Popradu, Košíc a z Bratislavy. Z Bratislavy môžete odletieť v utorok, stredu, piatok a v sobotu. Ak by ste si za miesto Vášho odletu za letným dobrodružstvom vybrali Košice, môžete letieť buď v utorok, alebo cez víkend – v sobotu a v nedeľu. Popradské letisko ponúka odlety v utorok a v piatok.

 

Kvalita verzus ceny

Kvalitou svojich služieb sa môže Slnečné pobrežie porovnávať s plážami v Grécku či v Španielsku. Cenovo sú však služby lacnejšie, ale pozor na výber – je dobré si jednotlivé položky prepočítať s ohľadom na dĺžku dovolenky alebo počet strávených hodín.

Dobrým príkladom je možnosť prenajať si na pláži lehátka a slnečníky. Nemusí sa vám to zdať drahé, pretože za celý deň zaplatíte v prepočte asi 3,- €, ale ak sa prejdete po meste, môžete si kúpiť svoj vlastný slnečník za cca 5,-. Podobne je to aj so stravovaním. Desiatky reštaurácií sa tu doslova predbiehajú v ponuke chutných jedál a k nim sa pridávajú aj pouliční predajcovia rýchleho občerstvenia. Pravidelní návštevníci tu už majú doslova vytypované reštaurácie a kaviarničky, ktoré ponúkajú kvalitné jedlá a nápoje za rozumné ceny. Odporúčam vám, aby ste tak urobili aj vy, ak sa nechcete stravovať priamo v hoteli.

 

Ako vybrať reštauráciu

Nie je to také ťažké, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Aj keď je ich najmä v centre ako maku, tie lacné spoznáte jednoducho, pretože sú počas sezóny väčšinou preplnené. Je to najmä preto, že ponúkajú lacné akciové menu. Napríklad celý obed spolu s veľkým pivom, alebo iným nápojom, len za pár leva. Mimochodom to je mena, ktorou sa v Bulharsku platí. V prepočte je to cca 2 leva za 1 euro.

————–

Webová stránka www.travelnews.sk prináša na jednom mieste prehľadný zoznam najnovších aktualizácii zliav. Zároveň si môžete filtrovať podľa odletového miesta, či už Bratislavu, Piešťany, Košice alebo Poprad.

————–

 

Niekedy sa tiež stačí prejsť po krásnej promenáde, vypýtať si v niekoľkých reštauráciách jedálny lístok a porovnať ponuku cien. Potom si stačí iba objednať to najvýhodnejšie. Pozor si však dajte pri platení. Je tu akýmsi nepísaným pravidlom, že čašníci nevracajú preplatok. Tak sa snažte platiť čo najpresnejšie. A ešte jedna vec, čím ďalej od pláže je reštaurácia, tým lacnejšie sa najete. Takže romantická prechádzka krásne zdobenými ulicami v sprievode hudobníkov aj iných umelcov nemusí byť vôbec zlý nápad.

 

Zábava – doména Slnečného pobrežia

Na poriadnej dovolenke netreba zabudnúť ani na zábavu. Tá je pripravená pre všetky vekové skupiny. Tí najmenší sa môžu zabávať v plytkej teplej vode Čierneho mora, na obrovskom tobogane, alebo napríklad v známom vodnom parku Action blízko Nesebaru. Ten však nie je jediný. Zmodernizovaný Aquapark Nesebar ponúka napríklad 22 metrov vysokú šmýkačku pre odvážnych. Nechýbajú však ani bary a reštaurácie.

Pre mladých je tu niekoľko diskoték a iných zábavných podnikov, kde sa môžu zabávať nielen večer, ale aj cez deň. Odporúčam navštíviť najvychytenejšiu z diskoték, dvojposchodovú Lazur, kde si môžete zatancovať priamo v bazéne. Aj to je jeden z dôvodov, prečo je tu uprostred sezóny neuveriteľne rušno nielen cez deň, ale aj celú noc. Skákanie na trampolíne, vystreľovanie do vzduchu na gume alebo Horrorwood – dom hrôzy s duchmi a kostlivcami, sú len takou malou ochutnávkou. Zábave sa tu medze určite nekladú. Veď aj preto je to najnavštevovanejšia destinácia Bulharska.

 

 

Pláže a ubytovanie

Keď už sme pri tých plážach, mali by ste vedieť, že mnoho hotelov na Slnečnom pobreží má svoje súkromné pláže s ležadlami a slnečníkmi, ktoré môžu využívať iba ich zákazníci. No ak váš hotel takúto možnosť neponúka, nič sa nedeje. Na ôsmich kilometroch jemného piesku sa určite nájde súkromná alebo verejná pláž, kde si môžete užiť more a slnečné dni. A tých má Slnečné pobrežie ročne viac ako Miami beach v USA.

Na plážach sú pre každého pripravené rôzne športy a vodné atrakcie. Nezáleží na veku, pretože každý si môže niečo nájsť. Niekoho zaujmu vodné skútre či vodné bicykle, iný sa dá zlákať na adrenalínový zážitok pri windsurfingu alebo ťahaní za člnom na padáku či vodných lyžiach.

Nemusíte sa teda ubytovať v hoteli, aby ste sa mohli dostať na pláž. Môžete si vybrať napríklad menší rodinný penzión alebo apartmán. Vo veľkých hotelových komplexoch nechýbajú tenisové kurty, animačné programy pre deti, masáže a mnoho iných aktivít.

Ak chcete mať viac súkromia, môžete sa ubytovať trochu ďalej od pláže, napríklad na okraji mesta, a na pláž sa prepraviť autobusom, alebo pešo po niektorej promenáde. Pritom si možno kúpite aj nejaký suvenír alebo čerstvú zeleninu a ovocie priamo na tržnici. Alebo môžete ochutnať niektoré z tradičných jedál, ktorých základom je zelenina a ovocie. Chuťovo sú naozaj vynikajúce. Pre gurmánov tiež odporúčam ochutnať domáce vína i tvrdší alkohol. Takúto ochutnávku môžete spojiť aj s kultúrnymi akciami, kde si môžete vyskúšať bulharský tanec, alebo atrakciu akou je tanec na žeravom uhlí.

 

 

Leto 2024: TOP 10 rodinných hotelov s aquaparkmi

18.04.2024

Ak Vaša rodina miluje počas letnej dovolenky vodnú zábavu, určite pokračujte v čítaní tohto blogu. Prinášame Vám totiž 10 tipov na overené a obľúbené hotely s tou najširšou ponukou vodnej zábavy. S rezerváciou letnej dovolenky neváhajte! Viaceré termíny v obľúbených stredomorských hoteloch sú už na sezónu 2024 vypredané. Vypredané sú aj mnohé termíny s [...]

Bahrajn: Ostrov, na ktorý sa budete chcieť vrátiť

02.04.2024

Poznáte to – sú dovolenkové miesta, ktoré nás zaujmú, ale necítime potrebu sa tam vrátiť znova. Tie druhé nás očaria tak intenzívne, že hneď po návrate domov na tieto miesta máme chuť cestovať znova. Medzi takéto miesta patrí aj rozlohou malý ostrov Bahrajn nachádzajúci sa v Perzskom zálive, len pár desiatok kilometrov od Kataru a Saudskej arábie. Bojovník a [...]

Marsa Alam 2024 – Cenovo výhodná dovolenka s priamymi letmi

19.03.2024

Autor blogu: Sandra Košútová 🇪🇬 Stredisko Marsa Alam sa nachádza na južnom pobreží Červeného mora v Egypte a ponúka úžasné podmienky na potápanie, s krásnym korálovým útesom a pestrou podmorskou faunou. Je vzdialené len 4 hodiny letu z Bratislavy a predstavuje tú pravú kombináciu výbornej dovolenky- teplé more, krásne pláže, slnečné počasie, skvelé služby a [...]

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.