Založ si blog

Grécke ostrovy 2021: Čarokrásna Kréta

Hovorí sa, že grécky ostrov Kréta by mohol byť štátom sám o sebe. Čím viac času tu strávite a cestujete pobrežím či horskými dedinkami, tým viac pozorujete ako tí praví, hrdí Kréťania, chránia svoj spôsob života a držia svoj bohatý ostrov tak trochu bokom. Ostrov, na ktorom Vás privítajú neuveriteľne srdeční a pohostinní ľudia. Kde nájdete všetko od luxusných rezortov na piesočných plážach, po majestátne horské rokliny, v ktorých sú ukryté tiché tradičné usadlosti. Kréta je obrovská rozlohou,ale hlavne srdcom.

 

matala_kreta_min

 

Krížom – krážom „umeleckou krajinou“

Kréta je populárna najmä vďaka moru a plážam. Kto by ale povedal, že ostrov má takú rozmanitú, kontrastujúcu krajinu. Prechádzajúc zo západu na východ, akoby ste prechádzali niekoľkými svetmi. Celý ostrov lemuje vyše tisíc kilometrov pobrežia s početnými, sem-tam opustenými zátokami. Zeleň západu je popretkávaná horskými masívmi a kaňonmi s nenáročným terénom vhodným na turistiku. Práve tu, neďaleko Chanie, nájdete aj najdlhšiu roklinu v Európe, roklinu Samaria. Cestu ňou lemuje divoká a neporušená príroda, flóra a fauna. Medzi mestami Rethymnon a Chania je jazero Kournas, jediné sladkovodné jazero na ostrove. Hory, na ktorých úpätí sa pasú ovce a kozy, neukrývajú len niekoľko takmer zabudnutých tradičných dedín, ale aj množstvo jaskýň. Je ich tam asi 3000 a v jednej z nich sa podľa mytológie narodil boh Zeus. Hovoria jej Diktion a nájdete ju v dedinke Psychro, ležiacej na horskej planine Lasithi, najúrodnejšej oblasti Kréty. Poľnohospodárskej oblasti dominujú tisícky veterných mlynov a tradičný spôsob života a výroby. Je odtiaľ neuveriteľný výhľad. Na kopce, aj na moria. Nižšie oblasti patria olivám, ovocným sadom a intenzívne obrábaným poliam. Dominujú citrusy a na juhovýchode aj banánovníkové plantáže. Svoje čaro má aj východ, aj keď trochu suchý a drsný. Nie len vďaka výhľadu, v ktorom kontrastujú hory a more, ale aj pre typickú vegetáciu. Východ je tiež oblasťou tradičnejšou a najmenej zasiahnutou civilizáciou.

————–

Webová stránka www.travelnews.sk prináša na jednom mieste prehľadný zoznam najnovších aktualizácii zliav. Zároveň si môžete filtrovať podľa odletového miesta, či už Bratislavu, Piešťany, Košice alebo Poprad.

————–

Piesočný raj  

Kréta je obmývaná krištáľovými vodami niekoľkých morí, s nespočetným množstvom nádherných pláží. Pláží s jemným bielym pieskom, veľkými okruhliakmi, ktoré sú prítomné aj v ťažko prístupných zátokách. Jednou z najkrajších je palmová pláž Vai, ležiaca na východe ostrova blízko mesta Sitia. Hovorím blízko, ale je to len záchytný bod. V skutočnosti leží sama, pomerne odrezaná a jedinečná. Vyberte sa tam a pochopíte, prečo sa jej hovorí pláž tisícich paliem. Jej západné náprotivky, ružová pláž Elafonisi a aj neďaleký Balos sú rovnako krásne, ak nie ešte krajšie. Pod 2000 schodmi sa pri meste Rethymnon nachádza zátoka Preveli, ktorú lemujú palmy, ktoré nenájdete nikde inde na svete. Pláže v okolí mesta Heraklion zase lákajú na plážové bary a „vďaka“ silnejšiemu vetru aj na vodné športy. Jemný piesok a plytká voda pláže Stalis pre zmenu priťahuje rodiny s deťmi. No a „moja“ Agia Pelagia, a jej na stredozemné more pomerne bohatý podmorský život, poteší hlavne potápačov. Romantický juh, najmä okolie Ierapietry a Mataly, známej svojou červenou plážou, lákajú na pokojnejšiu, menej turistickú atmosféru. Samozrejme, ak sa tam teda nevyberiete v čase známeho „Hippies festivalu“. A ak ešte stále nemáte dosť, pláž Kolokithia neďaleko Eloundy a ostrov Chrissi sú čo by loďou doplával.

 

kolokitha_beach_kreta_min

 

Po stopách (nie len) minojskej kultúry

Kréta je známa ako kolíska minojskej civilizácie. Jej najznámejšiu pamiatku, pálac Knossos, ležiaci pri Heraklione, ktorý bol domovom minotaura, pozná asi každý z vás. No nie je jediný. Minojské pamiatky sa zachovali po celom ostrove. A nie len tie. Vplyv rôznych národov, ktoré sa na ostrove vystriedali je badať po celej Kréte. Ostrovom sa tiahnu rímske a turecké akvadukty. A hoci starobylé časti miest Rethymnon a Chania vyžarujú pohodovú grécku atmosféru, cítiť tu aj silný benátsky architektonický vplyv v podobe obranných pevností a rekonštruovaných domov.

Byzantský vplyv zase môžete pozorovať v kaplnkách, kostoloch a kláštoroch s úchvatnými freskami. Nájdete ich roztrúsené po celom ostrove. Čím východnejšie sa vyberiete, tým krajšie pamiatky objavíte. Najvýchodnejší výbežok Kréty patrí palácu Zakros. Tu nájdete aj množstvo významných kláštorov, ako napríklad Moni Toplou. Pri mestečku Rethymnon sú kláštory Moni Arkadi a Preveli.

No a smutno-krásne historické svedectvo podáva ostrov Spinalogna. Pevnosť vybudovali Benátčania. Neslávne ju preslávila kolónia malomocných. Ostrov Spinalonga vidieť už z diaľky, priamo z tých najluxusnejších hotelov na Kréte, ktoré sa nachádzajú v meste Elounda. Práve z jej prístavu (aj z prístavu Agios Nikolaos) sa môžete na ostrov vydať loďou. Spinalonga je dnes už neobývaná. No domy malomocných tu stále stoja, ako pripomienka ich smutného osudu. Ak by sa vám žiadalo preplaviť sa na ostrov tak, ako kedysi malomocní, vyberte sa do dedinky Plaka a risknite to malou rybárskou loďou.

 

 

spinalonga_kreta_min

 

Tajomstvá tradičnej Kréty

Obyvatelia ostrova bojujú za zachovanie svojich jedinečných zvykov a kultúry, ktoré dávajú ostrovu dušu. Neukrýva sa v kosmopolitnom a nie veľmi peknom hlavnom meste Heraklion. Ani na hotelových gréckych večeroch, kde si zatancujete “tradičné” Sirtaki, ktoré bolo, mimochodom, umelo vytvorené pre film Grék Zorba. Za tou pravou krétskou atmosférou vyrazte do takmer zabudnutých roztrúsených horských dediniek. Tam, kde znejú (tak trochu) smutné tóny tradičných nástrojov, najmä bouzuki. Tam, kde pastieri ešte stále zaháňajú svoje stáda v tradičnom odeve. Tam, kde si miestni vychutnávajú siestu v lokálnom „kafeione“, kde v miestnej taverne ochutnáte tradičné špeciality pripravené z doma vypestovaných surovín, ktorú zapijete silnou Raki a okúsite pohostinnosť Kréťanov, ktorí vás bez okolkov pozvú na svadbu, krstiny, či oslavu veľkonočných sviatkov.

Leto 2024: TOP 10 rodinných hotelov s aquaparkmi

18.04.2024

Ak Vaša rodina miluje počas letnej dovolenky vodnú zábavu, určite pokračujte v čítaní tohto blogu. Prinášame Vám totiž 10 tipov na overené a obľúbené hotely s tou najširšou ponukou vodnej zábavy. S rezerváciou letnej dovolenky neváhajte! Viaceré termíny v obľúbených stredomorských hoteloch sú už na sezónu 2024 vypredané. Vypredané sú aj mnohé termíny s [...]

Bahrajn: Ostrov, na ktorý sa budete chcieť vrátiť

02.04.2024

Poznáte to – sú dovolenkové miesta, ktoré nás zaujmú, ale necítime potrebu sa tam vrátiť znova. Tie druhé nás očaria tak intenzívne, že hneď po návrate domov na tieto miesta máme chuť cestovať znova. Medzi takéto miesta patrí aj rozlohou malý ostrov Bahrajn nachádzajúci sa v Perzskom zálive, len pár desiatok kilometrov od Kataru a Saudskej arábie. Bojovník a [...]

Marsa Alam 2024 – Cenovo výhodná dovolenka s priamymi letmi

19.03.2024

Autor blogu: Sandra Košútová 🇪🇬 Stredisko Marsa Alam sa nachádza na južnom pobreží Červeného mora v Egypte a ponúka úžasné podmienky na potápanie, s krásnym korálovým útesom a pestrou podmorskou faunou. Je vzdialené len 4 hodiny letu z Bratislavy a predstavuje tú pravú kombináciu výbornej dovolenky- teplé more, krásne pláže, slnečné počasie, skvelé služby a [...]

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

novela Trestného zákona, parlament

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur. K platu patria ešte paušálne náhrady

26.04.2024 17:17

Plat poslanca určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.