Založ si blog

Chorvátsko 2021: Malebný ostrov Krk

Malebný chorvátsky ostrov, ktorý ulahodí každému turistovi. Prekrásne pláže, borovicové lesy, priezračné more, ohromujúca kultúra, srdeční domáci a pravá dovolenková atmosféra.

 

Nie je potrebné na dovolenku vycestovať tisíce kilometrov, keď všetko, čo hľadáte sa nachádza pomerne blízko od Slovenska. Stredomorský ostrov KRK je najdostupnejší, najväčší a najrozmanitejší ostrov Jadranu, prislúchajúci Kvarnerským ostrovom, s rozlohou 405,72 km2. Dopravne dostupný je už od roku 1980, odkedy je ostrov Krk prepojený s kontinentom Krčským mostom. Lietadlom sa zo Slovenska dopravíte priamo na ostrovné letisko Rijeka.

Krk je jedným z najslnečnejších ostrovov v Európe. Pobrežie tvoria najmä nádherné pláže Chorvátska ocenené modrou vlajkou (medzinárodne uznávané ocenenie vďaka kvalitným službám a čistote mora). Najkrajšou plážou je určite Vela plaža v Baške, i keď za ňou nezaostávajú ani rozmanité pláže v mestách Krk, Njivice či Malinska. Nachádza sa tu i množstvo zátok, jaskýň a známy ostrovček Košljun, ktorý svojou pestrosťou predstavuje prírodný a kultúrny fenomén.

 

Podmienky vstupu pre cestujúcich zo Slovenska

Aktuálne platné podmienky vstupu do Chorvátska sú uvedené na stránke Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí – www.mzv.sk v sekcii s názvom: Cestovanie a konzulárne info. (https://www.mzv.sk/cestovanie/covid19/obmedzenia-na-hraniciach#chorvatsko) Výrazne odporúčame priebežne sledovať zmeny!

Pred cestou sa odporúča vyplniť online formulár, ktorý vám uľahčí prechod cez hranice. V prípade, že tak neurobíte pred cestou, musíte počítať so zdržaním pri vstupe do krajiny. Ak do systému zadávate viac osôb, neodporúča sa pridávať ich ako spolucestujúcich. Toto neplatí pri deťoch do 12 rokov. Hoci existuje aj slovenská verzia aplikácie, je vhodnejšie využiť anglickú verziu. V prípade akýchkoľvek otázok je potrebné kontaktovať chorvátske ministerstvo vnútra alebo chorvátsku políciu: pitanja@mup.hr, policija@mup.hr, ktorí sú správcami chorvátskeho portálu EnterCroatia.

 

pobrezie Krk

 

Ostrov Krk – miesto histórie, pamiatok a výletov

Po prekročení mosta Vás uvíta najstaršie mesto na ostrove – Omišalj. Mesto stojí na skale 80 metrov nad morom a ponúka prekrásny výhľad na celú Kvarnerskú zátoku.

Hlavné centrum ostrova je rovnomenné mestečko Krk.  Je obkolesené starobylými hradbami, ktoré boli súčasťou opevnenia pred 2000 rokmi. Celé mesto dýcha bohatou históriou, o čom Vás presvedčí i Frankopánsky zámok z 13. storočia, stará mestská radnica zo 16. storočia, Krčská katedrála sv. Márie Bohorodičky alebo Hlavné námestie Kamplin.

 

Baska_klastor sv. Luky (1)

Mesto je vybavené dobrými a častými autobusovými spojmi, takže nie je problematické sa dopraviť v okolí ostrova kdekoľvek. Na ostrove odporúčam okrem hlavného mesta navštíviť i obec Malinska, ktorá je známa nielen kultúrno- historickými pamiatkami (Kostol sv. Márie Magdalény, františkánsky kláštor), ale i liečivými kúpeľmi.

Populárnym miestom na dovolenku je i Baška, ktorá sa pýši jednou z najkrajších pláži Jadranu. Taktiež v meste ožíva kultúrne dedičstvo, pretože práve v Baške sa našla prvá písomná zmienka o Chorvátskom jazyku  „Bašská tabuľa“. V Kláštore sv. Luky sa okrem múzea nachádza aj miestne turistické informačné centrum, ktoré ponúka i interaktívny výlet po stopách hlaholiky. S mapou v rukách a s indíciami musíte nájsť všetky písmená hlaholiky, ktoré sú rozmiestnené po celej Baške.

Na severo-východe ostrova leží pobrežné mesto Šilo, z ktorého sa dokážete za 20 minút dostať lodným taxíkom na ostrov Crikvenica. Šilo je tichá rybárska dedinka, ideálna na dovolenky pre rodiny s deťmi.

Pripravte  sa na to, že na celom ostrove Vám budú ponúkať pre nich najslávnejšie víno „Vrbnička žlahtina“. Ak aj nie ste milovníkom vína, určite by ste nemali obísť mestečko Vrbnik, ležiace pár km od mesta Krk. Skalnaté mesto nad morom, známe nielen svojou zvonicou a kaplnkou, ale i pradávnymi uličkami, vôňou vína či panorámou z útesu. Vo Vrbniku sa nachádza aj najužšia ulička na svete. V každom domčeku Vás domáci už z diaľky lákajú na ochutnávku vína z miestnych sudov, okrem ktorého ponúkajú kvalitný olivový olej, rôzne sirupy a likéry, ale i prírodnú kozmetiku. Vrbnik je dokonca aj dokonalým miestom pre potápačov.Azda najväčší a najznámejší prístav ostrova je mesto Punat, v ktorom sa konajú populárne podujatia vodných športov a rekreačných aktivít. Ak máte zdravotné problémy, odporúčam navštíviť bahennú zátoku Soline. Čierny bahenný zábal v plytčine  má blahodarné účinky na reumatické problémy, bolesti kĺbov, ale taktiež regeneruje pokožku.

Najnovšie mesto na ostrove Krk, ktoré vzniklo vďaka cestovnému ruchu sú Njivice. V centre mesta je malý prístav obkolesený kamenistými plážami. Njivice sú známe aj prekrásnou promenádou, ktorú tvoria malé cestičky popri palmách.Jeden deň počas dovolenky určite využite na plavbu loďou, ktorú si je možné rezervovať kedykoľvek a kdekoľvek na promenádach v stánkoch miestnych predajcov výletov. Nielenže zažijete príjemný deň, ale uvidíte i skryté pláže, jaskyne a mnohé prírodné skvosty.

 

more

 

Krk – mesto, ktoré žije

V meste Krk sa na prelome letných mesiacov (júl, august) koná tradičný festival „Krčke dani“ – dni mesta Krk. Tento víkend je určený nielen domácim, ale i turistom. Pozdĺž promenády domáci ponúkajú typické gastronomické pochúťky, ako i miestne výrobky a špeciality. Takisto srdce zaplesá aj dovolenkárom túžiacim zakúpiť si typické suveníry. Celé mesto rozvoniava levanduľou, ktorá sa na každom kroku predáva. Každý večer je pripravený hudobný program so sprievodnými akciami, kde sa okrem typickej južanskej tambury naladíte i na pravý chorvátsky pop, či rock.

V reštauráciách už od šiestej popoludní vyhrávajú domáci hudobníci „tamburáši“, ktorí sa snažia návštevníkom nielen spríjemniť večer, ale i navodiť atmosféru prímorskej oblasti. Samozrejme „na svoje“ si prídu aj mladí. Mesto Krk je plné podnikov, barov a disco clubov, v ktorých sa prevažne hrá domáca hudba. Najnavštevovanejšími lokálmi sú jednoznačne disco bar na voľnom priestranstve na promenáde, ktorý sa cez deň tvári ako kaviareň, ale v noci sa mení na jedno z najrušnejších miest. Ďalší podnik, ktorý je nutné navštíviť stojí na ruinách tretieho najväčšieho chorvátskeho opevnenia a má neuveriteľnú atmosféru. Domáci často za zábavou cestujú aj do susednej dedinky Malinska, kde sa nočný život končí až v popoludňajších hodinách.

 

Ostrov Krk nebudete mať nikdy po krk!

Na ostrove je obľúbené nielen ubytovanie v hoteloch, ale i v apartmánoch, ba dokonca i kempovanie. Takmer všetci miestni obyvatelia zarábajú len počas sezóny a ponúkajú svoje príbytky na prenájom za pomerne prijateľné ceny. Veľkou výhodou je i podobnosť jazykov, a tak nebudete mať problém dohovoriť sa všade i rodnou rečou. Domáci sú milí a vždy usmiati ľudia, ktorí sa snažia vyjsť turistom v ústrety. Častokrát dokážu vybaviť i nemožné a ponúknuť dovolenkujúcim aj modré z neba.

Jednoducho čarovný ostrov plný zážitkov, bohatej gastronómie, dobrého vína, neutíchajúcej hudby a zábavy, pestrých miest, romantiky, historických pamiatok, prírodného bohatstva, najkrajších pláží a rôznorodých aktivít, ktorého sa nedá mať po krk.

 

Zájazdy a last minute slovenských cestovných kancelárií na ostrov Krk nájdete na stránkach:
http://last-minute.travel.sk/chorvatsko/ostrov-krk/

Zájazdy rakúskych a nemeckých cestovných kancelárií na ostrov Krk nájdete na stránkach:
http://www.reisen.sk/dovolenka/chorvatsko/ostrov-krk/

 

Autor: Darina Labudíková 

 

Leto 2024: TOP 10 rodinných hotelov s aquaparkmi

18.04.2024

Ak Vaša rodina miluje počas letnej dovolenky vodnú zábavu, určite pokračujte v čítaní tohto blogu. Prinášame Vám totiž 10 tipov na overené a obľúbené hotely s tou najširšou ponukou vodnej zábavy. S rezerváciou letnej dovolenky neváhajte! Viaceré termíny v obľúbených stredomorských hoteloch sú už na sezónu 2024 vypredané. Vypredané sú aj mnohé termíny s [...]

Bahrajn: Ostrov, na ktorý sa budete chcieť vrátiť

02.04.2024

Poznáte to – sú dovolenkové miesta, ktoré nás zaujmú, ale necítime potrebu sa tam vrátiť znova. Tie druhé nás očaria tak intenzívne, že hneď po návrate domov na tieto miesta máme chuť cestovať znova. Medzi takéto miesta patrí aj rozlohou malý ostrov Bahrajn nachádzajúci sa v Perzskom zálive, len pár desiatok kilometrov od Kataru a Saudskej arábie. Bojovník a [...]

Marsa Alam 2024 – Cenovo výhodná dovolenka s priamymi letmi

19.03.2024

Autor blogu: Sandra Košútová 🇪🇬 Stredisko Marsa Alam sa nachádza na južnom pobreží Červeného mora v Egypte a ponúka úžasné podmienky na potápanie, s krásnym korálovým útesom a pestrou podmorskou faunou. Je vzdialené len 4 hodiny letu z Bratislavy a predstavuje tú pravú kombináciu výbornej dovolenky- teplé more, krásne pláže, slnečné počasie, skvelé služby a [...]

SR súdy Kuffovci napadnutie farmár POX

Pojednávanie s Kuffovcami bude pokračovať v júli

25.04.2024 13:18

Súdny proces pokračoval výpoveďou ďalšej svedkyne.

Most v Poprade

V Poprade hrozí, že skolabuje doprava. Pomôcť má bezplatná jazda po diaľnici okolo mesta

25.04.2024 12:45

Je to problém, ktorý trápi vodičov v Poprade už roky. Štvorprúdovka vedúca z centra mesta do Kežmarku sa pod železničným mostom zužuje do dvoch pruhov.

polícia

Opitý vodič zdemoloval tri autá, nafúkal takmer 2,7 promile

25.04.2024 12:19

Škodu na vozidlách predbežne vyčíslili na približne 4 200 eur.

Alexander Lukašenko

Rusi takmer nepostupujú, na fronte je pat, je čas na mierové rokovania, vyhlásil Lukašenko

25.04.2024 12:10

Paradoxom Moskvy je, že na mierovú konferenciu odmieta prísť, rokovanie bez jej účasti však označuje za nezmyselné.