Založ si blog

Sicília 2021 – križovatka kultúr a nádherné pláže

Sicília, najväčší ostrov Stredomoria leží juhozápadne od talianskej pevniny. Ostrov “troch morí“ je známy aj ako kolíska mafie. Od jeho osídlenia sa tu vystriedalo množstvo národov, ktoré tu zanechali svoju historickú stopu a vytvorili kultúrnu zmes Afriky, Ázie a Európy. Preto, a aj pre množstvo historických pamiatok, tradícii, nádherných pláží a zaujímavých miest, by bolo barbarstvom hovoriť o Sicílii len ako o “ostrove mafie”.

 

Leto 2021 a Covid garancia

Vybrané ponuky cestovných kancelárií na Sicíliu Vám prinášajú aj program Covid garancie, vďaka ktorému budú Vaše zaplatené peniaze v bezpečí. Vďaka garanciám môžete napríklad bezplatne stornovať zájazd 14 dní pred nástupom. Cestovné kancelárie pri viacerých ponukách pokrývajú aj vzniknuté náklady v prípade ochorenia Covid 19 priamo v destinácii. Viac informácií Vám ku každej ponuke radi poskytnú naši predajcovia.

Pri vstupe do Talianska od sa cestujúci z krajín kategórie štátov C, kde patrí aj Slovensko, musí preukázať negatívnym antigénovým (vykonaný výterom) alebo PCR testom nie starším ako 48 hodín od odberu. Výnimku z preukázania testu majú deti do dvoch rokov. Od 24. mája musí každý cestujúci pred vstupom do Talianska vyplniť a odoslať digitálny elektronický formulár, tzv. digital Passenger Locator Form (dPLF). Dieťa môže byť zaregistrované spolu so sprevádzajúcou dospelou osobou. Vo formulári sa uvádzajú základné informácie o plánovanej ceste, telefonický kontakt a miesto pobytu v Taliansku. Formulár treba vyplniť pred odletom, nakoľko sa uvádza číslo sedadla v lietadle, avšak je možné ho upresniť aj neskôr. Keďže informácie o vstupe sa rýchlo menia, overte si ich vždy na tejto stránke.

 

Tam, kde sa zrodil organizovaný zločin

Palermo, mesto zahalené rúškom tajomstva, sa “preslávilo” mafiou, ktorej brutalita šokovala svet. Dnes je bezpečným miestom pre život, no jeho krása je stále “stratená” v chaose, hluku  a prachu. Veď aj historické centrum Palerma je vlastne neusporiadanou spleťou stredovekých polorozpadnutých uličiek. Aj preto sa pamiatky mesta zdajú byť ako z iného sveta. Bodaj by nie, mesto bolo kedysi križovatkou obchodných ciest a aj hlavným kráľovským mestom. Palermo vyzerá, akoby sa v ňom ”stretli” všetky národy. Ulice dodnes ukrývajú stopy po Feničanoch, Rimanoch a najmä Araboch, ktorí mestu dodali orientálny nádych. Ten “cítiť” hlavne na trhu La Vucciria, ktorý skôr pripomína orientálny trh na blízkom východe. Najvýznamnejšou pamiatkou tohto jedinečného mesta je katedrála zasvätená Panne Márii, stojaca na námestí Piazza della Cattedrale. Majestátnu stavbu niekoľkých umeleckých štýlov dopĺňajú ďalšie historické budovy obkolesené záhradami s tropickou vegetáciou.

 

sicilia_chram

 

Prechádzka mesačnou krajinou

Jedna z najaktívnejších sopiek na svete sa vo výške 3300 m.n.m. vypína nad západným pobrežím Sicílie. Dym vychádzajúci z jej krátera, ktorý vidieť dokonca až z mesiaca, akoby upozorňoval na to, že Etna ešte nepovedala posledné slovo. Napriek tomu, že nebezpečenstvo výbuchu hrozí prakticky kedykoľvek, priťahuje tisíce turistov, ktorí sa lanovkou alebo jeepom dostanú až do výšky približne 2900 m.n.m. Odťiaľ je možné pozorovať obrovské krátery, ktoré obkolesuje “mesačná” krajina popretkávaná bývalými lávovými riekami.

Vulkanická pôda v okolí Etny je jedna z najúrodnejších v celom Taliansku. Okrem toho, že sa tu výborne darí citrusom a vínnej réve, produkujú tu aj fantastický, ochutený med. Nezabudnite ochutnať aj originálny alkoholický nápoj „Fuoco della Etna“, oheň z Etny, vo farbe lávy. Pozor, má naozaj grády.

Jeden z najkrajších pohľadov na tento vulkán je z mestečka Taormína ležiaceho na úbočí hory  Monte Tauro. Jedno z najmalebnejších miest na Sicílii, kde hľadali inšpiráciu viacerí spisovatelia, ponúka nie len pohľad na dymiaci vulkán. Na druhej strane sa vám ukáže azúrové more. Malebné mestečko zaujme aj množstvom pamiatok, medzi ktorými vyniká grécke divadlo, druhé najväčšie na Sicílii. Neprehliadnete ani centrum s úzkymi stredovekými uličkami ukrývajúcimi krásne paláce. No a nad tým všetkým „bdie“ saracénský hrad týčiaci sa na miestnom kopci.

 

Loďou do raja

Liparské, občas nazývané aj Aiolské ostrovy, zapísané do zoznamu svetového dedičstva UNESCO  sú vlastne vyhasnutými alebo skoro vyhasnutými sopkami. Ostrovy Vulcano, Lipari, Panarea, Salina, Stromboli, Alicudi a Filicudi si napriek záujmu turistov stále zachovávajú svoju pôvodnú tvár. Kedysi dávno sa na nich písala história, dnes ich zdobia malebné domčeky s bielymi omietkami a belasomodrými okenicami. Nechýbajú tu jaskyne, opustené zátoky, krásne pláže, úžasne výhľady,  morské plody, podmorský svet a pokoj. Dobrodruhov priláka možnosť výstupu na aktívny vulkán na ostrovoch Stromboli and Vulcano. Po náročnej túre sa môžete zrelaxovať v bahenných kúpeľoch alebo v „prírodnom jacuzzi“. Horúce pramene a liečivé sírové bahno môžete vyskúšať takmer na všetkých liparských ostrovoch. Ak vám nevadí, že budete pár dní smrdieť ako pokazené vajíčka. Ostrov Salina zase ponúka malváziu, jedno z najcennejších vín na svete. A najmenší ostrov Panarea je najluxusnejší, hoci (alebo práve preto) tu nenájdete autá ani pouličné osvetlenie.

 

Strávte deň na pláži

Sicílske Rio de Janerio. Tak sa hovorí pláži San Vito lo Capo blízko Trapani. Môže za to hlavne jemný piesok a unikátne sfarbené more. Už spomínané Liparské ostrovy sú zase pre svoju priezračnú vodu rajom pre fanúšikov potápania. Okrem toho, ostrov Stromboli zaujme aj plážami s uhľovočiernym pieskom. Jednou z najkrajších pláži v okolí Sicílie, Cala Rossa, sa môže pýšiť ostrov Favignana. Práve tu si zaplávate v zátoke s dokonale priezračnou tyrkysovou vodou. A pritom sa môžete kochať výhľadom na zátoku a okolité ostrovy. Ak sa teda odvážite vojsť do hlbokej vody po klzkých prírodných kameňov. Ak sa bojíte, Favignana ponúka aj niekoľko  krásnych piesočných pláží s pozvoľným vstupom do mora. Tie nechýbajú ani v okolí mestečiek Taormína a Cefalú.

sicialia_plaz

 

Taliansky kúsok Grécka

Kto by povedal, že tie z najkrajších a najlepšie zachovalých dórskych chrámov treba hľadať tak ďaleko od gréckych ostrovov.  Nachádzajú sa v sicílskom meste Agrigento. Päť chrámov, ktoré stoja v časti zvanej “Údolie chrámov” sa môže porovnávať aj s Aténskou Akropolou. A sú právom súčasťou zoznamu UNESCO.  Aj jedno z najhistorickejších miest Sicílie, Syrakúzy, založili Gréci. V minulosti bolo jedným z najdôležitejších miest antického Grécka. Mesto Archimedovo (práve tam sa tento známy matematik narodil) je výstavnou skriňou gréckej architektúry na talianskej pôde. Nasiaknuté gréckou kultúrou a históriou. Mesto má neuveriteľné množstvo archeologických nálezísk a zachovalých budov,  medzi ktorými vyniká grécke divadlo z 5teho storočia pred n.l. Divadlo vytesané do skaly pamätajúce hry Sofokla i Eurispida sa využíva dodnes. Za návštevu stojí aj srdce starého mesta, Ortigia. Na mieste, kde boli Syrakúzy založené nájdete dnes 2500 rokov histórie. Miesto, ktoré si pamätá všetky slávne i menej slávne udalosti Syrakúz sa rozprestiera na ostrove s dĺžkou 1 km a šírkou 0,5 km. Ostrov je s pevninou spojený dvoma mostmi. Mesto bolo niekoľko krát poničené, preto prešlo rozsiahlou prestavbou. No napriek (barokovej) prestavbu je tu stále cítiť grécke dedičstvo. Hoci je ostrov maličký, v úzkych, rovnako vyzerajúcich uličkách sa dá veľmi ľahko zablúdiť. Napríklad aj k prístavu, kde kotvia jachty elity alebo k slávnej fontáne  „La Fonte Aretusa“.

 

sicialia_antika

 

Zájazdy a last minute slovenských cestovných kancelárií na ostrov Sicília nájdete na stránkach:
http://last-minute.travel.sk/taliansko/sicilia/

Zájazdy rakúskych a nemeckých cestovných kancelárií na ostrov Sicília nájdete na stránkach:
http://www.reisen.sk/dovolenka/taliansko/sicilia/

Leto 2024: TOP 10 rodinných hotelov s aquaparkmi

18.04.2024

Ak Vaša rodina miluje počas letnej dovolenky vodnú zábavu, určite pokračujte v čítaní tohto blogu. Prinášame Vám totiž 10 tipov na overené a obľúbené hotely s tou najširšou ponukou vodnej zábavy. S rezerváciou letnej dovolenky neváhajte! Viaceré termíny v obľúbených stredomorských hoteloch sú už na sezónu 2024 vypredané. Vypredané sú aj mnohé termíny s [...]

Bahrajn: Ostrov, na ktorý sa budete chcieť vrátiť

02.04.2024

Poznáte to – sú dovolenkové miesta, ktoré nás zaujmú, ale necítime potrebu sa tam vrátiť znova. Tie druhé nás očaria tak intenzívne, že hneď po návrate domov na tieto miesta máme chuť cestovať znova. Medzi takéto miesta patrí aj rozlohou malý ostrov Bahrajn nachádzajúci sa v Perzskom zálive, len pár desiatok kilometrov od Kataru a Saudskej arábie. Bojovník a [...]

Marsa Alam 2024 – Cenovo výhodná dovolenka s priamymi letmi

19.03.2024

Autor blogu: Sandra Košútová 🇪🇬 Stredisko Marsa Alam sa nachádza na južnom pobreží Červeného mora v Egypte a ponúka úžasné podmienky na potápanie, s krásnym korálovým útesom a pestrou podmorskou faunou. Je vzdialené len 4 hodiny letu z Bratislavy a predstavuje tú pravú kombináciu výbornej dovolenky- teplé more, krásne pláže, slnečné počasie, skvelé služby a [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.