Založ si blog

Travel tipy: Cestovné poistenie

Áno, alebo nie?

Ak rozmýšľate, či sa dáte pred cestou poistiť, odpoveď znie určite – ÁNO. Cestovné poistenie určite nie sú vyhodené peniaze – ale pomerne lacno zaplatené krytie rôznych nepredvídateľných okolností, ktoré vás či už v európskych alebo mimoeurópskych štátoch môžu stáť nie malé peniaze. Ak budete tráviť so svojou rodinou a deťmi niekoľko dní, choroba ani úraz sa ani pri najlepšej prevencii nedajú úplne vylúčiť. Aj najlacnejšie ošetrenia sa na lepších klinikách v obľúbených destináciách ako Turecko, Egypt či Grécko pohybujú v stovkách eur, drahšie výkony či nebodaj operácie Vás môžu vyjsť na tisíce či desaťtisíce eur. V mnohých prípadoch ide o neodkladnú starostlivosť a posledné čo by ste v takej chvíli si želali je dohadovanie sa o tom, čo si zaplatiť môžete alebo nie. Ak budete poistení, miestne kliniky budú jednať priamo s poisťovňou a predovšetkým – nebudú zdržovať poskytnutie nevyhnutnej pomoci.

 

Oboznámte sa s výnimkami

Každý poistný produkt sa okrem zákona riadi poistnými podmienkami danej poisťovne. Poznáte to – väčšina cestujúcich si ich nečíta, čo však môže byť obrovský problém.
Pocit, že poistenie má chráni absolútne je totiž falošný a môže sa vám vypomstiť v najnevhodnejšej situácii. V každých poistných podmienkach sa nachádza časť „Výnimky“,
ktorú si poriadne naštudujte.

Môžno ste ani nevedeli, ale viaceré poisťovne Vám môžu odmietnuť uznať škodovú udalosť, v prípade ak udalosť nastane:

1. pri potápaní a nie ste držiteľom platného medzinárodného povolenia na potápanie
2. vo vysokohorskom prostredí
3. v príčinnej súvislosti s požitím alkoholu alebo drog
4. pri vykonávaní extrémnych športov
5. v štáte, kde bolo pred nástupom na dovolenku uverejnené varovanie Ministerstva zahraničných vecí
6. pri porušení bezpečnostných predpisov (napr. chýbajúca prilba pri bicyklovaní)
a iných prípadoch uvedených v podmienkach danej poisťovne

 

Poistenie storna

Niektorí cestujúci kupujú zájazd s predstihom, iný na poslednú chvíľu. S každým zájazdom, ale aj iným produktom, napr. osobitne zakúpenou letenkou alebo ubytovaním sa spája storno poplatok.
Storno poplatok rastie s blížiacim sa dňom odchodu na zájazd. Pri niektorých zájazdoch ale takmer vždy pri letenkách je storno hneď po kúpe 100 percent, bez ohľadu na to, či je odlet zajtra alebo o pol roka.
Čo však v prípade ak ochoriete alebo vám do termínu vstúpi iná vážna udalosť? Pred tým Vás chráni poistenie storna zájazdu, ktoré býva súčasťou balíčka komplexného cestovného poistenia.

Aj tu je však niekoľko skutočností, na ktoré sa treba vopred opýtať, napr.:
– horný limit poistenej sumy (drahšie zájazdy nemusia byť poistené v celej výške, ale iba čiastočne),
– spoluúčasť poistenej osoby na sume storna
– výnimky, pre ktoré nebude môcť uplatniť poistenie storna – vopred známe tehotenstvo, zhoršenie už existujúceho chronického ochorenia, atď.

 

Celoročné poistenie vs. krátkodobé poistenie

Tí, ktorí strávia cestovaním v roku veľa dní si často uzatvárajú celoročné cestovné poistenie. V niektorých prípadoch celoročné cestovné poistenie môžete získať ako darček ku bankovému alebo inému komerčnému produktu.
Tu ale pozor! Celoročné poistenie síce pokrýva rovnaký rozsah udalostí ako to krátkodobé, ale s oveľa nižšími poistnými sumami. Kým pri krátkodobom sú liečebné náklady hradené až do výšky niekoľko sto tisíc eur, pri tých dlhodobých to môžu byť rádovo len tisícky eur. Preto si pred cestou vždy dobre skontrolujte parametre svojho celoročného poistenia – otvorte si tabuľku s rozsahom poistenia a porovnajte s krátkodobým poistením, či sú dané sumy pre Vás a Vašu rodinu postačujúce.

 

Last minute Kalendár

Tehotenstvo a storno

Osobitnou kategóriou cestujúcich sú tehotné ženy. V leteckej doprave sa na ne vzťahujú osobitné pravidlá a to isté platí aj pri poistení. Vo všeobecnosti sú poistné udalosti v súvislosti s tehotenstvom výlukou z poistného plnenia, či už pri poistení storna alebo poistení liečebných nákladov. Dôležitým momentom je skutočnosť, či v čase uzatvorenia poistnej zmluvy žena o tehotenstva vedela alebo nie. Z toho ďalej vyplýva aj rozsah výluk pri jednotlivých poistných plneniach.
Ak ste tehotná, alebo tehotenstvo plánujete a zároveň plánujete aj dovolenku, informujte sa v poisťovni alebo cestovnej agentúre, akým spôsobom Vás poistenie chráni.

 

Meškanie letu

Niektoré poisťovne myslia aj na cestujúcich, ktorí boli na dovolenke vystavení nepríjemnostiam v podobe meškania letu. Cestujúcich odškodňujú paušálnou sumou, ktorá má však skôr symbolický charakter. Paušálnou sumou odškodňujú ak cestujúcich, ktorí nie vlastným zavinením zmeškali let za osobitne určených podmienok. Každý cestujúci, ktorého let meškal minimálne tri hodiny (a za splnenia ďalších podmienok) má však nárok na odškodnenie v zmysle Nariadenie
a Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 261/2004 z 11. februára 2004, ktorým sa ustanovujú spoločné pravidlá systému náhrad a pomoci cestujúcim pri odmietnutí nástupu do lietadla, v prípade zrušenia alebo veľkého meškania letov
Tento nárok si však každý cestujúci uplatňuje priamo na leteckej spoločnosti, prípadne v cestovnej agentúre alebo kancelárií, kde zájazd kupoval.

 

 

Stratená batožina

Máloktorá vec môže pokaziť dovolenku viac ako stratená batožina.
Obzvlášť, ak v nej máte dôležité lieky, okuliare alebo iné nevyhnutné potreby. Ak ste Vašu batožinu nenašli, okamžite to oznámte pracovníkom letiska – nájdete ich na každom letisku označených špeciálnym symbolom.
Najdôležitejšia skutočnosť v celom procesu – odložte si doklad, ktorí Vám pracovníci musia vydať. Bez neho si nebudete môcť uplatňovať ďalšie nároky. Ak vašu batožinu nenájdu do 21 dní, považuje sa za nenávratne stratenú. V tom prípade máte nárok na odškodnenie od leteckej spoločnosti v zmysle Montreálskeho dohovoru, ktorú si môžete uplatňovať priamo u leteckej spoločnosti. Náhradu škody za stratenú batožinu si môžete uplatňovať aj vo Vašej poisťovni, v prípade ak takéto poistenie bolo súčasťou balíčka poistení.

 

Leto 2024: TOP 10 rodinných hotelov s aquaparkmi

18.04.2024

Ak Vaša rodina miluje počas letnej dovolenky vodnú zábavu, určite pokračujte v čítaní tohto blogu. Prinášame Vám totiž 10 tipov na overené a obľúbené hotely s tou najširšou ponukou vodnej zábavy. S rezerváciou letnej dovolenky neváhajte! Viaceré termíny v obľúbených stredomorských hoteloch sú už na sezónu 2024 vypredané. Vypredané sú aj mnohé termíny s [...]

Bahrajn: Ostrov, na ktorý sa budete chcieť vrátiť

02.04.2024

Poznáte to – sú dovolenkové miesta, ktoré nás zaujmú, ale necítime potrebu sa tam vrátiť znova. Tie druhé nás očaria tak intenzívne, že hneď po návrate domov na tieto miesta máme chuť cestovať znova. Medzi takéto miesta patrí aj rozlohou malý ostrov Bahrajn nachádzajúci sa v Perzskom zálive, len pár desiatok kilometrov od Kataru a Saudskej arábie. Bojovník a [...]

Marsa Alam 2024 – Cenovo výhodná dovolenka s priamymi letmi

19.03.2024

Autor blogu: Sandra Košútová 🇪🇬 Stredisko Marsa Alam sa nachádza na južnom pobreží Červeného mora v Egypte a ponúka úžasné podmienky na potápanie, s krásnym korálovým útesom a pestrou podmorskou faunou. Je vzdialené len 4 hodiny letu z Bratislavy a predstavuje tú pravú kombináciu výbornej dovolenky- teplé more, krásne pláže, slnečné počasie, skvelé služby a [...]

Roman Michelko

Koalícia sa nezhodne na Harabinovi ani na šéfovi NR SR. SNS má svoje požiadavky, hovorí Michelko

27.04.2024 14:50

Čo sa týka RTVS, vo vzduchu aktuálne lieta osem až desať mien ľudí, ktorí by chceli novej STVR šéfovať.

Euro / Eurá / Bankovka / Peniaze /

Števulová: Koalícia chce zastrašiť mimovládky. Michelko: Chceme zvýšiť transparentnosť ich financovania

27.04.2024 14:07

Strana Progresívne Slovensko považuje návrh novely zákona o mimovládnych organizáciách predložený SNS za protizákonný a protiústavný.

Dmitrij Peskov

Peskov: Neexistujú žiadne predpoklady pre mierové rokovania Ruska a Ukrajiny

27.04.2024 13:29

Špeciálna vojenská operácia, ako Rusko označuje vojnu na Ukrajine, bude pokračovať, pre mierové rokovania nie sú podľa Moskvy žiadne predpoklady.

Alexej Navaľnyj

WSJ: Putin zrejme nenariadil zabiť Navaľného, konštatovali americké tajné služby

27.04.2024 12:42

Americké tajné služby podľa nemenovaných predstaviteľov dospeli k záveru, že Putin pravdepodobne nenariadil, aby Navaľného vo februári zabili.