Založ si blog

Top 5+ pláží, ktoré ponúka Turecko

Pre väčšinu dovolenkárov, ktorí navštevujú Turecko sú na prvom mieste nádherné pláže, ktoré sú rozosiate pozdĺž celého členitého pobrežia Anatólie. Mnohé z nich sú považované za najkrajšie na svete. Ale na to, aby ste si to mohli overiť, nestačí iba prezerať fotografie. Museli by ste ich vidieť na vlastné oči. Aby ste si mohli urobiť aspoň nejakú predstavu, ako vyzerajú najlepšie turecké pláže, tu sú niektoré z nich. V skutočnosti je ich oveľa viac.

Kleopatra – svadobný dar

Áno, je to tak. Teda aspoň podľa jednej z legiend, ktorými je opradená obľúbená pláž tureckej riviéry. Pláž a zátoku v jej blízkosti, ktorá nesie jej meno, dostala vraj ako svadobný dar kráľovná Kleopatra od Marca Antonia. A k tomu jej na pláž nechal doviesť ten najjemnejší piesok. Možno aj vďaka tomu je Kleopatrina pláž jednou z najvyhľadávanejších v Turecku. V jej blízkosti sa nachádza aj kvapľová jaskyňa Damlatas, podľa ktorej bola pomenovaná časť pláže. Niektorí dokonca túto časť považujú za samostatnú pláž. Je totiž dlhá až 1 km. Nechýbajú tu luxusné hotely a všetky služby pre turistov. Počas celej sezóny býva na pláži dosť rušno a hudba zvykne hrať až do rána. Je vhodnejšia pre dobrých plavcov, pretože more je tu hlboké dosť blízko pri brehu. Aj samotné mesto Alanya, pri ktorom sa pláž nachádza je obľúbenou destináciou. Najmä pre mladých ľudí, ktorí sa radi zabávajú. Je plné barov, reštaurácií a rôznych zábavných podnikov.

Obrázok od Faruk Yavuz z Pixabay

Patara – súčasť národného parku

Ak hľadáte trochu súkromia a pokoja aj uprostred sezóny, toto miesto je na to ako stvorené. Dlhočizná pláž pokrytá jemným pieskom a omývaná tyrkysovými vodami Stredozemného mora poskytuje pre každého návštevníka dostatok priestoru na súkromie. Aj keby ste tam prišli uprostred dňa, môžete si nájsť svoje miesto, kde nemusí byť takmer nikto. Okrem ľudí však túto pláž využívajú aj rôzne druhy korytnačiek, preto sa návštevníci na pláži nesmú zdržiavať medzi siedmou hodinou večer a ôsmou ráno. Starobylé ruiny mesta Patara, ktoré bolo založené približne v 5. stor. p. n. l., ponúkajú množstvo historických pamiatok pre tých, ktorí sa neprišli iba slniť na pláži a chladiť v mori. Na osvieženie návštevníkov slúži jediná kaviareň v blízkosti pláže, ale aj napriek tomu ju vyhľadávajú rodiny s deťmi pre jej teplé plytké vody.

Last minute Kalendár

Iztuzu – rodisko korytnačiek

Nádherná zlatá piesková pláž, ktorá je zároveň chráneným územím, ponúka pre rodiny s deťmi aj neplavcov tie najlepšie podmienky pre dokonalú dovolenku. Jej výnimočnosť spočíva aj v tom, že sa tam môžete dostať iba loďou. Najbližším mestečkom odkiaľ sa dá vyplávať je Dalyan. Pláž je tradičným miestom pre karety, ktoré tu kladú svoje vajcia. No to, že je chránená neznamená, že tu nenájdete služby pre zákazníkov. Samozrejmosťou sú slnečníky a ležadlá na pláži a nemali by ste si nechať ujsť ani lahôdky miestnej kuchyne, ktoré môžete vychutnávať v tunajších kaviarňach či reštauráciách.  Obmýva ju Egejské more medzi známymi rezortmi Marmaris a Fethyie. No nie je jedinou krásnou plážou v tejto oblasti.

Ölüdeniz – Modrá lagúna Turecka

V podstate neďaleko od pláže Iztuzu leží skutočná turecká Modrá lagúna. Oficiálny sa volá Ölüdeniz, ale prostredie, v ktorom sa pláž rozprestiera je skutočnou lagúnou. Pláž pri rovnomennej dedinke má tvar jazyka, ktorý oddeľuje malebnú lagúnu od otvoreného mora. Pritom je okolie plné zelene a chránené horami. Niet sa preto čo čudovať, že každoročne je tento poklad Turecka oceňovaný Modrou vlajkou EÚ za čistotu mora aj súše. Na pláži si môžete dopriať paragliding alebo sa vybrať na túru na vysokú horu Babadag, z ktorej si môžete skočiť. S ubytovaním môžete mať problém iba uprostred sezóny, keď je pláž plná profesionálnych fotografov, ktorí tu fotia svoje katalógy. No môžete sa ubytovať aj blízko pláže. Aj keď sa za vstup na pláž platí, cena je priam smiešna ak vezmeme do úvahy jej unikátnosť. V prepočte 1,-€ je pre toho, kto chce urobiť radosť sebe alebo svojim blízkym ničím. Je tak?

Icmeler – pokojná kráska Egejskej riviéry

Okrem známej Tureckej riviéry sa do povedomia dovolenkárov dostáva aj Egejská riviéra. Pre svoje členité pobrežie s množstvom pieskových pláží je táto juhozápadná časť Turecka stále viac vyhľadávanou destináciou mladých aj starších návštevníkov. Pri meste Marmaris, plnom zábavných podnikov, barov a hotelov, leží prekrásna pláž. Ani tu nechýbajú bary, kaviarne a reštaurácie, ktoré spolu s malebnou prírodou vytvárajú dokonalé prostredie, ako stvorené na romantické prechádzky pod zelenými kopcami tunajších hôr. Icmeler patrí medzi tie pokojnejšie a rozmermi menšie pláže, no v jej blízkosti môžete nájsť v takmer rovnakom prostredí aj rušné pláže plné zábavy a hudby, ktoré obľubujú najmä mladí ľudia. Záleží len na vašej „chuti“, ktorú si vyberiete.

———————

Last Minute zájazdy slovenských cestovných kancelárií do Turecka nájdete na stránkach:
last-minute.travel.sk/turecko/

Zájazdy rakúskych a nemeckých cestovných kancelárií do Turecka nájdete na stránkach:
www.reisen.sk/dovolenka/turecko/

———————

Lara – jedna z ikon Antalye

Jemný biely piesok na dlhej pláži, ktorú nájdete 10 km od mesta, si návštevníci môžu vychutnať až potom, čo si za vstup zaplatia. No to takmer nikoho neodradí od toho, aby si užil čas strávený v hlbokých vodách blízko brehu. Najčastejšie ste na pláži mohli stretnúť turistov z Nemecka a Ruska, ale aj tu sa časy menia a nie je nič nezvyčajné, ak sa tu stretnete s niekým z domova. Centrum Tureckej riviéry je stále väčším lákadlom pre návštevníkov z celého sveta, takže sú pláže stále viac preplnené. Na tureckej riviére si však môžete vychutnať súkromie aj na platených súkromných plážach, ktorých je tu tiež dostatok.

Tieto pláže sú len malým kúskom toho, čo Turecko ponúka svojim návštevníkom. Pláže ako Kaputas či Altinkum sa rok čo rok stávajú obľúbenejšími medzi dovolenkármi a získavajú priazeň mnohých ľudí pre svoju krásu a zatiaľ aj prirodzenosť. Obchodný duch domácich obyvateľov sa však nezaprie, preto sa každoročne zvyšuje nielen množstvo návštevníkov na plážach a v hoteloch, ale aj kvalita služieb, ktoré jednotlivé destinácie svojim návštevníkom ponúkajú.

Autor: Štefan Pribula

Leto 2024: TOP 10 rodinných hotelov s aquaparkmi

18.04.2024

Ak Vaša rodina miluje počas letnej dovolenky vodnú zábavu, určite pokračujte v čítaní tohto blogu. Prinášame Vám totiž 10 tipov na overené a obľúbené hotely s tou najširšou ponukou vodnej zábavy. S rezerváciou letnej dovolenky neváhajte! Viaceré termíny v obľúbených stredomorských hoteloch sú už na sezónu 2024 vypredané. Vypredané sú aj mnohé termíny s [...]

Bahrajn: Ostrov, na ktorý sa budete chcieť vrátiť

02.04.2024

Poznáte to – sú dovolenkové miesta, ktoré nás zaujmú, ale necítime potrebu sa tam vrátiť znova. Tie druhé nás očaria tak intenzívne, že hneď po návrate domov na tieto miesta máme chuť cestovať znova. Medzi takéto miesta patrí aj rozlohou malý ostrov Bahrajn nachádzajúci sa v Perzskom zálive, len pár desiatok kilometrov od Kataru a Saudskej arábie. Bojovník a [...]

Marsa Alam 2024 – Cenovo výhodná dovolenka s priamymi letmi

19.03.2024

Autor blogu: Sandra Košútová 🇪🇬 Stredisko Marsa Alam sa nachádza na južnom pobreží Červeného mora v Egypte a ponúka úžasné podmienky na potápanie, s krásnym korálovým útesom a pestrou podmorskou faunou. Je vzdialené len 4 hodiny letu z Bratislavy a predstavuje tú pravú kombináciu výbornej dovolenky- teplé more, krásne pláže, slnečné počasie, skvelé služby a [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.