Založ si blog

Travel inšpirácie: Na Malorke sa v lete určite nebudete nudiť

Najväčší ostrov Baleárskeho súostrovia si získal svojich fanúšikov po celom svete najmä pre svoje krásne piesočné pláže a čisté more. K tomu sa neskôr pridali aj kvalitné hotelové služby a tak sa nie je prečo diviť, že sa návštevnosť na Malorke drží na vysokej úrovni. Pre mnohých je dovolenka na Malorke synonymom bujarej zábavy mladých, ktorí sem chodia na vystúpenia najznámejších svetových DJ-ov. No zábavu si tu môže nájsť každý. Okrem desiatok reštaurácií, barov a iných nočných podnikov nájdete zábavu aj pre deti v akvaparkoch, alebo pre seba v arénach, kde sa konajú býčie zápasy.

Po celom pobreží boli vybudované turistické rezorty, ktoré ponúkajú širokú paletu služieb. Kvalitné ubytovanie zabezpečujú nielen hotely, ale aj apartmánové ubytovanie a menšie hostely. Hlavným mestom je Palma de Mallorca, ktorá sa nachádza na juhu ostrova v zátoke Bedia de Palma. Neďaleko mesta je medzinárodné letisko Son Sant Joan. Na Malorku sa najľahšie dostanete práve lietadlom, ale priame linky zo Slovenska tam letia iba z Bratislavy. Z Košíc musíte prestupovať.

Plážový raj

Medzi najznámejšie rezorty patria Magaluf, Port d’Alcudia, Cala d’Or, najstarší rezort Cala Major, alebo Santa Ponsa, ktorý si obľúbili najmä Angličania. Môžete však nájsť aj ďalšie, ktoré sa vám môžno zapáčia. Každý z nich más svoje špecifiká a pre niekoho môže byť lepšie kľudné prostredie, pre iného dostatok zábavy.

Desiatky pláží, ktoré ostrov ponúka, možno nestihnete ani všetky navštíviť. Všetky by sme tu nemohli ani opísať. Ale aspoň pár príkladov.

Calo des Moro pláž

Calo des Moro pláž

Alcudia

Je to hlavná pláž pri rovnomennom rezorte na severe ostrova. Dlhá, priestranná, s bielym jemným pieskom a mierne sa zvažujúcim dnom je ideálna pre rodiny s deťmi aj pre neplavcov. Bola ocenená modrou vlajkou. Na pláži sa môžete občerstviť v tunajších reštauráciách a baroch, alebo si prenajať slnečníky či si užiť vodné športy, ako vodný skúter. V meste neďaleko pláže je bohatá ponuka obchodov, reštaurácií aj veľký výber hotelov pre turistov.

Playa de Palma

Nachádza sa asi 10 km východne od hlavného mesta. Jej dĺžka je až 4,5 km. Dno sa znižuje len veľmi pomaly, preto je piesková pláž vhodným miestom pre deti aj neplavcov. Vďaka svojej veľkosti nebýva skoro nikdy celkom preplnená, takže si môžete ľahko nájsť miesto, aj keď tam neprídete skoro ráno. Zaparkovať auto môžete v blízkych uličkách mesta. O občerstvenie sa starajú pravidelne umiestnené stánky na pláži, ale aj reštaurácie, kaviarne a obchody na promenáde nad plážou. Ani tu nechýbajú vodné športy. A aj táto pláž bola ocenená Modrou vlajkou.

Platja de Magaluf

Piesková pláž s čistým morom, ktorá je dlhá 1 kilometer, býva počas letných mesiacov preplnená turistami a život tu doslova pulzuje. To platí aj pre blízky rezort Magaluf, v ktorom sa nachádza asi 100 barov a nočný život je tu počas sezóny veľmi rušný. Promenáda nad plážou s obchodmi a reštauráciami je pekná, tak ako samotná pláž s jedinečnou atmosférou, ktorú by ste mali určite aspoň navštíviť. Nehodí sa však pre rodiny s deťmi a ani sa nemusí každému páčiť. Určite však má niečo do seba.

 

——————–

Zájazdy slovenských cestovných kancelárií na Malorku nájdete na stránkach www.travel.sk/katalog/spanielsko/mallorca

Zájazdy rakúskych a nemeckých cestovných kancelárií na Malorku nájdete na stránkach www.reisen.sk/dovolenka/baleare/malorka

———————

Es trenc

Má dĺžku vyše 2 kilometrov a je najznámejšia na ostrove. Možno aj preto, že je tu aj nudapláž. Tyrkysové more obmývajúce biely piesok pláže vytvára fascinujúci pocit, akoby ste boli v Karibiku. Výhodou je aj plytké dno, ktoré sa len jemne zvažuje, preto je vhodné pre neplavcov aj malé deti. Ak hľadáte pokojnejšie prostredie na strávenie dovolenky, toto je to správne miesto. Pláž je v lete síce rušná, ale ak zájdete ďalej od blízkeho parkoviska, budete mať pláž iba pre seba. V okolí nie sú žiadne veľké stavby a celé je čisté.

A takto by sme mohli pokračovať aj ďalej, ale pláží je na Malorke veľa. Niektoré sú v drobných zátokách v rajskom prostredí borovíc a píniových hájov. No väčšina z nich je každý rok plná. Pláže však nie sú vôbec to jediné, čo Malorka návštevníkom ponúka.

Playa es Trenc

Playa es Trenc

 

Pamiatky histórie

Vďaka svojej rušnej histórii tu môžete nájsť zaujímavé pamiatky. Jednou z nich je zrúcanina hradu Castell d’Alaró na skalnatom brale vo výške 800 m. Od dedinky Alaró k nej vedie cesta aj turistický chodník, ktorý ľudia radi využívajú. Aj keď trvá túra približne 2 hodiny. Je tu aj kaplnka, kde sa konajú omše a môžete sa tu aj ubytovať v jednoduchých izbách. Samotný hrad bol postavený ešte za čias Maurov. Neskôr sa ho pokúšal dobyť v 13. storočí kráľ Alfonso III. Aragónsky, ale bránili mu v tom tunajší hrdinovia Cabrit a Brassa. Potom, čo hrad kráľ dobil, obaja hrdinovia boli upálení zaživa.

Hlavné mesto má vo svojom centre niekoľko pokladov, ale najkrajším je určite katedrála Svätej Márie, známa ako La Seu. Dal ju postaviť kráľ Jakub I. Dobyvateľ potom, ako sa mu podarilo vyhnať z ostrova Arabov. Základný kameň bol položený v roku 1230 na ruinách arabskej mešity. V Palma de Mallorca sa tiež oplatí navštíviť aj Múzeum moderného umenia a jedinú budovu z čias nadvlády Arabov, Arabské kúpele Banys Árabs. Keď už ste v hlavnom meste, nemali by ste vynechať historický hrad Bellver a za zmienku stojí aj židovská štvrť.

 

Malorka je známa tým, že sú na nej tisíce jaskýň. Väčšina sa nachádza na východe ostrova. Jednou z nich je Cuevas de Artá, ktorá je vlastne sústavou viacerých jaskýň. Prehliadka úžasných stalagtitov a stalagmitov trvá približne 40 minút a počas nej navštívite časti jaskyne so zaujímavými názvami. Vstupná hala, Sála stĺpov, Peklo, Sála kráľovny stĺpov, Divadlo či Sláva navštívil svojho času aj Jules Verne a podľa niektorých ho inšpirovali k napísaniu románu Cesta do stredu Zeme. V minulosti slúžili ako útočisko pirátov aj Arabov.

 

Najznámejšou jaskyňou na Malorke je ale Dračia jaskyňa, v origináli Coves del Drach. Podľa legendy tu drak strážil pirátsky poklad. Táto impozantná jaskyňa je najnavštevovanejšou pre jedinečné osvetlenie a šumenie mora.

Zaujímavé miesta sa však nachádzajú aj vo vnútrozemí. Na úrodnej planine sú roztrúsené veterné mlyny. V polovici cesty z Alcúdie do hlavného mesta je tretie najväčšie meso Inca, známe svojou koženou produkciou. Každý štvrtok si na miestnom trhu môžete kúpiť výrobky z kože od miestnych výrobcov a aj veľa iných vecí.

Stále to však nie je ani zďaleka všetko. Kto má radšej aktívne strávenú dovolenku nemal by obísť rázovité dedinky a osady na pobreží aj vo vnútrozemí. Na svahoch pohoria Tramuntana sa môžete kochať výhľadom na more aj na pomarančové háje. Na niektorých miestach sa môžete dostať k moru priamo z hôr cez priesmyky.

Dedinka Valldemossa, či mestečko Sóller patria k „povinnej jazde“ každého turistu. Do mestečka Sóller vás zavezie Červený blesk, vlak z 30. rokov minulého storočia a k moru vás dovezie starobylá električka.

Možno aj pre tieto unikáty a veľa iných krás si Malorku, rodisko tenistu Rafaela Nadala, vybrali mnohé známe osobnosti sveta, aby si tu postavili svoje domy a vily. Patrí k nim aj španielska kráľovská rodina.

V každom kúte Malorky nájdete niečo, čo vás zaujme. Dovolenka na tomto ikonickom ostrove bude určite nezabudnuteľná, bez ohľadu na to, či hľadáte zábavu a adrenalín, alebo vyhrievanie sa na slnečných piesočných plážach, či prezeranie historických pamiatok a prírodných krás. Toto všetko a ešte oveľa viac tu nájdete. Ale mali by ste sa poponáhľať, pretože záujem o dovolenku na Malorke je každý rok veľký.

 

Autor: Štefan Pribula

Egypt 2024: Najvýhodnejšia jarná dovolenka s tipmi na overené hotely

29.02.2024

Autor blogu: Sandra Košútová 🐪 Väčšina z nás už netrpezlivo čakáme a tešíme sa na príchod slnečných mesiacov roka. Ja osobne som si preto v januári povedala, že dosť bolo zimy – chcelo by to nejaké slniečko. Spolu s kolegami sme sa vybrali na infocestu do Egypta, aby sme Vám – našim klientom poskytli vždy tie najlepšie informácie z prvej ruky. Tentoraz [...]

Čarovný Omán 2024: Nové lety z Bratislavy

15.02.2024

Navštívte s nami Arabský poloostrov, rozprávkový Omán, krajinu sultánov a Salalah, bielu perlu Orientu. Jemné pieskové pláže, tyrkysové more s delfínmi a veľrybami, kilometre kokosových paliem strážiacich pobrežie, duny púšte opierajúce sa o horský ománsky masív. Ten drží vlhko a vracia ho národnému pokladu, kadidlovému stromu, ktorého miazga sa v dávnych dobách [...]

Cyprus 2024: Najobľúbenejšie hotely našich klientov

30.01.2024

Ostrov lásky, ako je často nazývaný, sa bezpochyby stane jednou z najobľúbenejších destinácií slovenských dovolenkárov počas letnej sezóny 2024. Unikátna poloha tohto ostrova spolu zaručujúca vyše 300 slnečných dní v roku, krásne pláže, ale aj história a možnosti na návštevy rôznych zaujímavostí vedia ohromiť aj skúseného dovolenkára. Či už idete na severný [...]

Štefan Harabin, ta3

VIDEO: Prezidentský kandidát Štefan Harabin. Rusko nepovažuje za agresora, chce neutralitu Slovenska

19.03.2024 07:00

O post prezidenta Slovenskej republiky vo voľbách v roku 2024 sa uchádza 11 ľudí.

vojna na Ukrajine

ONLINE: Michel: Aby bol v Európe mier, musí sa pripraviť na vojnu. Volá po vojnovej ekonomike

19.03.2024 06:15, aktualizované: 07:16

Ak nebude reakcia EÚ správna a neposkytne Ukrajine dostatočnú podporu, aby zastavila Rusko, budeme ďalší na rade, tvrdí šéf Európskej rady Michel.

Putin

Putinov triumf odobrili hostia z AfD. Ako ruské voľby "monitorovali" extrémisti z Nemecka

19.03.2024 06:00

Aby prezidentským voľbám dodal zdanie legitimity, Putin si ako pozorovateľov pozval poslancov nemeckej strany AfD.

anketa, kandidáti na prezidenta 2024

ANKETA: Osem kandidátov na prezidenta odpovedalo na 19 otázok. Tu sú všetky odpovede

19.03.2024 06:00

Do ankety sa zapojilo 8 z 10 kandidátov. Líder SNS Andrej Danko sa vzdal v prospech Štefana Harabina. Milan Náhlik a Štefan Harabin do uzávierky neodpovedali.