Založ si blog

Last Minute: Istria – polostrov „všehochuti“, kde sa radi stratíte

Naozaj je to tak. Najväčší polostrov Chorvátska sa môže pochváliť skutočne veľkou a rôznorodou ponukou atrakcií a zaujímavostí nielen pre turistov. Jeho špecifickou črtou sú kontrasty. Hornaté vnútrozemie Istrie tvorí čarokrásna príroda, ktorá ukrýva početné mestečká a dedinky dýchajúce bohatou minulosťou. Pobrežie naopak žije moderným štýlom a neustále sa rozvíja najmä vďaka cestovnému ruchu.

Pokojné, priam idylické prostredie malých dediniek, ktoré môžete nájsť takmer na každom kopci vnútrozemia, ponúka rozmanité gastronomické pôžitky, historické pamiatky a krásnu, čistú prírodu. Moderné turistické destinácie pozdĺž pobrežia zas poskytujú možnosti kultúrneho vyžitia, športové aktivity, relax na krásnych kamenistých plážach a rôzne zábavné atrakcie pre deti aj dospelých. To pravé „orechové“ si tu pre seba môže nájsť naozaj každý návštevník. Aj preto je zrejme Istria najnavštevovanejšou časťou Chorvátska.

Najkrajšie pláže

Pláží je na pobreží polostrova veľa. A mnohé z nich sa pýšia Modrou vlajkou pre svoju čistotu a kvalitu služieb. Nie všetky sú však z kamienkov. Niektoré boli čiastočne dotvorené betónovými platňami a sú tu aj také, ktoré tvoria prevažne skaly. No voda, ktorá ich obmýva, má stále rovnakú farbu a je krištáľovo čistá.

Pláže na Istrii

Pláže na Istrii

 

Ambrela pri Pule

Podobne ako mnohé iné pláže v Chorvátsku, bola ocenená Modrou vlajkou. Klasická okruhliaková pláž, plytké more a typický hustý stromový porast poskytujú priam dokonalé podmienky pre rodiny s deťmi aj pre neplavcov. Deti sa môžu vyblázniť v detskom parku, alebo si užiť rôzne vodné atrakcie. Samozrejmosťou sú stánky s občerstvením a reštaurácia. Nechýba ani možnosť prenajať si lehátka a slnečníky. Dokonca je na pláži aj plavčík. Jednu z najobľúbenejších pláži pri meste Pula nájdete cca 4 km od mesta, pri vstupe do turistického komplexu Verudela.

Brulo pri Poreči

Nachádza sa južne od mesta v rezorte rovnakého mena. Túto nádhernú pláž tvoria prevažne kamienky a skaly. Obklopená je zmiešaným lesom dubov, cyprusov a typických borovíc. Tieňa je tu teda dostatok. Môžete si tu užiť vodné športy, ale aj ping-pong, volejbal alebo minigolf. Dá sa tu ľahko zaparkovať pri hoteloch a k pláži vás privedie chodník. Pri úprave pláže sa myslelo aj na telesne postihnutých ľudí, takže si ju môžu užiť aj oni. Nechýbajú sprchy, reštaurácia a bar.

 

Last minute Kalendár

Lone Bay

V posledných rokoch sa stala jednou z najobľúbenejších pláží v okolí mesta Rovinj. Pokrýva ju jemný štrk, preto ju obľubujú najmä rodiny s malými deťmi, ale vďaka značným investíciám dokáže vyhovieť aj najnáročnejším návštevníkom. Tak ako na väčšine pláží v Chorvátsku, si aj tu môžete prenajať slnečníky, lehátka, alebo si kúpiť potreby na potápanie a plávanie. Názov pláže je výstižný, pretože sa k nej dostanete iba pešo, alebo bicyklom. Auto sa dá zaparkovať pri zábavnom centre vzdialenom približne 10 minút chôdze od pláže. V okolí si môžete vychutnať súkromie na malých skalnatých plážach. Milovníci adrenalínu si môžu vyskúšať free climbing v neďalekom kameňolome. Občerstvenie a vodné športy sú tu samozrejmosťou.

Kanegra pri Umagu

Jedna z najkrajších zátok Istrie ukrýva malebnú kamienkovú pláž vhodnú nielen pre rodiny s deťmi, ale aj pre tých, ktorí trávia čas radšej aktívne. Kým si budú vaše deti užívať zábavu na tobogane, alebo sa hrať na detskom ihrisku, vy si môžete oddýchnuť na prenajatých ležadlách. Alebo si dopriať trochu súkromia na vodnom bicykli. Prostredie je naozaj romantické. Pre športovo naladených ponúka pláž tenis, plážový volejbal či minigolf, ale môžu si vyskúšať napríklad aj plachtenie. Počas horúcich dní sa dá pred páľavou ukryť pod korunami stromov a osvieženie si môžete dopriať aj v plážovej reštaurácii, alebo v cukrárni. Dokonca si môžete kúpiť aj občerstvenie v tunajšom obchode. A je tu aj kúsok pláže vyhradený pre nudistov, ak by ste mali záujem.

Koversada

Známa najmä medzi nudistami, no obľúbená už dlhé roky. Je najstarším kempom na Istrii. Nájdete ju neďaleko mestečka Vrsar tam, kde sa začína Limský kanál. Tiahne sa 5 kilometrov pozdĺž pobrežia cez malé zátoky a oázy.  Prevažne ju pokrýva piesok, ale nájdete tu aj časti pokryté štrkom, kameňmi a skalami. Vďaka čistému moru a kvalitným službám bola ocenená Modrou vlajkou. Reštaurácie, obchodíky a kaviarne na pláži poskytujú dostatok možností na občerstvenie počas horúcich dní pre rodiny s deťmi či zamilované páry. Dá sa tu aj zašportovať a deti sa môžu vyšantiť v zábavnom parku.

Istria však nie je iba o plážach.

Vnútrozemie Istrie…

… si oproti rozvinutému pobrežiu zachovalo pôvodný historický vzhľad. Desiatky malých dediniek a mestečiek, pospájaných spleťou ciest a chodníkov, ukrývajú nádherné stredoveké kaštiele, kostoly či námestia. Lesy plné hľuzoviek a malebné svahy posiate vinohradmi, ktoré ponúkajú skvelé tunajšie vína, či olivové háje, ktorých olej bol známy už v antike. To, a ešte oveľa viac ponúka Zelená Istria. Všetko by sa tu ani nezmestilo. Ale spomeniem napríklad oficiálne najmenšie mesto na svete – Hum, ktoré má iba 17 registrovaných obyvateľov…nie, to nie je preklep. Je to naozaj tak. Ani za posledných 1000 rokov jeho dejín sa mimo hradieb tohoto stredovekého mestečka nič nepostavilo. Skutočne vyzerá, akoby sa v ňom zastavil čas.

—————

Zájazdy a last minute slovenských cestovných kancelárií do Chorvátska nájdete na stránkach:
http://last-minute.travel.sk/chorvatsko/

Zájazdy rakúskych a nemeckých cestovných kancelárií do Chorvátska nájdete na stránkach:
http://www.reisen.sk/dovolenka/chorvatsko/

—————

Zaujímavosti

Samotná Istria však ponúka mnoho ďalších zaujímavostí, pre ktoré sa oplatí obetovať pár dní, ktoré by ste strávili na plážach. Ak budete v Pule, neváhajte si pozrieť napríklad Arenu, „chorvátske Koloseum“, kde sa kedysi konali gladiátorské zápasy a kde sa v súčasnosti koná Pulský filmový festival. Iný filmový festival môžete navštíviť v najzachovalejšej pevnosti mestečka Motovun. Nechýbajú ani hudobné festivaly, ako bluesový festival v Novigrade, alebo Valamar Jazz Festival.

Tunajšie zlato – hľuzovky, môžete hľadať v blízkom Motovunskom lese. Ak by ste aj žiadne nenašli, na Dňoch hľuzoviek v mestečku Buzet si môžete pochutnať na tejto istrijskej špecialite. Tunajšie špeciality, napríklad aj tunajšiu pálenku, môžete ochutnávať aj na rôznych ďalších podujatiach.

V Bazilike sv. Eufrázia sa môžete kochať nádhernými mozaikami z 3. storočia, ktoré boli zaradené do programu UNESCO. V úzkych uličkách mestečka Grožnjan, známeho aj ako mesto umelcov, môžete hľadať jeho 18 galérií a umeleckých ateliérov.

Jaskyne a pohorie Učka ponúkajú program pre milovníkov skialpinizmu, cykloturistiky, speleologického lezenia či tandemového skákania z lietadla. Milovníci tenisu určite poznajú Croatia Open ATP, ktorý sa koná v Umagu. A to nie je ani zďaleka všetko. Chceli by ste ísť niekedy na safari? Na Istrii môžete. V Národnom parku Brijuni, ktorý tunajší nazývajú rajom, si užijete dobrodružstvo pri objavovaní rôznych druhov rastlín, živočíchov a aj…stôp dinosaurov.

Takto by sme mohli pokračovať ešte veľmi dlho, ale oveľa lepšie je si tieto rozmanité možnosti, ako stráviť dovolenku na polostrove Istria, vyskúšať na vlastnej koži. Potom ľahšie pochopíte, prečo sa o tento polostrov v minulosti bili Benátčania, Byzantínci, Turci aj vojaci Rakúsko-Uhorska a prečo tu dovolenkovali už starí Rimania. Už cítite tú „všehochuť“?

 

Autor: Štefan Pribula

Egypt 2024: Najvýhodnejšia jarná dovolenka s tipmi na overené hotely

29.02.2024

Autor blogu: Sandra Košútová 🐪 Väčšina z nás už netrpezlivo čakáme a tešíme sa na príchod slnečných mesiacov roka. Ja osobne som si preto v januári povedala, že dosť bolo zimy – chcelo by to nejaké slniečko. Spolu s kolegami sme sa vybrali na infocestu do Egypta, aby sme Vám – našim klientom poskytli vždy tie najlepšie informácie z prvej ruky. Tentoraz [...]

Čarovný Omán 2024: Nové lety z Bratislavy

15.02.2024

Navštívte s nami Arabský poloostrov, rozprávkový Omán, krajinu sultánov a Salalah, bielu perlu Orientu. Jemné pieskové pláže, tyrkysové more s delfínmi a veľrybami, kilometre kokosových paliem strážiacich pobrežie, duny púšte opierajúce sa o horský ománsky masív. Ten drží vlhko a vracia ho národnému pokladu, kadidlovému stromu, ktorého miazga sa v dávnych dobách [...]

Cyprus 2024: Najobľúbenejšie hotely našich klientov

30.01.2024

Ostrov lásky, ako je často nazývaný, sa bezpochyby stane jednou z najobľúbenejších destinácií slovenských dovolenkárov počas letnej sezóny 2024. Unikátna poloha tohto ostrova spolu zaručujúca vyše 300 slnečných dní v roku, krásne pláže, ale aj história a možnosti na návštevy rôznych zaujímavostí vedia ohromiť aj skúseného dovolenkára. Či už idete na severný [...]

Tádž Mahal, mReportér

Jeden z novodobých divov sveta, ktorý stavali viac ako dvadsať rokov. Majestátna stavba je považovaná za symbol Indie

19.03.2024 05:00

Nášmu mReportérovi sa podarilo zachytiť pekné zábery priamo z Indie.

pellegrini, korčok

Čo sa dialo po prvom dueli prezidentských kandidátov: Korčok hovoril o čudnej kampani, Pellegrini sa porovnával s Bidenom

19.03.2024 00:51

Pravda sledovala zákulisie prvej debaty dvoch najpopulárnejších uchádzačov o prezidentský post

Izrael / Tunel / Hamas /

Zástupca šéfa ozbrojeného krídla Hamasu je podľa USA po smrti

18.03.2024 23:29

Biely dom potvrdil smrť tretieho muža Hamasu Marwána Ísu.

pellegrini

Pellegrini o prezidentskej kampani: Očakáva od Matoviča podpásový útok?

18.03.2024 22:54

A ako vníma, že nedostal podporu od koaličného partnera SNS?