Založ si blog

Last Minute: Malebná Sardínia má čím prekvapiť

Aj vy radi vyberáte zájazd na poslednú chvíľu? A čo takto last minute na ešte stále neznámu Sardíniu? Ak máte radi more, piesočnaté pláže, ale aj aktívny oddych, či poznávanie histórie a miestnych tradícií – neváhajte, ponuka hotelov za dobrú cenu v sezóne 2019 má pre Vás prijateľné hotely za príjemné ceny ako aj luxusné rezorty, kde budete celý Váš pobyt doslova hýčkaný.

Sardínia ponúka nespočetne veľa krásnych a zaujímavých miest, v krátkom článku som vybral tie, ktoré sme navštívili počas našej dovolenky.

Druhý septembrový týždeň nás potešil slnečným stálym počasím s teplotami okolo 30C, more bolo príjemne vyhriate z júla a augusta. Pravidelne v poobedňajších hodinách fúkal od talianskej pevniny vietor, vlny však nedosahovali veľkých výšok, a tak sme si more mohli užívať takmer celý deň.

Dovolenku sme strávili v hotelovom rezorte Baia dei Pini, ktorý sa nachádza pri mestečku Budoni, asi 30 km južne od letiska a významného turistického centra v Olbii. Pobrežie tvorilo 8 km dlhá piesočnatá pláž s pozvoľným vstupom do mora. Naozaj prekrásna, s čistým morom a nezanesená odpadkami. Rezort mal vlastnú časť pláže, avšak v podstate sa môžete rozložiť kdekoľvek na celej dĺžke pláže. Južná časť pláže je lemovaná zeleným lesom vysokých pínií.

 

Pláž Budoni

Pláž pri meste Budoni

Ubytovaní v Baia dei Pini sme boli v malých domčekoch. Izby boli komfortne zariadené (žiadny luxus, ale príjemne a čisto; upratovalo sa každý deň veľmi dôkladne), niektoré disponovali aj vlastnou terasou.

 

Strava prebiehala formou soft all inclusive – nie je to síce turecký bohatý all inclusive s desiatkami rôznych jedál – ale určite si pochutnáte na miestnych syroch,šunkách, cestovinách, morských produktoch aj mäsách. V dvoch baroch vás celodenne obslúžia nealko nápojmi a vínom. Ostatné alkoholické prípadne nealkoholické miešané nápoje ponúkal hotel za doplatok.

Last minute Kalendár

Zadarmo ste si mohli zahrať tenis, volejbal, či bocciu. My sme viackrát hrali tenis a na pláži sme sa zúčastnili miestnych majstrostiev v boccii. Hoci sme nevyhrali, talianske mužstvo skúsených dôchodcov sa nám poradilo obstojne potrápiť 🙂

Ale späť k téme. Sardínia ponúka príjemný koktail plážového oddychu, čistého mora, tradície, kultúry i prírodných krás. Povedal by som, že na rozdiel od iných destinácii je stále neokukaná a vie príjemne prekvapiť.

 

———————

Last Minute zájazdy slovenských cestovných kancelárií na Krétu nájdete na stránkach:
llast-minute.travel.sk/taliansko/sardinia/

Zájazdy rakúskych a nemeckých cestovných kancelárií na Krétu nájdete na stránkach:
www.reisen.sk/dovolenka/taliansko/sardinia/

———————

 

Pláže, pláže, pláže

Kto by nemiloval pozvoľne sa zvažujúce piesočnaté pláže, tyrkysové a čisté more. Na Sardínii ich nájdete stovky. Nie nepreháňam, len počas našej krátkej ceste severovýchodným pobrežím na vypožičanom aute sme ich narátali vyše tridsať. Najkrajšie nájdete práve v severovýchodnom cípe severne v oblasti Costa Smeralda (práve tu vznikali prvé hotelové rezorty) smerom od Olbie ku prístavu Porto Cervo. Z Porta Cerva môžete podniknúť fakultatívny výlet na ďalšie prekrásne pláže na súostroví Madolenna, prípadne sa preplaviť na severne ležiacu Korziku.

Prístavné mesto Porto Cervo

Prístavné mesto Porto Cervo

Apropo – prenájom auta. Ceny prenájmov sú astronomické. Za prenájom malého autíčka (Fiat Panda) sme zaplatili 110 EUR za deň (prenájom + poistenie). Bez doplnkového poistenia Vás to síce výjde lacnejšie (cca.80 EUR), ale spolúčasť v prípade nehody je 900 EUR a krádeže 1700 EUR, čím sa Vám zájazd môže poriadne predražiť. My sme si auto požičali od 17.00 hod., v ten večer sme ešte stihli navštíviť Porto Cervo a miestne trhy v San Teodore (asi 10 km severne od Budoni). Na druhý deň sme sa vybrali na juh do Oroseiského zálivu a do malebného mestečka Cona Gonone. Do Cona Gonone sa dostanete cez horský priesmyk, malý Fiat dostal poriadne zabrať štveraním sa po serpentínach. Cola Gonone leží v centre Oroseiského zálivu, ktorý je známy vysokými útesami. V útesoch sú krasové jaskyne viditeľné priamo z mora a medzi útesmi ďalšie nádherné pieskové pláže. Ku jaskyniam a na pláže sa môžete dostať výletnou loďou alebo si prenajať vlastný čln. My sme prišli pomerne neskoro, tak sme asi aspoň pozreli akvárium s rôznymi morskými rybami, bezstavovcami a inými morskými príšerami. K prenájmu auta ešte jedno upozornenie – auto musíte vrátiť s plnou nádržou, čerpacích staníc je však na Sardínii pomerne málo a niektoré sú zavreté počas poobedňajšej siesty. Nám teda neostalo nič iné, než natankovať priamo v centre Budoni za vyššie ceny ako sú na rýchlostnej ceste.

 

História a tradície

Hoci je Sardínia obklopená morom, miestni obyvatelia sa kvôli dobyvačným nájazdom rôznych civilizácii počas histórie utiahli do horských masívov vnútrozemia. Vyvinuli si špecifickú horskú kultúru a tradície, ktorá sa líši od pevninského Talianska. Rozdielny je aj jazyk, ktorým stále hovorí časť obyvateľov vo vnútrozemí. Centrom vnútrozemie je mesta Nuoro ležiace na rýchlostnej ceste z Cagliari do Olbie. Blízke Noura sa nachádzajú mestečká Mamoiada a Orgosolo. Môžete ich navštíviť sami, prípadne ako fakultatívny výlet s cestovnou kanceláriou. My sme si zvolili druhú možnosť a tak sme mali aj obsiahly výklad v slovenčine. V Mamoiade sme navštívili múzeum masiek, ktoré sú typické pre miestnu kultúru a ktoré dodnes môžete stretnúť na miestnom karnevale konanom každoročne 17.januára. Pol hodinu cesty autobusom od Mamoiady vysoko v horách leží mestečko Orgosolo, odkiaľ miestni banditi unášali bohatých klientov, ktorí prichádzali v 70.rokoch 20.storočia na Costu Smeraldu. Budovy na uliciach sú pokreslené typickými maľbami (veľké ruky, veľké hlavy) zobrazujúcimi nedávnu históriu. Vnútrozemie Sardínie ponúka okrem histórie a tradícii aj divokú prírodu najmä v regióne Barbagia. Na zdolávanie miestnych kopcov však budete potrebovať miestneho sprievodcu, keďže na Sardínii nepoznajú značené turistické chodníky.

 

Maľby - mestečko Orgosolo

Maľby – mestečko Orgosolo

 

Pohostinnosť a dobré jedlo

Vedeli ste o tom, že Sardínčania sa dožívajú najviac zo všetkých národov na európskom kontinente? Celkom ma to zaujímalo a tak som si vygooglil jeden taliansky výskum, ktorý dlhovekosť prisudzoval genetike, bezstarostnosti ale najmä kvalitnému jedlu. Sardínčania konzumujú veľa jogurtov a kyslomliečných výrobkov z ovčieho a kozieho mlieka, ich stravu tiež tvorí ovocie a občas mäso (najmä jahňaciňa a bravčovina). Samozrejme, nechýba kvalitné víno. V rámci výletu do vnútrozemia sme kúsok od Orgosola navštívili pastiersky obed v dedinke Supramonte. Boli sme usadení na drevené lavice v tieni stromov. Na lopáriky nám postupne podávali miestny syry, šunky, baraninu, mäsko z opečeného prasiatka, medovo-mandľový koláčik a broskyne. Dobré víno a veselé spevy Sardíncov vytvorili neopakovateľnú atmosféru. Aj Vám sa začali zbiehať slinky? Tak je najvyšší čas končiť a poobzerať so po dobrej dovolenke na malebnú Sardíniu.

 

Autor: Anton Michalica

Egypt 2024: Najvýhodnejšia jarná dovolenka s tipmi na overené hotely

29.02.2024

Autor blogu: Sandra Košútová 🐪 Väčšina z nás už netrpezlivo čakáme a tešíme sa na príchod slnečných mesiacov roka. Ja osobne som si preto v januári povedala, že dosť bolo zimy – chcelo by to nejaké slniečko. Spolu s kolegami sme sa vybrali na infocestu do Egypta, aby sme Vám – našim klientom poskytli vždy tie najlepšie informácie z prvej ruky. Tentoraz [...]

Čarovný Omán 2024: Nové lety z Bratislavy

15.02.2024

Navštívte s nami Arabský poloostrov, rozprávkový Omán, krajinu sultánov a Salalah, bielu perlu Orientu. Jemné pieskové pláže, tyrkysové more s delfínmi a veľrybami, kilometre kokosových paliem strážiacich pobrežie, duny púšte opierajúce sa o horský ománsky masív. Ten drží vlhko a vracia ho národnému pokladu, kadidlovému stromu, ktorého miazga sa v dávnych dobách [...]

Cyprus 2024: Najobľúbenejšie hotely našich klientov

30.01.2024

Ostrov lásky, ako je často nazývaný, sa bezpochyby stane jednou z najobľúbenejších destinácií slovenských dovolenkárov počas letnej sezóny 2024. Unikátna poloha tohto ostrova spolu zaručujúca vyše 300 slnečných dní v roku, krásne pláže, ale aj história a možnosti na návštevy rôznych zaujímavostí vedia ohromiť aj skúseného dovolenkára. Či už idete na severný [...]

Putin

Putinov triumf odobrili hostia z AfD. Ako ruské voľby "monitorovali" extrémisti z Nemecka

19.03.2024 06:00

Aby prezidentským voľbám dodal zdanie legitimity, Putin si ako pozorovateľov pozval poslancov nemeckej strany AfD.

Grasalkovičov palác, Prezidentský palác

ANKETA: Osem kandidátov na prezidenta odpovedalo na 19 otázok. Tu sú všetky odpovede

19.03.2024 06:00

Do ankety sa zapojilo osem z desiatich kandidátov. Líder SNS Andrej Danko sa v pondelok doobeda kandidatúry vzdal v prospech Štefana Harabina. Milan Náhlik a Štefan Harabin do uzávierky neodpovedali.

anketa kandidati-kolaz

Veľká prezidentská anketa: Aké majú plány so Slovenskom a čo odkazujú mladým? Kandidáti odpovedali aj na to, kde budú bývať alebo či využijú vládny špeciál súkromne

19.03.2024 06:00

Kandidáti pre Pravdu opísali svoju víziu, predstavu o tom, aký má byť prezident a odpovedali na 19 kľúčových hodnotových otázok.

Tádž Mahal, mReportér

Jeden z novodobých divov sveta, ktorý stavali viac ako dvadsať rokov. Majestátna stavba je považovaná za symbol Indie

19.03.2024 05:00

Nášmu mReportérovi sa podarilo zachytiť pekné zábery priamo z Indie.