Založ si blog

Last Minute: Malebná Sardínia má čím prekvapiť

Aj vy radi vyberáte zájazd na poslednú chvíľu? A čo takto last minute na ešte stále neznámu Sardíniu? Ak máte radi more, piesočnaté pláže, ale aj aktívny oddych, či poznávanie histórie a miestnych tradícií – neváhajte, ponuka hotelov za dobrú cenu v sezóne 2019 má pre Vás prijateľné hotely za príjemné ceny ako aj luxusné rezorty, kde budete celý Váš pobyt doslova hýčkaný.

Sardínia ponúka nespočetne veľa krásnych a zaujímavých miest, v krátkom článku som vybral tie, ktoré sme navštívili počas našej dovolenky.

Druhý septembrový týždeň nás potešil slnečným stálym počasím s teplotami okolo 30C, more bolo príjemne vyhriate z júla a augusta. Pravidelne v poobedňajších hodinách fúkal od talianskej pevniny vietor, vlny však nedosahovali veľkých výšok, a tak sme si more mohli užívať takmer celý deň.

Dovolenku sme strávili v hotelovom rezorte Baia dei Pini, ktorý sa nachádza pri mestečku Budoni, asi 30 km južne od letiska a významného turistického centra v Olbii. Pobrežie tvorilo 8 km dlhá piesočnatá pláž s pozvoľným vstupom do mora. Naozaj prekrásna, s čistým morom a nezanesená odpadkami. Rezort mal vlastnú časť pláže, avšak v podstate sa môžete rozložiť kdekoľvek na celej dĺžke pláže. Južná časť pláže je lemovaná zeleným lesom vysokých pínií.

 

Pláž Budoni

Pláž pri meste Budoni

Ubytovaní v Baia dei Pini sme boli v malých domčekoch. Izby boli komfortne zariadené (žiadny luxus, ale príjemne a čisto; upratovalo sa každý deň veľmi dôkladne), niektoré disponovali aj vlastnou terasou.

 

Strava prebiehala formou soft all inclusive – nie je to síce turecký bohatý all inclusive s desiatkami rôznych jedál – ale určite si pochutnáte na miestnych syroch,šunkách, cestovinách, morských produktoch aj mäsách. V dvoch baroch vás celodenne obslúžia nealko nápojmi a vínom. Ostatné alkoholické prípadne nealkoholické miešané nápoje ponúkal hotel za doplatok.

Last minute Kalendár

Zadarmo ste si mohli zahrať tenis, volejbal, či bocciu. My sme viackrát hrali tenis a na pláži sme sa zúčastnili miestnych majstrostiev v boccii. Hoci sme nevyhrali, talianske mužstvo skúsených dôchodcov sa nám poradilo obstojne potrápiť 🙂

Ale späť k téme. Sardínia ponúka príjemný koktail plážového oddychu, čistého mora, tradície, kultúry i prírodných krás. Povedal by som, že na rozdiel od iných destinácii je stále neokukaná a vie príjemne prekvapiť.

 

———————

Last Minute zájazdy slovenských cestovných kancelárií na Krétu nájdete na stránkach:
llast-minute.travel.sk/taliansko/sardinia/

Zájazdy rakúskych a nemeckých cestovných kancelárií na Krétu nájdete na stránkach:
www.reisen.sk/dovolenka/taliansko/sardinia/

———————

 

Pláže, pláže, pláže

Kto by nemiloval pozvoľne sa zvažujúce piesočnaté pláže, tyrkysové a čisté more. Na Sardínii ich nájdete stovky. Nie nepreháňam, len počas našej krátkej ceste severovýchodným pobrežím na vypožičanom aute sme ich narátali vyše tridsať. Najkrajšie nájdete práve v severovýchodnom cípe severne v oblasti Costa Smeralda (práve tu vznikali prvé hotelové rezorty) smerom od Olbie ku prístavu Porto Cervo. Z Porta Cerva môžete podniknúť fakultatívny výlet na ďalšie prekrásne pláže na súostroví Madolenna, prípadne sa preplaviť na severne ležiacu Korziku.

Prístavné mesto Porto Cervo

Prístavné mesto Porto Cervo

Apropo – prenájom auta. Ceny prenájmov sú astronomické. Za prenájom malého autíčka (Fiat Panda) sme zaplatili 110 EUR za deň (prenájom + poistenie). Bez doplnkového poistenia Vás to síce výjde lacnejšie (cca.80 EUR), ale spolúčasť v prípade nehody je 900 EUR a krádeže 1700 EUR, čím sa Vám zájazd môže poriadne predražiť. My sme si auto požičali od 17.00 hod., v ten večer sme ešte stihli navštíviť Porto Cervo a miestne trhy v San Teodore (asi 10 km severne od Budoni). Na druhý deň sme sa vybrali na juh do Oroseiského zálivu a do malebného mestečka Cona Gonone. Do Cona Gonone sa dostanete cez horský priesmyk, malý Fiat dostal poriadne zabrať štveraním sa po serpentínach. Cola Gonone leží v centre Oroseiského zálivu, ktorý je známy vysokými útesami. V útesoch sú krasové jaskyne viditeľné priamo z mora a medzi útesmi ďalšie nádherné pieskové pláže. Ku jaskyniam a na pláže sa môžete dostať výletnou loďou alebo si prenajať vlastný čln. My sme prišli pomerne neskoro, tak sme asi aspoň pozreli akvárium s rôznymi morskými rybami, bezstavovcami a inými morskými príšerami. K prenájmu auta ešte jedno upozornenie – auto musíte vrátiť s plnou nádržou, čerpacích staníc je však na Sardínii pomerne málo a niektoré sú zavreté počas poobedňajšej siesty. Nám teda neostalo nič iné, než natankovať priamo v centre Budoni za vyššie ceny ako sú na rýchlostnej ceste.

 

História a tradície

Hoci je Sardínia obklopená morom, miestni obyvatelia sa kvôli dobyvačným nájazdom rôznych civilizácii počas histórie utiahli do horských masívov vnútrozemia. Vyvinuli si špecifickú horskú kultúru a tradície, ktorá sa líši od pevninského Talianska. Rozdielny je aj jazyk, ktorým stále hovorí časť obyvateľov vo vnútrozemí. Centrom vnútrozemie je mesta Nuoro ležiace na rýchlostnej ceste z Cagliari do Olbie. Blízke Noura sa nachádzajú mestečká Mamoiada a Orgosolo. Môžete ich navštíviť sami, prípadne ako fakultatívny výlet s cestovnou kanceláriou. My sme si zvolili druhú možnosť a tak sme mali aj obsiahly výklad v slovenčine. V Mamoiade sme navštívili múzeum masiek, ktoré sú typické pre miestnu kultúru a ktoré dodnes môžete stretnúť na miestnom karnevale konanom každoročne 17.januára. Pol hodinu cesty autobusom od Mamoiady vysoko v horách leží mestečko Orgosolo, odkiaľ miestni banditi unášali bohatých klientov, ktorí prichádzali v 70.rokoch 20.storočia na Costu Smeraldu. Budovy na uliciach sú pokreslené typickými maľbami (veľké ruky, veľké hlavy) zobrazujúcimi nedávnu históriu. Vnútrozemie Sardínie ponúka okrem histórie a tradícii aj divokú prírodu najmä v regióne Barbagia. Na zdolávanie miestnych kopcov však budete potrebovať miestneho sprievodcu, keďže na Sardínii nepoznajú značené turistické chodníky.

 

Maľby - mestečko Orgosolo

Maľby – mestečko Orgosolo

 

Pohostinnosť a dobré jedlo

Vedeli ste o tom, že Sardínčania sa dožívajú najviac zo všetkých národov na európskom kontinente? Celkom ma to zaujímalo a tak som si vygooglil jeden taliansky výskum, ktorý dlhovekosť prisudzoval genetike, bezstarostnosti ale najmä kvalitnému jedlu. Sardínčania konzumujú veľa jogurtov a kyslomliečných výrobkov z ovčieho a kozieho mlieka, ich stravu tiež tvorí ovocie a občas mäso (najmä jahňaciňa a bravčovina). Samozrejme, nechýba kvalitné víno. V rámci výletu do vnútrozemia sme kúsok od Orgosola navštívili pastiersky obed v dedinke Supramonte. Boli sme usadení na drevené lavice v tieni stromov. Na lopáriky nám postupne podávali miestny syry, šunky, baraninu, mäsko z opečeného prasiatka, medovo-mandľový koláčik a broskyne. Dobré víno a veselé spevy Sardíncov vytvorili neopakovateľnú atmosféru. Aj Vám sa začali zbiehať slinky? Tak je najvyšší čas končiť a poobzerať so po dobrej dovolenke na malebnú Sardíniu.

 

Autor: Anton Michalica

Leto 2024: TOP 10 rodinných hotelov s aquaparkmi

18.04.2024

Ak Vaša rodina miluje počas letnej dovolenky vodnú zábavu, určite pokračujte v čítaní tohto blogu. Prinášame Vám totiž 10 tipov na overené a obľúbené hotely s tou najširšou ponukou vodnej zábavy. S rezerváciou letnej dovolenky neváhajte! Viaceré termíny v obľúbených stredomorských hoteloch sú už na sezónu 2024 vypredané. Vypredané sú aj mnohé termíny s [...]

Bahrajn: Ostrov, na ktorý sa budete chcieť vrátiť

02.04.2024

Poznáte to – sú dovolenkové miesta, ktoré nás zaujmú, ale necítime potrebu sa tam vrátiť znova. Tie druhé nás očaria tak intenzívne, že hneď po návrate domov na tieto miesta máme chuť cestovať znova. Medzi takéto miesta patrí aj rozlohou malý ostrov Bahrajn nachádzajúci sa v Perzskom zálive, len pár desiatok kilometrov od Kataru a Saudskej arábie. Bojovník a [...]

Marsa Alam 2024 – Cenovo výhodná dovolenka s priamymi letmi

19.03.2024

Autor blogu: Sandra Košútová 🇪🇬 Stredisko Marsa Alam sa nachádza na južnom pobreží Červeného mora v Egypte a ponúka úžasné podmienky na potápanie, s krásnym korálovým útesom a pestrou podmorskou faunou. Je vzdialené len 4 hodiny letu z Bratislavy a predstavuje tú pravú kombináciu výbornej dovolenky- teplé more, krásne pláže, slnečné počasie, skvelé služby a [...]

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

trump. súd

Muž, ktorý sa zapálil pri súdnej sieni počas procesu s Trumpom, zomrel

20.04.2024 10:37

Muž, údajne zo štátu Florida, rozdával podľa svedkov v parku letáky obsahujúce konšpiračné teórie.

North Korea tensions balistické strely test

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

20.04.2024 09:47

KĽDR tiež vykonala skúšobný štart protilietadlovej rakety nového typu "Pyoljji-1-2" v Západnom mori.

Grasalkovičová záhrada

Bratislava opäť symbolicky otvára svoje brány, konajú sa mestské dni

20.04.2024 08:57

Pripravené sú prehliadky bežne neprístupných miest, výstavy, divadelné predstavenia, koncerty, workshopy či jazdy historickými vozidlami i Propelerom na druhú stranu Dunaja.