Založ si blog

Dovolenkový raj na Kréte

Dovolenkový raj na Kréte

 

Najväčší grécky ostrov, rodisko Dia, otca gréckych bohov, centrum Minojskej kultúry. I takto sa dá nazvať Kréta. V súčasnosti jedna z najvyhľadávanejších dovolenkových destinácií. Letná dovolenková sezóna sa ešte ani nerozbehla, ale mnohí z nás už teraz vyberajú vhodné miesto, kde by mohli stráviť zaslúženú či vysnívanú dovolenku. Samotná Kréta je na to ako stvorená.

Neponúka iba klasické vylihovanie na pláži pri mori, ale aj mnoho iných zaujímavých a vyhľadávaných možností, ako stráviť čas na dovolenke a zároveň relaxovať. Veď nie každý si pod dovolenkou predstavuje čľapkanie vo vode a vyhrievanie sa na slnku. Ale o týchto možnostiach si povieme niečo nabudúce. Dnes sa budeme venovať klasike. Plážam a najvyhľadávanejším miestam na ostrove, kde si môžete pokojne oddýchnuť.

 

Tri skvelé pláže na Kréte

Elafonisi

Pláž Elafonisi je unikátna tým, že tu nenájdete žiadne hotely. Nanajvýš tak niekoľko miest na občerstvenie, ale ľudia ju vyhľadávajú zrejme práve preto. Alebo je to jej jemný ružový piesok, priezračná voda a pokoj, ktorý len tak niekde nenájdete? Kto vie? Pláž je vlastne spojnicou malého ostrovčeka s veľkou Krétou. Je dlhá niekoľko sto metrov a voda okolo je teplá a plytká. Preto je vhodná pre rodiny s malými deťmi.

Od najbližšieho mestečka Chania je vzdialená približne 82 kilometrov smerom na severozápad. V posledných rokoch sa stala veľmi vyhľadávanou a každé leto je plná turistov. K pláži vedie iba jedna asfaltová cesta, ktorá sa mení na prašnú pri skupinke bungalovov a po pár zákrutách sa končí rozľahlým parkoviskom. Môžete zaparkovať, kdekoľvek chcete, alebo môžete. Okrem spomínaných bungalovov nie je naokolo žiadne ubytovanie.

 

Pláž Elafonisi

Na pláži sú síce desiatky slnečníkov, ale ako všade na Kréte, nie sú zadarmo. Môžete si ich požičať. Slnečník pritom určite potrebujete, pretože nikde naokolo nenájdete prirodzený tieň. Odporúčam aj priniesť si so sebou dostatok tekutín, pretože v blízkosti pláže je iba malý obchodík s rozličným tovarom a taverna. Keď už tam budete, ochutnajte aj skvelú rakiju. Neobanujete.

Balos

Táto pláž je vlastne lagúna, ktorá ponúka nádhernú scenériu vďaka masívnemu polostrovu Gravousa a ostrovu Tigani. Samotná lagúna Balos má priemer približne 400 metrov. Z juhu je uzavretá skalnou lavicou, ktorá spája polostrov s ostrovom Tigani. Vďaka tomu je voda v lagúne plytká a svojou tyrkysovou farbou pripomína Karibik. Jemný bledoružový piesok na pláži už len dotvára krásnu scenériu. Prístup k lagúne je z východnej časti po ceste.Smerom na sever je lagúna otvorená a je z nej krásny výhľad na ostrov Gravousa, ktorý je známy starou benátskou pevnosťou.

Pláž Balos

Podobne ako na pláži Elafonisi, ani tu nenájdete žiadne ubytovanie. Väčšina turistov prespáva v stanoch. Samotná pláž je dlhá úctyhodných 800 m a široká od 20 do 50 m. Balos má tiež svoj unikát. V časti, kde sa pripája spomínaná lavica k polostrovu sú miesta, kde ľudia z tunajšej taverny z južnej časti pláže chodia zbierať čerstvú morskú soľ. Tá vzniká tak, že morská voda, ktorá sa prelieva vlnami do lagúny z otvoreného mora, vyschne v skalných výbežkoch, kde zostane soľ.

Jediné miesto v celom okolí lagúny, kde nájdete tieň, je spomínaná taverna. Občerstvenie tiež nájdete aj po ceste späť z lagúny na vrcholku polostrova. Mimochodom, nie je ďaleko od pláže Elafonisi. Leží asi 60 km severozápadne od mesta Chania.

Last minute Kalendár

Vai

Treťou do partie je pláž Vai, ktorá sa nachádza 25 km východne od Sitia, v oblasti Lassithi. Je známa najmä vďaka palmovému háju, ktorý ju lemuje. Možno ju poznáte z pohľadníc, ktoré niekedy pôsobia až gýčovito.

Zlatistý piesok a azúrová morská voda sem lákajú tisícky turistov každý rok. Ak ste jedným z nich, nemáte o čom uvažovať, pretože tu nájdete to, čo hľadáte. Ale pripravte sa na to, že uprostred sezóny budú všetky taverny a obchodíky predražené. Ale inak tomu nie je asi nikde na Kréte.

Pláž Vai

Krásny zážitok ponúka menšia pláž, ktorá je trochu ukrytá pred očami väčšiny. Dostanete sa k nej iba tak, že prejdete cez blízky kopec. Tá námaha však stojí za to. Musíte síce prespať vonku  na pláži, ale potom…zažijete neopísateľný východ slnka priamo na pláži. Tak čo, vyskúšate to?

Pláže máme za sebou. Samozrejme nie sú to jediné pláže na Kréte. Tých je tam neúrekom. Ale teraz v rýchlosti prejdeme niekoľko turistických stredísk, aby ste mali trochu prehľad, čo kde nájdete.

———————

Last Minute zájazdy slovenských cestovných kancelárií na Krétu nájdete na stránkach:
last-minute.travel.sk/grecko/kreta/

Zájazdy rakúskych a nemeckých cestovných kancelárií na Krétu nájdete na stránkach:
www.reisen.sk/dovolenka/grecko/kreta/

———————

Strediská pre turistov

Na najväčšom gréckom ostrove ich nájdete desiatky. Malé, veľké, pokojné i rušné. Záleží na Vás, čo hľadáte a ako si predstavujete svoju dovolenku. Kréta ponúka všetko. Dokonca aj prehliadky jaskýň.

Agios Nikolaos

V tomto mestečku, ktoré leží na svahu nad zálivom Mirabello nenájdete takmer žiadne kultúrne či historické pamiatky. Okrem dvoch múzeí. Typické turistické centrum s množstvom zábavných podnikov je vhodné skôr pre bohatších návštevníkov. Veď aj samotnému zálivu sa hovorí Záliv bohatých. Z Heraklionu, hlavného mesta Kréty, sa k nemu dostanete po hlavnej ceste smerujúcej na východ Kréty. Zaujímavosťou je ostrov Spinalonga so svojou pevnosťou, ktorá v minulosti chránila toto mestečko z mora a nikdy nebola dobytá. Koncom 19. storočia sa stal ostrov stanicou pre malomocných.

Agios Nikolaos

Matala

Nachádza sa na juhu v zátoke v tvare U a celé jej pobrežie je jedna veľká pláž. Oproti Agios Nikolaos je to pokojné a útulné stredisko. Je vhodné aj pre rodiny s malými deťmi. Svoju pokojnosť si udržala vďaka okolitým strmým skalnatým kopcom, ktoré bránia jej rozširovaniu a tiež preto, že príjazdová cesta tu končí, takže v Matale nevládne dopravný ruch. Pláž je rozdelená na dve časti. Severná je skôr pokojného charakteru, plná zelene. Južná je zas plná hotelíkov a tavern, kde sa dá zabaviť aj oddýchnuť. Klasické úzke uličky starého centra lákajú k podvečerným prechádzkam.

 

Matala

Bali

Pôvodne to bola malá rybárska dedinka. Zachovala si svoj pokoj a ráz aj napriek turistickému ruchu. Množstvo drobných obchodíkov, úzke uličky, historické pamiatky a mnoho iných zaujímavostí z nej však robí plnohodnotné turistické stredisko, kde si každý nájde to čo potrebuje na dobre strávenú dovolenku.

A takto by sme mohli pokračovať, ale všetko sa naraz nedá. Kréta je obrovská a ponúka množstvo možností, ako môžete stráviť svoju dovolenku. Niekto má rád aktívny oddych, iní sú radšej pri mori na pláži. Každý si tu však niečo nájde. To je isté. Len si musíte vybrať.

 

Autor:  Štefan Pribula

 

Marsa Alam 2024 – Cenovo výhodná dovolenka s priamymi letmi

19.03.2024

Autor blogu: Sandra Košútová 🇪🇬 Stredisko Marsa Alam sa nachádza na južnom pobreží Červeného mora v Egypte a ponúka úžasné podmienky na potápanie, s krásnym korálovým útesom a pestrou podmorskou faunou. Je vzdialené len 4 hodiny letu z Bratislavy a predstavuje tú pravú kombináciu výbornej dovolenky- teplé more, krásne pláže, slnečné počasie, skvelé služby a [...]

Egypt 2024: Najvýhodnejšia jarná dovolenka s tipmi na overené hotely

29.02.2024

Autor blogu: Sandra Košútová 🐪 Väčšina z nás už netrpezlivo čakáme a tešíme sa na príchod slnečných mesiacov roka. Ja osobne som si preto v januári povedala, že dosť bolo zimy – chcelo by to nejaké slniečko. Spolu s kolegami sme sa vybrali na infocestu do Egypta, aby sme Vám – našim klientom poskytli vždy tie najlepšie informácie z prvej ruky. Tentoraz [...]

Čarovný Omán 2024: Nové lety z Bratislavy

15.02.2024

Navštívte s nami Arabský poloostrov, rozprávkový Omán, krajinu sultánov a Salalah, bielu perlu Orientu. Jemné pieskové pláže, tyrkysové more s delfínmi a veľrybami, kilometre kokosových paliem strážiacich pobrežie, duny púšte opierajúce sa o horský ománsky masív. Ten drží vlhko a vracia ho národnému pokladu, kadidlovému stromu, ktorého miazga sa v dávnych dobách [...]

hlasovací preukaz

Hlasovací preukaz na prvé kolo volieb sa dá osobne vybaviť do piatka

19.03.2024 10:30

Vybaviť preukaz môže za voliča aj ním splnomocnená osoba.

Vladimir Putin, Moskva, Rusko

Útok na Volkova bol mrazivo účinný. Dokazuje návrat ruskej špionáže do studenej vojny

19.03.2024 10:25

Rusi do každej vojny vstúpili v zlom stave, potom ale postupne, vďaka vysokému počtu ľudí a nulovému rešpektu k ich strate, sa dostali do formy.

Jaroslav Haščák

V kauze Gorila opäť obvinili Haščáka a ďalšie osoby

19.03.2024 09:36, aktualizované: 09:57

Ide o trestné činy založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny či korupčné trestné činy.

Kurimany, zrútený most

Nemeckú statičku Sabine H. uznal súd za nevinnú v kauze spadnutého mosta na Spiši

19.03.2024 09:24

Tragédia si v novembri 2011 vyžiadala štyri ľudské obete a ďalších zranených.