Založ si blog

Chorvátsko 2022: Najkrajšie pláže Makarskej riviéry

Rozkladá sa na cca 60-tich kilometroch pobrežia Dalmácie v Chorvátsku, od Brely po Gradac. Na šírku však má len niekoľko kilometrov. Po celej dĺžke ju od vnútrozemia oddeľuje druhé najväčšie pohorie Chorvátska, Biokovo. Na tomto „úzkom páse“ pobrežia Jadranu môžete nájsť najvyhľadávanejšie pláže, krásne a zachovalé kultúrne pamiatky aj chránené územia. Pre každého turistu má tak Makarská riviéra pripravené niečo zaujímavé.

Jej dlhé pláže, charakteristické okruhliakmi a hrubým pieskom, lemované borovicovými hájmi a lesmi, ju predurčili k tomu, aby sa stala turistickým lákadlom. A to už pred viac ako 100 rokmi. Vďaka pohoriu Biokovo, ktoré ju chráni pred chladnejšou klímou vnútrozemia, si môžu návštevníci vychutnávať teplé slnečné podnebie, charakteristické pre stredomorskú oblasť Európy. Aj táto skutočnosť prispela k tomu, že pozdĺž Jadranskej magistrály vyrástli obľúbené turistické destinácie ako Baška Voda, Brela, Tučepi, Gradac, Igrane či Podgora a ďalšie. Každá z nich ponúka návštevníkom okrem rôznych plážových atrakcií aj kultúrne vyžitie a rôzne iné možnosti pre turistiku. Aj tú horskú.

 

Pláže riviéry

Keď sa povie Chorvátsko a konkrétne Makarská riviéra, väčšina ľudí si predstaví kamenisté pláže, borovicové lesy ponúkajúce tieň počas celého dňa a trávenie času buď v krištáľovo čistej vode Jadranu, alebo prechádzkami po promenádach pozdĺž pobrežia. Nie je to nič nezvyčajné, pretože skutočnosť je tomu veľmi podobná. Nie náhodou sú mnohé malebné pláže riviéry ocenené Modrou vlajkou za svoju čistotu a kvalitu služieb.

 

Medzi najobľúbenejšie patrí pláž Donja Luka v centre Makarskej riviéry, 12-tisícovom meste Makarska. Tiahne sa 1,5 km od centra mesta na juh a „spoločnosť“ jej robia najvychytenejšie hotely v meste. Jej mierny vstup do mora z nej robí idylickú pláž pre rodiny s deťmi, ale vďaka ponuke rôznych športových aktivít ju vyhľadávajú aj mladí ľudia, ktorí dovolenku prežívajú radšej aktívne. Nechýbajú nočné bary a zábavné podniky, kde sa môžu turisti zabávať až do ranných hodín. Samozrejmosťou sú aj kaviarne a reštaurácie na pláži, aj v jej blízkosti.

 

Pláž Punta rata v mestečku Brela bola pred niekoľkými rokmi zaradená medzi desať najkrajších pláží na svete. To už samo o sebe niečo hovorí. Okrem toho bola v roku 1999 prvou plážou v Dalmácii, ktorú ocenili Modrou vlajkou. Patrí medzi kamenisté pláže, ktoré tvoria pravidelné, malé a stredne veľké okruhliaky. Píniové lesy, ktoré ju obklopujú, spolu s priezračnou vodou z nej urobili jednu z najvyhľadávanejších destinácií Jadranu. Preto, ak si chcete skutočne vychutnať jej krásu, urobte tak radšej mimo hlavnej sezóny. Známou atrakciou na pláži je veľká skala, vyčnievajúca z mora blízko brehu, ktorej sa hovorí „ostrov lásky“. Často ju využívajú turisti pre skoky do vody. Na pláži nechýbajú športové aktivity, ani kaviarne a reštaurácie kde sa môžete občerstviť.

 

Pláž Punta Rata

 

Jednou z najdlhších pláží Jadranu je Gornja Vala, ktorú nájdete v malom malebnom mestečku Gradac na východe riviéry. Na piatich kilometroch tejto pláže z jemného štrku si každý rok tisíce turistov užívajú slnečné dni na prenajatých ležadlách, chladia sa špliechancami vody pri jazde na vodných skútroch, alebo sa spolu s deťmi šmýkajú na tobogane. To je len niekoľko z mnohých možností, ako tu stráviť čas. Občerstvenie ponúkajú okrem kaviarní a reštaurácií aj cukráreň, beach-bar či stánok s čerstvou zeleninou a ovocím. Pred pálivým slnkom sa môžete ukryť v borovicovom lese alebo pod olivovníkmi, ktoré lemujú celú pláž. Ochladiť sa však môžete aj pri výstupe na horu Sv. Ilja, ktorá vám zaberie približne 2 hodiny. Pritom sa môžete kochať výhľadom na more, ostrovy Hvar a Korčula, alebo vinohrady na svahoch okolo mesta.

Okrem klasických pláží však na riviére nájdete aj veľa pláží pre tých, ktorí si „zabudli plavky“, alebo sa radi kúpu v čistej vode Jadranu nahí. Známou je napríklad pláž Nugal v meste Makarska, ale takmer v každom z letovísk nejakú nájdete.

 

Múzeum mušlí

Existujú však charakteristické poklady Makarskej riviéry, ktoré by ste si, ako správny turista, nemali nechať ujsť. Patrí k nim napríklad návšteva múzea s najväčšou Malakologickou expozíciou na svete(zbierka mušlí vrátane najväčšej ulity slimáka). Múzeum je jednou z atrakcií Makarskej, kde sa nachádzajú aj ďalšie unikáty. Každý rok sa na Makarskej riviére konajú aj letné hudobné a kultúrne festivaly, ktoré sa rozhodne oplatí navštíviť.

Ak milujete prírodu, nemali by ste vynechať návštevu Prírodného parku Biokovo, ktorý sa rozprestiera na ploche 196 km2. Druhý najvyšší vrch Chorvátska, Sv. Jure, sa vypína nad centrom riviéry v Makarskej, odkiaľ ponúka krásny výhľad na ostrovy Brač aj Hvar. Z Brely až do Bašky Vody sa môžete prechádzať pozdĺž celého pobrežia po známej promenáde.

 

Zaujímavé historické pamiatky

Okrem prírodných krás tvoria príťažlivosť Makarskej riviéry aj mnohé architektonické a kultúrne pamiatky. Dalmácia za to vďačí pohnutej histórii, keď sa na jej území striedali kultúry Rimanov, Benátčanov, Turkov alebo známych pirátov, Neretvanov.

Aj napriek ničeniu počas vojen sa nám zachovali krásne kostoly či kláštory, ako napríklad Sv. Marko na Kacicovom námestí, ktorý bol pôvodne barokovou katedrálou, alebo františkánsky kláštor, oba v Makarskej. Viaceré archeologické náleziská nájdeme v okolí Bašky Vody, ktorej oblasť bola osídlená už pre 4000 rokmi.

Kacicovo námestie

Takmer na každom metri Makarskej riviéry môžeme nájsť niečo z histórie a aj samotné úzke dláždené uličky miest tu dýchajú bohatou históriou. Makarská riviéra Vás očarí po každej stránke, či hľadáte more, dobrú stravu alebo históriu.

Leto 2024: TOP 10 rodinných hotelov s aquaparkmi

18.04.2024

Ak Vaša rodina miluje počas letnej dovolenky vodnú zábavu, určite pokračujte v čítaní tohto blogu. Prinášame Vám totiž 10 tipov na overené a obľúbené hotely s tou najširšou ponukou vodnej zábavy. S rezerváciou letnej dovolenky neváhajte! Viaceré termíny v obľúbených stredomorských hoteloch sú už na sezónu 2024 vypredané. Vypredané sú aj mnohé termíny s [...]

Bahrajn: Ostrov, na ktorý sa budete chcieť vrátiť

02.04.2024

Poznáte to – sú dovolenkové miesta, ktoré nás zaujmú, ale necítime potrebu sa tam vrátiť znova. Tie druhé nás očaria tak intenzívne, že hneď po návrate domov na tieto miesta máme chuť cestovať znova. Medzi takéto miesta patrí aj rozlohou malý ostrov Bahrajn nachádzajúci sa v Perzskom zálive, len pár desiatok kilometrov od Kataru a Saudskej arábie. Bojovník a [...]

Marsa Alam 2024 – Cenovo výhodná dovolenka s priamymi letmi

19.03.2024

Autor blogu: Sandra Košútová 🇪🇬 Stredisko Marsa Alam sa nachádza na južnom pobreží Červeného mora v Egypte a ponúka úžasné podmienky na potápanie, s krásnym korálovým útesom a pestrou podmorskou faunou. Je vzdialené len 4 hodiny letu z Bratislavy a predstavuje tú pravú kombináciu výbornej dovolenky- teplé more, krásne pláže, slnečné počasie, skvelé služby a [...]

Medveď

V košickej zoo sa Xene narodilo medvieďa Ares

19.04.2024 13:08

Jeho genetická hodnota je mimoriadne cenná pre európsky záchranný program.

izrael, palestína, západný breh jordánu, evakuácia, amona

EÚ po prvý raz uvalila sankcie na izraelských osadníkov pre útoky na Palestínčanov

19.04.2024 13:07, aktualizované: 13:20

Palestínčania chcú, aby Západný breh bol súčasťou ich budúceho štátu.

Rudolf Huliak

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

19.04.2024 13:00

Hlina tvrdí, že podnet bude musieť byť zaradený na rokovanie a musí byť o ňom rozprava.

Čierny kašeľ / Pertussis /

Čierny kašeľ v Bratislavskom kraji: Hygienici evidujú 74 prípadov ochorenia

19.04.2024 12:21

Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť bola zistená vo vekovej skupine nularočných osôb.