Založ si blog

Travel inšpirácie: Slavónia – chorvátsky región, ktorý si zamilujete

Slavónia – chorvátsky región, ktorý si zamilujete

„Tamo,gdje su vinogradi,

tamo, gdje su dobra vina,

tu je moje rodno selo,

tu je moja Slavonija.“

(Tam, kde sú vinohrady; tam, kde je dobré víno; tu je moja rodná zem; tu je moja Slavónia.)

 

Keď sa povie Chorvátsko, každý si hneď predstaví more, pláž a dovolenku. Avšak mojou prvou asociáciou je „ Slavónia“ – východný vnútrozemský región Chorvátska tiahnuci sa medzi Bosnou a Hercegovinou, Srbskom a Maďarskom.

Od Slovenska je vzdialený len necelých 500 kilometrov. Slavónia je druhý najväčší región Chorvátska, ktorý tvoria prevažne nížiny a lesy. Ide o poľnohospodársku časť krajiny, ktorá miestami pripomína akoby sa tam čas zastavil. Jedným z faktorov je určite i to, že práve Slavónia bola najviac postihnutým regiónom balkánskej vojny. Mestá dýchajú históriou, na dedinách rozvoniava levanduľa, okolie skrášľuje prekrásna príroda,  ale najmä všade stretnete hrdých Slavóncov, ktorí nedopustia na svoje korene a tradície.

 

Kúsok Slovenska v Slavónsku

Zaujímavosťou Slavónie je, že práve v tomto regióne žije veľa Slovákov. Slováci z oblasti Kysúc a Oravy prišli na „Dolnú zem“ pred 130-timi rokmi za účelom lepšieho života. Vtedajší gróf im ponúkol úrodnú pôdu a za jej obrábanie získali pozemky, na ktorých si vybudovali svoje príbytky. Počas vojny mnohí Slováci región opustili a emigrovali do iných častí Chorvátska alebo Srbska. Avšak i po vojne sa slovenská komunita udržala. Slováci v tomto regióne i naďalej uchovávajú slovenský jazyk, zvyky, folklór, piesne a tradície. V slovenských dedinkách (Jelisavac, Markovac, Josipovac) sa na základných školách vyučuje povinne slovenský jazyk. V každej dedinke majú folklórny súbor, v ktorom nasledujú dedičstvo svojich predkov. Dokonca i v domácnostiach rodiny rozprávajú archaickou slovenčinou. Ak by ste prechádzali týmito dedinkami, určite sa zastavte v miestnej putike, kde veľmi ocenia slovenského turistu a nedovolia Vám odísť minimálne dva dni. Chorvátski Slováci alebo Slovenskí Chorváti milujú, keď niekto zavíta do ich regiónu. Svojou pohostinnosťou a ústretovosťou Vás určite očaria. Buďte pripravení na veľa jedla, pitného režimu a príbehov plných letargických spomienok. Každú návštevu ukončia piesňou „Neďaleko od Trenčína“, z ktorej vytvorili i chorvátsku verziu. Tento variant je dokonca i súčasťou hudobného repertoára každej slavónskej svadby.

 

Slavónske miesta, ktoré musíte navštíviť

More by ste v tejto časti darmo hľadali. Celá oblasť je ohraničená riekami Dráva, Sáva a Dunaj, ktoré miestni využívajú aj ako rekreačné strediská. K najnavštevovanejším letným destináciám patria kúpaliská v Djakove a v Osijeku, ako aj termálne kúpaliská v Bizovci a Daruvare.

Väčšina turistov mieri samozrejme k Jadranu, a preto je táto časť Chorvátska pomerne neobjavená. Okrem prekrásnej prírody, ku ktorým neodmysliteľne patria miestne vrchy Papuk a prírodná rezervácia  „Kopački rit“, sa Slavónia pýši aj mnohými historickými miestami. Známe kultúrne pamiatky sú Františkánsky kláštor v Slavónskom Brode, kaštieľ Dory Pejačevič v Našiciach, biskupské mestečko Djakovo, ako i monumentálne mestské paláce, či samotné mestá  Vinkovci, Daruvar, Županja, a Požega.

kastiel dory pejacevic nasice

Hlavné centrum Slavónie je mesto Osijek. Multikultúrne, moderné, ale zároveň i starobylé mesto je  jedinečným spojením vojenskej pevnosti a mesta z osemnásteho storočia. Nachádza sa tu Chorvátske národné divadlo, Kostol sv. Petra  a  Pavla, Múzeum Slavónie, ako i množstvo príjemných parkov, ktoré dotvárajú atmosféru mesta na promenáda popri rieke Dráva. Osijek má bohatý nočný život, množstvo kaviarní, reštaurácií a nákupných centier.

osijek pixabay (1)

Ďalšie významné mesto, ktoré priam dýcha históriou je Vukovar. Práve vo Vukovare sa odohrávali tragické dejiny Chorvátska, preto sa nazýva i mestom smútku. Pozostatky vojny je vidieť na každom kroku. Zničené fasády domov, zostatky guliek v múroch, rozkopané cesty a srbsko-chorvátske dvojjazyčné názvy, ktoré vyvolávajú nekonečné rozpory – aj taký je Vukovar. História sála zo všetkých strán, dôkazom čoho je i múzeum, cintorín a symbol vojny – obstreľovaný vodojem.

 

Slavónska gastronómia

Slavónia je poľnohospodárskou časťou Chorvátska, čo je samozrejme odrazom bohatej gastronomickej rozmanitosti. Slavónske jedlá sú naozaj delikatesy!

Základom sú jednoznačne mäsité pokrmy. Typickým slavónskym jedlom je „sarma“, ktorej sa domáci nevedia nabažiť (dokážu ju jesť i každý deň J). Sarma je mleté mäso v kapustovom liste, ktoré je súčasťou každého jedálneho lístku. Slavónci milujú pečené prasa alebo  jahňa, ktoré je hlavným chodom na svadbách alebo rodinných oslavách. K veľmi chutným jedlám patrí „fiš“ (rybacia polievka), „mahuna“ (prívarok z fazuľových strukov), „paprikáš“, pričom všetky pokrmy kombinujú s kyslým kapustovým šalátom a chlebom.

kuchyna_priprava jedal

Slavónci nedopustia na dodržiavanie pravidelného pitného režimu J , a preto sa treba mať na pozore v prípade, že Vás pozvú domov na degustáciu. V každej domácnosti je pálenisko s rakijou od slivky, hrušky, višne, jablka, vlastne od všetkého, z čoho je možné vypáliť nejaké grády. Veľmi obľúbená je i medovina „medica“, na ktorú si však taktiež treba dávať pozor, pretože je to 42- percentná pálenka. V regióne je najznámejšie prvé chorvátske pivo „Osječko“. Slavónia je aj oblasťou viniča, takže ak ste milovníkmi dobého vína, v Slavónii ste na správnom mieste.

 

 

Kultúrny život v Slavónii

Slavónia nie je určite regiónom chudobným na kultúru. Azda najväčším podujatím je desaťdňový festival „Dni Osječského piva“ v rovnomennom meste Osijek. Organizátori festivalu pripravujú každoročne bohatý kultúrny program plný koncertov, sprievodných podujatí, degustácií piva a rôznych súťaží, na ktorý zavíta pravidelne niekoľko desiatok tisíc návštevníkov.

Takmer v každej dedine v rámci Slavónie prebiehajú počas leta miestne slávnosti plné chorvátskeho folklóru. Najznámejšie podujatia sa odohrávajú v Dolnom Miholji, Valpove, Našiciach, Vinkoviciach, Virovitici, Osijeku a Našiciach.

Určíte odporúčam zavítať i na slovenské festivaly. V júni zahajuje sezónu kultúrne leto v Našiciach, kde pravidelne vystupujú aj slovenské folklórne súbory. Známym podujatím je júlový „Večer polesňákov (zemiaková placka po kysucky) v Markovci, „Slováci do Drljaku“ v Josipovci či augustový „Večer korbáčikov“ v Jelisavci. Vrcholom slovenskej kultúry je septembrový „Slovenský bál“ v Našiciach, ktorý organizujú miestni drotári a umelci, ako i Slovenské kultúrne centrum spoločne so slovenskou knižnicou v Našiciach.

 

Iný kraj – iný mrav

Hovorí sa „Iný kraj-iný mrav.“, a práve Slavónia je kraj, ktorý učaruje každému. Tak preto neváhajte a spoznajte Chorvátsko aj z iného pohľadu, a verte, že práve v Slavónii zažijete nezabudnuteľné chvíle, na ktoré budete spomínať len s úsmevom na tvári a s hrejivým pocitom na duši.

 

Autor. Darina Labudíková

Egypt 2024: Najvýhodnejšia jarná dovolenka s tipmi na overené hotely

29.02.2024

Autor blogu: Sandra Košútová 🐪 Väčšina z nás už netrpezlivo čakáme a tešíme sa na príchod slnečných mesiacov roka. Ja osobne som si preto v januári povedala, že dosť bolo zimy – chcelo by to nejaké slniečko. Spolu s kolegami sme sa vybrali na infocestu do Egypta, aby sme Vám – našim klientom poskytli vždy tie najlepšie informácie z prvej ruky. Tentoraz [...]

Čarovný Omán 2024: Nové lety z Bratislavy

15.02.2024

Navštívte s nami Arabský poloostrov, rozprávkový Omán, krajinu sultánov a Salalah, bielu perlu Orientu. Jemné pieskové pláže, tyrkysové more s delfínmi a veľrybami, kilometre kokosových paliem strážiacich pobrežie, duny púšte opierajúce sa o horský ománsky masív. Ten drží vlhko a vracia ho národnému pokladu, kadidlovému stromu, ktorého miazga sa v dávnych dobách [...]

Cyprus 2024: Najobľúbenejšie hotely našich klientov

30.01.2024

Ostrov lásky, ako je často nazývaný, sa bezpochyby stane jednou z najobľúbenejších destinácií slovenských dovolenkárov počas letnej sezóny 2024. Unikátna poloha tohto ostrova spolu zaručujúca vyše 300 slnečných dní v roku, krásne pláže, ale aj história a možnosti na návštevy rôznych zaujímavostí vedia ohromiť aj skúseného dovolenkára. Či už idete na severný [...]

Tádž Mahal, mReportér

Jeden z novodobých divov sveta, ktorý stavali viac ako dvadsať rokov. Majestátna stavba je považovaná za symbol Indie

19.03.2024 05:00

Nášmu mReportérovi sa podarilo zachytiť pekné zábery priamo z Indie.

pellegrini, korčok

Čo sa dialo po prvom dueli prezidentských kandidátov: Korčok hovoril o čudnej kampani, Pellegrini sa porovnával s Bidenom

19.03.2024 00:51

Pravda sledovala zákulisie prvej debaty dvoch najpopulárnejších uchádzačov o prezidentský post

Izrael / Tunel / Hamas /

Zástupca šéfa ozbrojeného krídla Hamasu je podľa USA po smrti

18.03.2024 23:29

Biely dom potvrdil smrť tretieho muža Hamasu Marwána Ísu.

pellegrini

Pellegrini o prezidentskej kampani: Očakáva od Matoviča podpásový útok?

18.03.2024 22:54

A ako vníma, že nedostal podporu od koaličného partnera SNS?