Založ si blog

Jar 2022: Marsa Alam – priame lety z Bratislavy

Marsa Alam. Oblasť na juhu Egypta ležiaca pri Červenom mori – na mieste, ktoré je vzdialené len pár hodín letu od Bratislavy a  ponúka neskutočné množstvo možností – teplé more, krásne pláže, výborné služby a neskutočný podmorský svet. Od 8.apríla 2022 môžete navštíviť letovisko Marsa Alam aj s priamymi letmi z Bratislavy každú sobotu, v našej ponuke nájdete 8 aj 15 dňové pobyty.

 

Rušné a pokojné Marsa Alam

Hurgada, Sharm El Sheikh, a teraz už aj Marsa Alam. Kedysi rybárske dedinky sa stali dovolenkovými mestami. Sú synonymom zábavy na pláži a dovolenky v luxusných hotelových komplexoch, ktoré sú dostupné každému. Samozrejmosťou je vlastný bazén, často z vyhrievanou vodou, prírodná pláž v pešej vzdialenosti, reštaurácie, bary, diskotéky. Zábavný celodenný program pre malých aj veľkých. Večer detská diskotéka a živá hudba, vystúpenia a show pre dospelých. Takisto tu nájdete nákupné možnosti. Suveníry a darčeky tak nakúpite bez toho, aby ste museli opustiť hotel. A napriek všetkým lákadlám, ktoré letoviská Marsa Alam ponúkajú, vzdialenosť od rušnejších centier a neporušená príroda znamenajú, že miesto ostalo pomerne pokojné –  určite v porovnaní s rušnými rezortmi Hurghady nebo Sharm El Sheikhu. Preto najčastejšie lákajú rodiny s deťmi, potápačov a každého milovníka tichej dovolenky.

 

 

El Quseir

Ďalšie mesto, El Quseir, je vzdialené asi hodinu a pol jazdy od Marsa Alam. Podobné, s jedným rozdielom. Mesto staré 5000 rokov je nadýchané históriou a tradičným spôsobom života. Vďaka prístavu a blízkosti rieky Níl malo už za doby Ptolemaiovcov dôležité postavenie. V meste môžete obdivovať staré budovy anglického alebo francúzskeho štýlu, Osmanskú pevnosť pochádzajúcu zo 16.storočia, mešitu z 12.storočia či malý, kedysi významný prístav. Alebo nakúpiť na tradičných trhoch, kde si “uchmatnete” tie najkvalitnejšie koreniny a vyskúšate umenie zjednávania. Oproti tomu, mesto Port Ghalib už s históriou a tradíciami nemá veľa spoločné. Umelo vybudované mestečko vzdialené 67 kilometrov na sever je asi najluxusnejším letoviskom. Však posúďte sami: hotely top kvalít, promenáda s niekoľkými luxusnými reštauráciami, obrovské nákupné centrum, golfové ihrisko, jachtársky klub či požičovňa člnov.

04. Madinat Coraya_30

 

Pod vodou

Marsa Alam sa nachádza na pobreží Červeného mora. A preto skutočné prírodné bohatstvo  bjavíte pod vodnou hladinou. Voda je tu kryštálovo čistá a priezračná, na mnohých miestach uvidíte až na dno. Výborné klimatické podmienky to umožňujú celoročne. Najdôležitejšie ale je, že vo vode sa skutočne máte na čo tešiť. V Červenom mori vyrástlo množstvo koralových útesov, pásov, labyrintov. Pri niektorých z nich ležia vraky potopených lodí. Miesta, kde našlo svoj domov plno rybiek aj obrovských rýb rôznych farieb, morských koníkov, korytnačiek. V oblastiach ďalej od brehov nie je ojedinelý ani žralok alebo delfíny (vyskytujú sa najmä v lete). Niet divu, že potápanie a šnorchlovanie je najlákavejšou turistickou atrakciou v Marsa Alam. A tak je v každom letovisku je potápačská škola. A nie jedna. Poradia, odporučia, naučia. Sú tu pre deti aj dospelých. Plavcov aj neplavcov. Z ponuky kurzov, výletov za potápaním a šnorchlovaním alebo výletov loďami s preskleným dnom si vyberie určite každý. A vyrazí napríklad k týmto atraktívnym lokalitám – Abu Dabab, Samadai Elphinstone, Shaab Marsa Alam, Rocky Island (Skalnatý ostrov) alebo Dolphin House Reef.

Camera 14MP-9PC

 

Výlety za egyptskou históriou

Pyramídy v Gize, Abu Simbel, Luxor. Najkrajšie pamiatky dávne egyptskej histórie, ktoré by vám nemali uniknúť. Aj keď sa nechystáte celú dovolenku preležať na pláži, stačí sa pozrieť na tú diaľku a vízia selfie pred pyramídou vám mizne pred očami. No ponuka hotelových výletov ponúka šancu aspoň niečo z toho vidieť. Bez problémov sa dostanete do mesta Luxor, ktoré bolo kedysi antickými Tébami s chrámom Amenhotepa III. a Ramessesa II.

Plaviť sa môžete po rieke Níl. Napríklad plachetnicou Felucca, ktorá sa používa v Egypte už od nepamäti. Je to neopakovateľný zážitok, ktorý by ste si nemali nechať ujsť. Na západnom brehu budete môcť obdivovať Memnonove kolosy, chrám kráľovnej Hatšepsut alebo Údolie kráľovien a Údolie kráľov. Na tomto mieste, ležiacom neďaleko starovekých Téb, odchádzali egyptskí králi na svoju poslednú cestu za svojimi bohmi. Nachádza sa tu množstvo hrobiek, do ktorých nahliadnete aj z vnútra. Najviac sa do histórie zapísala Tutanchamonova hrobka. Jediná, ktorá bola objavená takmer nedotknutá a nevykradnutá. Na východnom brehu je zase dominantou prekrásny Karnak, ktorý je najväčším chrámovým komplexom v celom Egypte.

Camera 14MP-9PC

 

Nenechajte si ho ujsť. Ak sa vám chce vyrážať z hotela o tretej ráno. No a pre tých najakčnejších cestovateľov bývajú v ponuke aj Káhira a Asuánska priehrada. Ak ale patríte k tým „lenivším” možno vám postačia aj zvyšky starých baní, kde sa ťažilo zlato a smaragdy pre potreby panovníkov. Nájdete ich južne od Marsa Alam. Alebo sa vyberte na výlet na ťavou či na štvorkolke. Možností, ako spoznávať túto krásnu krajinu je neúrekom.

 

 

 

Leto 2024: TOP 10 rodinných hotelov s aquaparkmi

18.04.2024

Ak Vaša rodina miluje počas letnej dovolenky vodnú zábavu, určite pokračujte v čítaní tohto blogu. Prinášame Vám totiž 10 tipov na overené a obľúbené hotely s tou najširšou ponukou vodnej zábavy. S rezerváciou letnej dovolenky neváhajte! Viaceré termíny v obľúbených stredomorských hoteloch sú už na sezónu 2024 vypredané. Vypredané sú aj mnohé termíny s [...]

Bahrajn: Ostrov, na ktorý sa budete chcieť vrátiť

02.04.2024

Poznáte to – sú dovolenkové miesta, ktoré nás zaujmú, ale necítime potrebu sa tam vrátiť znova. Tie druhé nás očaria tak intenzívne, že hneď po návrate domov na tieto miesta máme chuť cestovať znova. Medzi takéto miesta patrí aj rozlohou malý ostrov Bahrajn nachádzajúci sa v Perzskom zálive, len pár desiatok kilometrov od Kataru a Saudskej arábie. Bojovník a [...]

Marsa Alam 2024 – Cenovo výhodná dovolenka s priamymi letmi

19.03.2024

Autor blogu: Sandra Košútová 🇪🇬 Stredisko Marsa Alam sa nachádza na južnom pobreží Červeného mora v Egypte a ponúka úžasné podmienky na potápanie, s krásnym korálovým útesom a pestrou podmorskou faunou. Je vzdialené len 4 hodiny letu z Bratislavy a predstavuje tú pravú kombináciu výbornej dovolenky- teplé more, krásne pláže, slnečné počasie, skvelé služby a [...]

Peter Náhlik

Parlamentný výbor chce od poslanca Náhlika vysvetlenie k jeho majetkovým pomerom

23.04.2024 17:45

Mal by vysvetľovať, prečo neuviedol v majetkovom priznaní za rok 2022, že vlastní vilu v Bratislave.

MK SR, ministerstvo kultury

Poslanci ukončili debatu o zmenách v FPU, hlasovať budú v stredu

23.04.2024 17:31

Zmeny majú podľa predkladateľa Michelka pomôcť kultúre. Namieta to opozícia, na zmeny nie sú podľa nej dostatočné dôvody.

SR Košice prezidentka návšteva Gymnázium Poštová KEX

Čaputová: Východné Slovensko je špecifické a nesmierne životaschopné

23.04.2024 17:25

Tento týždeň úraduje z druhého najväčšieho mesta Slovenska v rámci výkonu svojho mandátu poslednýkrát.

ÚŠP, Úrad špeciálnej prokuratúry

Spôsob kritiky bývalých prokurátorov ÚŠP je nevhodný, tvrdia krajskí prokurátori

23.04.2024 17:01

Upozornili, že kritika formou subjektívnych názorov so zjavnými prvkami antipatie je absolútne nevhodná.