Založ si blog

Bahrajn: Ostrov, na ktorý sa budete chcieť vrátiť

Poznáte to – sú dovolenkové miesta, ktoré nás zaujmú, ale necítime potrebu sa tam vrátiť znova. Tie druhé nás očaria tak intenzívne, že hneď po návrate domov na tieto miesta máme chuť cestovať znova. Medzi takéto miesta patrí aj rozlohou malý ostrov Bahrajn nachádzajúci sa v Perzskom zálive, len pár desiatok kilometrov od Kataru a Saudskej arábie.

Bojovník a kráľ Gilgameš zo známeho eposu o Gilgamešovi, o ktorom sme sa učili na prvých hodinách slovenského jazyka a literatúry sa vydal hľadať nesmrteľnosť práve do krajiny Dilmun, ktorej centrom bol od 3 tis. pred našim letopočtom až do roku 800 pred našim letopočtom ostrov Bahrajn. Dilmun bol považovaný za akúsi rajskú záhradu a sumerské mýty o ňom hovoria ako o mieste, kde bývali bohovia.

Bahrajn historicky slúžil ako dôležité obchodné miesto medzi Mezopotámiou a obyvateľmi ústia rieky Indus. Tieto udalosti dnes pripomína pevnosť Qal’at al-Bahrajn, ktorú môžete navštíviť sami alebo počas fakultatívneho výletu.

Pevnosť Qal’at al-Bahrajn s miestom starovekých nálezísk

Neuveriteľné, ale do hlavného mesta Bahrajnu – Manamy sa počas celého roka môžete dostať priamym letom z Bratislavy. Z Európy do Manamy sa lieta len z Paríža, Frankfurtu, Londýna a Atén. Práve preto je priamy charterový let z Bratislavy pre slovenských klientov mimoriadnou udalosťou. Po piatich hodinách letu sa ocitnete v najbližšej exotickej destinácii – let je teda vhodný pre tých, ktorí chcú zažiť príjemné počasie a teplé more počas celého roka a zároveň nezvládajú dvanásť a viac hodinové lety do exotických destinácií.

Ak ste znechutený z prístupu niektorých leteckých spoločností, tu nemusíte mať žiadnu obavu. Počas letu sú Vám viac krát ponúknuté chladené aj teplé nealkoholické nápoje a posádka Vám naservíruje takmer plnohodnotný obed – my sme dostali zapekané kuracie mäso so zeleninou a zemiakmi. Let Vám aj vďaka strave a možnosti pripojiť sa ku multimediálnemu centru v lietadle ubehne veľmi rýchlo. Oba hotely, ktoré si môžete vybrať z našej ponuky v Bahrajne sa nachádzajú len 15 minút od letiska. Pár minút Vás zdrží kúpa turistických víz, ktoré sa dajú zaplatiť len platobnou kartou. Pozor, v žiadnom prípade nesmiete mať v pase pečiatku štátu Izrael.

Hotel Vida Beach Resort a Address Beach Resort majú svojou kvalitou naozaj len kúsok od dokonalosti. V oboch hoteloch cítite kvalitnú starostlivosť zo strany personálu, ktorého je v hoteloch naozaj dostatok, preto nikde nečakáte a Vaše požiadavky sú vybavované okamžite. Ponúkaná strava prevýši Vaše očakávania, užívali sme si výborne pripravované ryby, jahňacie mäso, pestrú paletu šalátov a chutnej zeleniny a pistáciový-hrozienkový koláč, ktorý sa až podozrivo podobal na našu žemľovku. Hotely sú navzájom prepojené obchodným domom, v ktorom nájdete desiatky medzinárodných i lokálnych značiek obuvi, oblečenia, doplnkov, elektroniky, hračiek, kníh a iného tovaru.

Hotel Address Beach Resort

Najväčšou devízou oboch hotelov sú však pláže s jemným pieskom a pozvoľným vstupom do mora. Samozrejme s plnohodnotnými plážovými službami – dostatkom slnečníkov, ležadiel, uterákmi aj vlastným opaľovacím krémom. Teplota mora ho predurčuje na príjemné kúpanie od konca marca až do decembra, kedy ešte na Silvestra malo more príjemných 26 °C. Aktuálne počasie v Bahrajne a teplotu moru nájdete na stránke pocasie.sk.

Pláž pri hoteli Vida Beach Resort

Ak ste poznávací typ dovolenkára – máme pre Vás niekoľko tipov na príjemné organizované výlety. Históriu ostrova, tradície miestnych kultúr a islamu môžete spoznať v Bahrajnskom národnom múzeu. Určite nevynechajte návštevu centrálnej mešity Al Fateh Grand Mosque a centrálneho trhoviska Souq Bab al Bahrain. Z hlavnej ulice si to nasmerujte do bočných uličiek, kde Vás čaká vôňa škorice, korenia aj sladučké lokálne ďatle.

Mešita Fateh Grand Mosque

Bahrajn má kvalitnú infraštruktúru a vysokú úroveň bezpečia. To umožňuje, aby ste ostrov spoznali aj po vlastnej osi. Budete tak môcť nazbierať vlastné zážitky a spoznať ostrov a miestnych ľudí na vlastnej koži. V oboch hoteloch si môžete bezplatne požičať bicykle a po bezpečných cyklotrasách sa vybrať na zaujímavé miesta. Odporúčam Vám vyhliadku blízko Avenue 67 (google maps link) alebo mešitu Saleh Al Fudhala Masjid (google maps link), ku obom trvá cesta bicyklom približne 40 minút. Ak milujete vodu a vodné športy, priamo pri hoteloch sa nachádza vodné centrum – na zapožičanom skútri môžete spoznať Bahrajn z jeho pobrežia. Bez obáv, vo vzdialenosti 200 m za Vami pôjde na člne poverený pracovník požičovne, aby Vám v prípade núdzovej situácie poskytol okamžitú pomoc. Ak sa predsa len spoliehate na vlastné nohy, odporúčam Vám miestny trh Souq Al Bahara (google maps link), nachádzajúci sa len 15 minút od hotelov. Na trh premáva vo večerných hodinách od hotela Vida Beach Resort aj pravidelná bezplatná autobusová linka.

Dobré rady k nezaplateniu

– najvhodnejšie obdobie na návštevu Bahrajnu je jar a jeseň až do konca roka, kedy budete mať príjemné teploty a vyhriate more
– leto v Bahrajne je horúce, avšak nevybočuje z rámca iných blízkych destinácii ako Jordánsko a Egypt
– najvýhodnejšie ceny zájazdov sú práve v letnom období
– ak cestujete do Bahrajnu počas Ramadámu, pripravte sa na obmedzenia v hoteloch aj na verejnosti (obmedzený prístup k alkoholu, zákaz konzumácie jedál a vody na verejnosti)
– Bahrajnčania vo všeobecnosi aj personál hotela hovorí výbornou angličtinou
– platobnú kartu môžete používať takmer na všetkých predajných miestach, dokonca aj na miestnych trhoviskách

 

Leto 2024: TOP 10 rodinných hotelov s aquaparkmi

18.04.2024

Ak Vaša rodina miluje počas letnej dovolenky vodnú zábavu, určite pokračujte v čítaní tohto blogu. Prinášame Vám totiž 10 tipov na overené a obľúbené hotely s tou najširšou ponukou vodnej zábavy. S rezerváciou letnej dovolenky neváhajte! Viaceré termíny v obľúbených stredomorských hoteloch sú už na sezónu 2024 vypredané. Vypredané sú aj mnohé termíny s [...]

Marsa Alam 2024 – Cenovo výhodná dovolenka s priamymi letmi

19.03.2024

Autor blogu: Sandra Košútová 🇪🇬 Stredisko Marsa Alam sa nachádza na južnom pobreží Červeného mora v Egypte a ponúka úžasné podmienky na potápanie, s krásnym korálovým útesom a pestrou podmorskou faunou. Je vzdialené len 4 hodiny letu z Bratislavy a predstavuje tú pravú kombináciu výbornej dovolenky- teplé more, krásne pláže, slnečné počasie, skvelé služby a [...]

Egypt 2024: Najvýhodnejšia jarná dovolenka s tipmi na overené hotely

29.02.2024

Autor blogu: Sandra Košútová 🐪 Väčšina z nás už netrpezlivo čakáme a tešíme sa na príchod slnečných mesiacov roka. Ja osobne som si preto v januári povedala, že dosť bolo zimy – chcelo by to nejaké slniečko. Spolu s kolegami sme sa vybrali na infocestu do Egypta, aby sme Vám – našim klientom poskytli vždy tie najlepšie informácie z prvej ruky. Tentoraz [...]

Fico, Blaha

Iniciatíva Munícia pre Ukrajinu vyzvala Fica, aby zdvojnásobil vyzbieranú sumu

29.04.2024 19:36

Zároveň premiéra vyzvali, aby sa jasne vyjadril a prehodnotil svoj postoj k českej iniciatíve.

Filip Kuffa

Demokrati namietajú účasť Gregora Kuffu na rokovaniach, jeho brat hovorí o výmysloch

29.04.2024 18:56

Ako príklad uviedla mimoparlamentná strana rokovanie k návštevnému poriadku Tatranského národného parku.

2024-04-26 slnko v sieti 007 foto zdenko hanout

Šéf Rady RTVS označil galavečer Slnko v sieti za politický míting opozície

29.04.2024 18:16

Igor Gallo pripomenul, že RTVS ako vysielateľ galavečera nesie v zmysle platnej legislatívy objektívnu zodpovednosť za obsah priameho prenosu.

sanitka,

Šiestačka v Maďarsku bodla nožom spolužiačku, vrtuľníkom ju odviezli do nemocnice

29.04.2024 18:03

Šiestačka si nôž priniesla z domu a mala ho schovaný v školskej lavici.