Jar 2022: Marsa Alam – priame lety z Bratislavy

14. marca 2022, Travel.Sk, Nezaradené

Marsa Alam. Oblasť na juhu Egypta ležiaca pri Červenom mori – na mieste, ktoré je vzdialené len pár hodín letu od Bratislavy a  ponúka neskutočné množstvo možností – teplé more, krásne pláže, výborné služby a neskutočný podmorský svet. Od 8.apríla 2022 môžete navštíviť letovisko Marsa Alam aj s priamymi letmi z Bratislavy každú sobotu, v našej ponuke nájdete 8 aj 15 dňové pobyty.

 

Rušné a pokojné Marsa Alam

Hurgada, Sharm El Sheikh, a teraz už aj Marsa Alam. Kedysi rybárske dedinky sa stali dovolenkovými mestami. Sú synonymom zábavy na pláži a dovolenky v luxusných hotelových komplexoch, ktoré sú dostupné každému. Samozrejmosťou je vlastný bazén, často z vyhrievanou vodou, prírodná pláž v pešej vzdialenosti, reštaurácie, bary, diskotéky. Zábavný celodenný program pre malých aj veľkých. Večer detská diskotéka a živá hudba, vystúpenia a show pre dospelých. Takisto tu nájdete nákupné možnosti. Suveníry a darčeky tak nakúpite bez toho, aby ste museli opustiť hotel. A napriek všetkým lákadlám, ktoré letoviská Marsa Alam ponúkajú, vzdialenosť od rušnejších centier a neporušená príroda znamenajú, že miesto ostalo pomerne pokojné –  určite v porovnaní s rušnými rezortmi Hurghady nebo Sharm El Sheikhu. Preto najčastejšie lákajú rodiny s deťmi, potápačov a každého milovníka tichej dovolenky.

 

 

El Quseir

Ďalšie mesto, El Quseir, je vzdialené asi hodinu a pol jazdy od Marsa Alam. Podobné, s jedným rozdielom. Mesto staré 5000 rokov je nadýchané históriou a tradičným spôsobom života. Vďaka prístavu a blízkosti rieky Níl malo už za doby Ptolemaiovcov dôležité postavenie. V meste môžete obdivovať staré budovy anglického alebo francúzskeho štýlu, Osmanskú pevnosť pochádzajúcu zo 16.storočia, mešitu z 12.storočia či malý, kedysi významný prístav. Alebo nakúpiť na tradičných trhoch, kde si “uchmatnete” tie najkvalitnejšie koreniny a vyskúšate umenie zjednávania. Oproti tomu, mesto Port Ghalib už s históriou a tradíciami nemá veľa spoločné. Umelo vybudované mestečko vzdialené 67 kilometrov na sever je asi najluxusnejším letoviskom. Však posúďte sami: hotely top kvalít, promenáda s niekoľkými luxusnými reštauráciami, obrovské nákupné centrum, golfové ihrisko, jachtársky klub či požičovňa člnov.

04. Madinat Coraya_30

 

Pod vodou

Marsa Alam sa nachádza na pobreží Červeného mora. A preto skutočné prírodné bohatstvo  bjavíte pod vodnou hladinou. Voda je tu kryštálovo čistá a priezračná, na mnohých miestach uvidíte až na dno. Výborné klimatické podmienky to umožňujú celoročne. Najdôležitejšie ale je, že vo vode sa skutočne máte na čo tešiť. V Červenom mori vyrástlo množstvo koralových útesov, pásov, labyrintov. Pri niektorých z nich ležia vraky potopených lodí. Miesta, kde našlo svoj domov plno rybiek aj obrovských rýb rôznych farieb, morských koníkov, korytnačiek. V oblastiach ďalej od brehov nie je ojedinelý ani žralok alebo delfíny (vyskytujú sa najmä v lete). Niet divu, že potápanie a šnorchlovanie je najlákavejšou turistickou atrakciou v Marsa Alam. A tak je v každom letovisku je potápačská škola. A nie jedna. Poradia, odporučia, naučia. Sú tu pre deti aj dospelých. Plavcov aj neplavcov. Z ponuky kurzov, výletov za potápaním a šnorchlovaním alebo výletov loďami s preskleným dnom si vyberie určite každý. A vyrazí napríklad k týmto atraktívnym lokalitám – Abu Dabab, Samadai Elphinstone, Shaab Marsa Alam, Rocky Island (Skalnatý ostrov) alebo Dolphin House Reef.

Camera 14MP-9PC

 

Výlety za egyptskou históriou

Pyramídy v Gize, Abu Simbel, Luxor. Najkrajšie pamiatky dávne egyptskej histórie, ktoré by vám nemali uniknúť. Aj keď sa nechystáte celú dovolenku preležať na pláži, stačí sa pozrieť na tú diaľku a vízia selfie pred pyramídou vám mizne pred očami. No ponuka hotelových výletov ponúka šancu aspoň niečo z toho vidieť. Bez problémov sa dostanete do mesta Luxor, ktoré bolo kedysi antickými Tébami s chrámom Amenhotepa III. a Ramessesa II.

Plaviť sa môžete po rieke Níl. Napríklad plachetnicou Felucca, ktorá sa používa v Egypte už od nepamäti. Je to neopakovateľný zážitok, ktorý by ste si nemali nechať ujsť. Na západnom brehu budete môcť obdivovať Memnonove kolosy, chrám kráľovnej Hatšepsut alebo Údolie kráľovien a Údolie kráľov. Na tomto mieste, ležiacom neďaleko starovekých Téb, odchádzali egyptskí králi na svoju poslednú cestu za svojimi bohmi. Nachádza sa tu množstvo hrobiek, do ktorých nahliadnete aj z vnútra. Najviac sa do histórie zapísala Tutanchamonova hrobka. Jediná, ktorá bola objavená takmer nedotknutá a nevykradnutá. Na východnom brehu je zase dominantou prekrásny Karnak, ktorý je najväčším chrámovým komplexom v celom Egypte.

Camera 14MP-9PC

 

Nenechajte si ho ujsť. Ak sa vám chce vyrážať z hotela o tretej ráno. No a pre tých najakčnejších cestovateľov bývajú v ponuke aj Káhira a Asuánska priehrada. Ak ale patríte k tým „lenivším” možno vám postačia aj zvyšky starých baní, kde sa ťažilo zlato a smaragdy pre potreby panovníkov. Nájdete ich južne od Marsa Alam. Alebo sa vyberte na výlet na ťavou či na štvorkolke. Možností, ako spoznávať túto krásnu krajinu je neúrekom.