Založ si blog

Korfu – Smaragd Grécka

Aj tak sa často nazýva najsevernejší iónsky ostrov. A nie je to vôbec prehnané. Ostrov Korfu, ktorý domáci nazývajú skôr Kerkyra, má vďaka veľkému množstvu zrážok a teplému podnebiu veľké množstvo zelene. Nie je pritom veľký, veď v najširšom mieste má približne 60 km, ale zato ponúka takmer všetko, čo dovolenkári potrebujú a hľadajú. Jeho veľkosť je v podstate jedna z výhod tohto ostrova. Vďaka nej ho môžete spoznať celý počas jednej dlhšej dovolenky. Stačí na to približne 10 dní. Ubytovať sa môžete nielen v hoteli s all inclusive službami, ale aj v malých rodinných hoteloch, samostatných apartmánoch alebo malých vilkách. Štandardom aj v tom najmenšom hoteli je väčšinou obchod, bazén či každodenné upratanie izby.

Okrem viac ako 50-ky pláží, z ktorých je vyše polovica ocenená Modrou vlajkou, nájdete na Korfu aj jaskyne, do ktorých sa dá vstúpiť z lode. Väčšina z nich sa nachádza v skalnatých útesoch pobrežia. Okrem toho je tu aj veľké množstvo historických pamiatok a nechýbajú ani zábavné podniky a atrakcie. To všetko umiestnené v prekrásnej vždyzelenej prírode ostrova.

Pláže

Pre svoju čistotu a kvalitné služby sa veľa pláží na ostrove pýši ocenením Modrá vlajka. Väčšina z nich je piesočnatá, preto sú obľúbené najmä medzi rodinami s deťmi, ktoré sa tu môžu hrať v plytkých vodách pri pláži. Pláže patria medzi najkrajšie v celom Grécku, preto sú také vyhľadávané.

Paleokastritsa

Približne 23 km severozápadne od rovnomenného hlavného mesta Korfu sa nachádza asi najvyhľadávanejšia pláž. Obklopujú ju vysoké útesy ukrývajúce spomínané morské jaskyne, do ktorých sa dá dostať loďou. Pláž je ukrytá v plytkej zátoke, preto je obľúbenou destináciou pre rodiny s deťmi. Nechýbajú tu stanoviská s vodnými športami, blízko sú aj reštaurácie, kaviarne a taverny, kde si môžete vychutnať skvelú grécku kuchyňu. Samozrejmosťou sú obchody so suvenírmi. Celú pláž obklopuje ostrovná zeleň a prostredie pôsobí veľmi prívetivo. V blízkej rovnomennej dedinke a okolí nájdete niekoľko turistických atrakcií, ako napríklad vyhliadkové stanovištia na okolitých útesoch. Sídli tu aj miestny potápačský klub a nachádza sa tu aj malý rybársky prístav.

Glyfada

Táto dlhá piesočná pláž vzdialená 16 km západne od mesta Korfu priťahuje každý rok davy ľudí svojou priezračnou vodou, pre ktorú získala aj Modrú vlajku. Jemný piesok a svieža zeleň, ktorá obklopuje pláž a priľahlé útesy vytvárajú na pláži príjemné prostredie. Pozvoľný vstup do mora láka aj menej zdatných plavcov a rodiny s deťmi, ktoré sa môžu vyblázniť vo vode alebo pri rôznych športových aktivitách. Slnečníky a ležadlá na pláži sú k dispozícii zdarma. V okolí pláže aj priamo na pláži je množstvo kaviarní, tavern a zábavné podniky sú tu lákadlom pre mladých zábavychtivých ľudí. Počas sezóny je preto dosť plná a rušná. Obľúbené sú aj prekrásne vilky rozhádzané v okolitých olivových hájoch pri pláži.

Agios Gordios

Túto pláž nájdete 19 km juhozápadne od hlavného mesta ostrova. Je vsadená do dlhej zátoky lemovanej zelenou vegetáciou a zaujímavými skalnými útvarmi. Obľúbená je hlavne pre rodinné dovolenky, zrejme kvôli kvalitnému turistickému vybaveniu v okolí. Športové aktivity sú dostupné nielen pre dospelých, ale aj pre deti. Piesok na pláži nie je úplne jemný, miestami je zmiešaný s jemným štrkom, ale počas sezóny je aj tak pláž celkom rušná a plná detského džavotu.

Last minute Kalendár

Halikounas a Issos

Tieto dve piesočné pláže sa nachádzajú na juhu ostrova kde je prostredie oveľa veternejšie. To vytvára vhodné podmienky pre vodné športy ako je windsurfing a kitesurfing. V prípade pláže Halikounas dokonca chýba aj turistické vybavenie, ktoré je takmer na každej pláži ostrova samozrejmosťou. Obe pláže sú známe svojimi unikátnymi piesočnými dunami a cédrovými hájmi pri nich. Ani Issos ani Halikounas nie sú také rušné, ako mnoho iných pláží na Korfu, čo ocenia dovolenkári hľadajúci pokojné prírodné prostredie na oddych.


Rovinia – ukrytý poklad Korfu

Táto čerešnička na torte nie je len tak pre každého. Aby ste si ju mohli užiť, musíte podstúpiť celkom zaujímavú cestu. Najskôr sa musíte dostať do stredu dedinky Liapades. Potom sa pomedzi domy cez úzke uličky musíte dostať k lesnej ceste. Po tej treba pešo prejsť skoro kilometer, no stojí to jednoducho za to. Na konci tejto cesty vás privíta unikátna scenéria pláže, krištáľovo čistá voda a blízka jaskyňa vo vysokom skalnom brale. Ani počas sezóny tu nie je veľa ľudí, takže budete mať dostatok súkromia.

Nie sú to však iba pláže, čo priťahuje turistov na tento krásny grécky ostrov. Bohatá história tu zanechala veľa pokladov.

———————

Last Minute zájazdy slovenských cestovných kancelárií na Korfu nájdete na stránkach:
last-minute.travel.sk/grecko/korfu/

Zájazdy rakúskych a nemeckých cestovných kancelárií na Korfu nájdete na stránkach:
www.reisen.sk/dovolenka/grecko/korfu/

———————

Čo si nenechať ujsť

Najľahšie sa na Korfu dostanete lietadlom a hneď na letisku nájdete atrakciu, ktorá sa vám asi zapáči. Pristávacia plocha je veľmi krátka a na jej konci sa nachádza malé mólo. To môžete využiť na pozorovanie a fotenie pristávajúcich lietadiel, pretože pritom máte pocit, že sa dokážete lietadla dotknúť prstami na ruke.

Okrem antiky zanechala svoje stopy na ostrove aj dlhá nadvláda Benátčanov. Svedčia o tom nielen architektonické skvosty pripomínajúce renesanciu v Benátkach, ale aj zvyky a kultúra miestnych obyvateľov. Hlavné mesto sa napríklad pýši hneď dvomi pevnosťami. Starou a novou, ktoré boli postavené počas storočnej vojny. Pri jeho návšteve odporúčam prechádzku po Esplanáde, veľkom parku s námestím, ktoré je vraj najkrajšie v Grécku. Celé centrum mesta je zapísané do kultúrneho dedičstva UNESCO.

Okrem hlavného mesta nájdete mnoho pamiatok aj v iných častiach ostrova. V malej dedinke Gastouri sa napríklad ukrýva palác Achilleion, bývalé letné sídlo cisárovnej Sisi. Dnes je tu múzeum s množstvom sôch a krásne cisárske záhrady. Môžete sa na ostrove pokojne aj zatúlať. Tu totiž neplatí, že „všetky cesty vedú do Ríma“, ale „všetky cesty vedú do Kerkyry“(Korfu).

Ak ste na rodinnej dovolenke, lepšie je si prenajať auto. Môžete tak ľahšie stihnúť návštevu špičkového vodného sveta Aqualand pri dedinke Agiod Ioanis. Vyskúšať rôzne pláže ostrova a ich ponuku vodných športov, alebo sa túlať po cestách ostrova a hľadať skryté zákutia prekrásnej krajiny, ktorej vždyzeleným hájom, útesom a plážam kraľuje vrch Pantokrator.

Po ostrove sa dá cestovať autom, autobusom alebo na mopede. V prípade autobusov je to však dosť zložité. Jednak je tu málo zastávok, a aj tie existujúce sú v zlom stave a potom si musíte dať pozor akej farby je autobus, ktorým chcete cestovať. Modré jazdia iba v okruhu 10 – 15 km okolo hlavného mesta. Okrem toho sa z cestovného poriadku dozviete iba to, kedy autobus vyrazil z Korfu.

Asi najjednoduchšie je ísť mopedom, ktorý si môžete za cca 15,- € na deň prenajať. A dá sa tu samozrejme aj zjednať lepšia cena, ak si moped chcete prenajať na dlhšiu dobu. Ak by ste nevedeli kadiaľ ísť a čo by ste mali navštíviť, môžete si nechať poradiť od domácich. Oni totiž radia veľmi radi, aj keď nie vždy dobre. No určite sa na nich môžete spoľahnúť, ak si chcete vychutnať dobroty tunajšej kuchyne. Gyros, tzatziky, šťavnaté jahňacie či rôzne jedlá z rýb si pokojne môžete objednať aj v tej najmenšej taverne. A okrem toho, sú tu ceny bežných potravín v obchodoch podobné tým našim. Okrem pár výnimiek. Takže prajem príjemnú dovolenku na Korfu.

Autor: Štefan Pribula

Marsa Alam 2024 – Cenovo výhodná dovolenka s priamymi letmi

19.03.2024

Autor blogu: Sandra Košútová 🇪🇬 Stredisko Marsa Alam sa nachádza na južnom pobreží Červeného mora v Egypte a ponúka úžasné podmienky na potápanie, s krásnym korálovým útesom a pestrou podmorskou faunou. Je vzdialené len 4 hodiny letu z Bratislavy a predstavuje tú pravú kombináciu výbornej dovolenky- teplé more, krásne pláže, slnečné počasie, skvelé služby a [...]

Egypt 2024: Najvýhodnejšia jarná dovolenka s tipmi na overené hotely

29.02.2024

Autor blogu: Sandra Košútová 🐪 Väčšina z nás už netrpezlivo čakáme a tešíme sa na príchod slnečných mesiacov roka. Ja osobne som si preto v januári povedala, že dosť bolo zimy – chcelo by to nejaké slniečko. Spolu s kolegami sme sa vybrali na infocestu do Egypta, aby sme Vám – našim klientom poskytli vždy tie najlepšie informácie z prvej ruky. Tentoraz [...]

Čarovný Omán 2024: Nové lety z Bratislavy

15.02.2024

Navštívte s nami Arabský poloostrov, rozprávkový Omán, krajinu sultánov a Salalah, bielu perlu Orientu. Jemné pieskové pláže, tyrkysové more s delfínmi a veľrybami, kilometre kokosových paliem strážiacich pobrežie, duny púšte opierajúce sa o horský ománsky masív. Ten drží vlhko a vracia ho národnému pokladu, kadidlovému stromu, ktorého miazga sa v dávnych dobách [...]

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.