Založ si blog

Malorku pre každého, prosím!

 

Na svete je toľko krásnych miest, že človek niekedy nevie, kam skôr. Ale ako sa rozhodnúť? Kde je najkrajšia pláž? Kde sú najmenšie/najväčšie vlny? Ktoré miesto je ideálne na oddych a relax? A kde sú najlepšie reštaurácie? Kam za zábavou? Tieto a mnohé ďalšie otázky rieši každý z nás ešte skôr, ak padne finálne rozhodnutie. Verte alebo nie, Malorka je odpoveďou na väčšinu vašich dovolenkových túžob a prianí. Či už cestujete s priateľmi alebo s rodinou, hľadáte pokoj alebo rušný nočný život, radi športujete alebo relaxujete, na Malorke si určite nájdete „to pravé orechové“. Stačí len vedieť, kde hľadať…

 

Dobre vedieť

Ale poďme pekne poporiadku a začnime mierami ostrova. Malorka je široká 70 km a dlhá 110 km. Celková rozloha je 3 640 km², čo znamená, že je najväčším z Baleárskych ostrovov. Na ostrove žije viac ako 800 000 obyvateľov, no vždy počas letnej sezóny ich počet niekoľko násobne vzrastie. Hlavným mestom je Palma de Mallorca, ktorá svojou architektúrou pripomína neďalekú katalánsku metropolu, Barcelonu. Možno to má na svedomí práve geniálny španielsky architekt, Antoni Gaudí, ktorý v oboch mestách zanechal svoj rukopis. Ale o tom, potom :-).

Úradnými jazykmi sú katalánčina a španielčina, no väčšinou nie je žiadny problém dohovoriť sa i po anglicky a nemecky. Samozrejme šikovní predajcovia suvenírov rozprávajú asi všetkými jazykmi sveta, takže magnetky (a iné drobnosti) nakúpite úplne jednoducho.

Možno vás zaujme i fakt, že Malorka má až 300 slnečných dní do roka! V zime teploty presahujú 12 ˚C a v lete neklesajú pod 30 ˚C. Takže aj tí, ktorí radšej chodia na dovolenku mimo hlavnej sezóny sa pravdepodobne budú tešiť z pekného počasia.

 

Vaša šálka kávy

Na Malorke nájdete toľko rozmanitých pláží, že si tu každý musí prísť na svoje. Naozaj, sľubujeme!

Ale ktorá je tá pravá?

Kúsok od hlavného mesta, neďaleko letiska, nájdete stredisko El Arenal a pláž Platja de Palma. Dlhá široká piesočnatá pláž má pozvoľný vstup do mora ideálny aj pre deti, ale pozor! S deťmi sa radšej vyberte inam. El Arenal je totiž lokalita určená pre milovníkov nočného života, barov a diskoték. Miestne kluby sú vychýrené po celej Európe a rodinky s deťmi či starší ľudia by mohli byť návštevou tohto miesta úprimne sklamaní. Naopak partie mladých ľudí túžiacich po zábave, hor sa sem!

el-arenal-skoro-rano

Pláž El Arenal skoro ráno

Ak plánujete rodinnú dovolenku so svojimi ratolesťami rajom pre vás bude Platja  Es Trenc, kde budete mať pocit, že ste jednou nohou v Karibiku. Pláž má tri kilometre, biely piesok, prekrásnu čistú tyrkysovú vodu a vďaka piesočným dunám, nepôsobí ani v hlavnej sezóne preplnene. Čo viac si želať?

Ďalšou možnosťou pre ideálnu dovolenku s deťmi je pláž Cala Santanyí či  Cala Mondragó. Obľúbenými strediskami pre rodinky je i zátoka Badia d’Alcúdia a prístavné mestečko Port de Sollér. Spoločným menovateľom týchto miest je opäť pláž s jemným pieskom, čisté more a pokoj.

Športovcov určite poteší zátoka Nadia de Pollenca, ktorá má ideálne podmienky na surfovanie a jeho variácie ako kitesurfing či windsurfing.

Pre všetkých milovníkov prírody a lovcov záberov má Malorka pripravené poklady ako je napríklad roklina Torrent de Pareis s plážou Sa Calobra. K pláži sa dostanete po 14 kilometrov dlhej serpentínovej ceste, ktorá klesá z takmer tisíc metrovej výšky a končí pri malebnej zátoke. Táto cesta je považovaná za jednu z najzaujímavejších v Stredomorí a jej názov „Sa Colobra“   v preklade znamená had. Po jej absolvovaní pochopíte, že nemohla dostať príznačnejší názov. Vlní sa pohorím Sierra de Tramuntana a privedie vás až k spomínanej pláži, ktorú domáci považujú za najkrajšiu na ostrove.

Cesta Sa Calobra

Cesta Sa Calobra

Tí, ktorí počas dovolenky neradi pridlho vylihujú a radšej spoznávajú, majú možnosť navštíviť tzv. Dračie jaskyne. Tento najrozsiahlejší jaskynný systém Baleárskeho súostrovia slúžil pôvodne ako pirátska skrýša. Dnes tu môžete obdivovať jedno z najväčších podzemných jazier na svete. Meria okolo stoosemdesiat metrov a jeho hĺbka je deväť metrov.

Pri vyratúvaní prírodných krás ostrova nesmieme zabudnúť ani na Cap de Formentor, najsevernejší cíp Malorky. Pohľad z vyhliadky na vrchole útesov, do ktorých vytrvalo narážajú obrovské vlny a následne sa roztrieštia na bielu penu, je naozaj fascinujúci.

Cap Formentor

Cap Formentor

 

TOP destinácia

Malorka je už oddávna sídlom európskej i svetovej spoločenskej elity a patrí k vyhľadávaným top destináciám Európy. Svoje rezidencie tu majú šľachtici, spisovatelia i slávni umelci. Domáci presne vedia, kde hľadať rezidenciu španielskeho kráľa Juana Carlosa (od roku 2014 ho na tróne vystriedal syn Filip VI.), ktorá mu slúži na oddych i prácu. Svoje letné sídlo má na ostrove i španielsky „desperado“ Antonio Banderas, či hollywoodsky manželský pár Michael Douglas a Catherine Zeta Jones. Mimochodom, len pre zaujímavosť, pôvodným majiteľom malorskej rezidencie  pána a pani Douglasovcov bol arcivojvoda habsbursko-lothrinský a bourbonský Ludvik Salvador, ktorý ho dal postaviť pre svoju milenku.

V roku 1956 trávili pri brehoch Malorky svoje medové týždne i monacké knieža Rainier a jeho krásna manželka, herečka Grace Kelly. Na svojej jachte kotvili pri brehoch mestečka Pollenca a navštevovali miestne vinohrady.

Zátoka Sa Calobra

Zátoka Sa Calobra

V roku 1973 ostrov navštívila i legendárna Jackie Kennedyová Onassisová so svojím druhým manželom, gréckym lodným magnátom Aristotelom Onassisom. Medzi miestnymi to vyvolalo veľký rozruch. Skôr ako zdvihli kotvy a zamierili k ďalším cieľom v Stredozemnom mori, stihli si ešte vychutnať strhujúcu flamengo šou, ktorá je Španielsku taká preslávená.

 

Zopár „perličiek“ na záver

A keď už spomíname tých slávnych ľudí… Viete, že Malorka je rodiskom jedného z najlepších tenistov všetkých čias, Rafaela Nadala? Presne tak, Rafa (ako ho priatelia i fanúšikovia familiárne volajú) sa narodil v mestečku Manacor a jeho rodina tu žije dodnes. Vracia sa sem vždy, keď mu to jeho náročný program a tréner dovolia.

V súvislosti s mestom Manacor treba spomenúť ešte jednu vec, ktorá ho preslávila. Určite ste už počuli o povestných malorských perlách (dámy určite áno). Hoci nie sú prírodné, ich lesk je taký dokonalý, že ostatní výrobcovia sa ich  len márne pokúšajú napodobniť. Malorka sa vďaka nim preslávila a dopyt po nich stále neklesá. A hoci sú vytvorené umelo, ich cena sa niekedy skôr približuje pravým perlám, než bižutérii. Stoja však za to.

Ako sme už spomenuli v úvode, hlavné mesto, Palma de Mallorca v mnohých smeroch pripomína katalánsku metropolu. Jej architektúru však neovplyvnil iba samotní Gaudí, ale i Rimania a Mauri, ktorí tu kedysi sídlili. Perlou Palmy je rozhodne stredoveká katedrála Sa Seu, ktorá je najvýznamnejšou pamiatkou a symbolom celých Baleár. Mimochodom, viete, že na jej mieste v minulosti stála mešita? V každom prípade, Palma je naozaj očarujúce mesto a jeho návštevu by ste rozhodne nemali vynechať.

Katedrála La Seu

Katedrála La Seu

Či už cestujete za zábavou, oddychom, športom alebo poznaním, Malorka určite naplní vaše očakávania. Typická španielska chladená sangria či obľúbená paella s morskými plodmi sem patria rovnako ako temperamentné flamengo či býčie zápasy. Kus tradičného Španielska spojený s výnimočnosťou tohto ostrova čaká iba na vás.

Autor: Renáta Provazníková

——————————————————

Last Minute zájazdy slovenských cestovných kancelárií na Korfu nájdete na stránkach:
last-minute.travel.sk/spanielsko/mallorca/

Zájazdy rakúskych a nemeckých cestovných kancelárií na CKorfu nájdete na stránkach:
www.reisen.sk/dovolenka/spanielsko/mallorca/

Marsa Alam 2024 – Cenovo výhodná dovolenka s priamymi letmi

19.03.2024

Autor blogu: Sandra Košútová 🇪🇬 Stredisko Marsa Alam sa nachádza na južnom pobreží Červeného mora v Egypte a ponúka úžasné podmienky na potápanie, s krásnym korálovým útesom a pestrou podmorskou faunou. Je vzdialené len 4 hodiny letu z Bratislavy a predstavuje tú pravú kombináciu výbornej dovolenky- teplé more, krásne pláže, slnečné počasie, skvelé služby a [...]

Egypt 2024: Najvýhodnejšia jarná dovolenka s tipmi na overené hotely

29.02.2024

Autor blogu: Sandra Košútová 🐪 Väčšina z nás už netrpezlivo čakáme a tešíme sa na príchod slnečných mesiacov roka. Ja osobne som si preto v januári povedala, že dosť bolo zimy – chcelo by to nejaké slniečko. Spolu s kolegami sme sa vybrali na infocestu do Egypta, aby sme Vám – našim klientom poskytli vždy tie najlepšie informácie z prvej ruky. Tentoraz [...]

Čarovný Omán 2024: Nové lety z Bratislavy

15.02.2024

Navštívte s nami Arabský poloostrov, rozprávkový Omán, krajinu sultánov a Salalah, bielu perlu Orientu. Jemné pieskové pláže, tyrkysové more s delfínmi a veľrybami, kilometre kokosových paliem strážiacich pobrežie, duny púšte opierajúce sa o horský ománsky masív. Ten drží vlhko a vracia ho národnému pokladu, kadidlovému stromu, ktorého miazga sa v dávnych dobách [...]

Rusko Navaľnyj úmrtie

Biskup na Veľký piatok prirovnal zaobchádzanie s Navaľným k osudu Ježiša

29.03.2024 15:17

„Skončil až v neľudskom gulagu v polárnom ľade," povedal. Zvyšok sveta uvidí "jeho posolstvo slobody" vo večnosti, povedal biskup.

Rural Emergency Hospitals

Slováci si skryli kódy pod klobúky a nadchli špičkových amerických technológov

29.03.2024 15:00

Organizácia Slovak PRO pomáha Slovákom uchytiť sa na americkom trhu. Kto má skvelé nápady, má šancu uspieť aj v silnej konkurencii v USA.

zalužnyj, syrskyj

Zelenskyj hovoril o polmilióne mobilizovaných. General Syrskyj: Potrebujeme výrazne menej vojakov

29.03.2024 14:16

Ukrajinská armáda bude musieť pre obranu pred ruskou inváziou mobilizovať menej vojakov, než sa pôvodne očakávalo.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10, aktualizované: 15:42

Evakuovať museli 50 ľudí.