Založ si blog

Korfu: Zelený kúsok Grécka

Zatvorte oči a predstavte si nekonečné rady olivovníkov, voňavé citrónovníky, farebné oleandre, obrovské sukulenty, palmy a množstvo inej zelene na svahoch, ktoré sa zvažujú do mora. Ďalej si predstavte malebné zátoky, krištáľovo čistú vodu, ktorá má všetky odtiene modrej i zelenej a tie najkrajšie pláže. Znie to dobre, však? Táto oáza zelene a nekonečnej dovolenkovej pohody nielenže existuje, ale je vzdialená len niečo vyše hodiny letu z nášho hlavného mesta. Reč je o gréckom ostrove Korfu, na ktorom vám hrozí len jediné nebezpečenstvo – že sa do neho zamilujete rovnako beznádejne ako kedysi cisárovná Sisi.

 

Záliv Korfu

Záliv Korfu

Dobre vedieť

Ale poďme pekne po poriadku. Začnime faktami, ktoré síce ľahko „vygúglite“ aj na iných stránkach, no nedá nám nespomenúť ich. Ostrov Korfu treba hľadať neďaleko hraníc s Albánskom na rozhraní Iónskeho a Jadranského mora. Jeho rozloha je 613km², dlhý je 64 km a na šírku má 32 km. Patrí do súostrovia Iónskych ostrovov a trvalo tu žije viac ako 100 000 ľudí, z toho približne 40 000 priamo v hlavnom meste Kerkyra ( alebo ak chcete Corfu town, teda mesto Korfu). Hlavným zdrojom príjmov je samozrejme turistický ruch a služby s ním spojené. Okrem toho sa z ostrova vyvážajú olivy a mini pomaranče zvané kumkváty, ktoré sa k turistom dostávajú väčšinou vo forme chutného sladkého likéru.

Máte radi grécku mytológiu? Asi by to nebolo Grécko, ak by sa aj k tomuto ostrovu neviazali rôzne báje a povesti. Jedna z nich hovorí práve o názve ostrova. Boh mora Poseidon sa šialene zamiloval do krásnej nymfy Kerkyry, ktorá bola dcérou Asoposa, boha jednej z gréckych riek. Uniesol ju a priviedol práve na ostrov, ktorý v tom čase nemal meno. Zamilovaný Poseidon Kerkyre ostrov daroval a pomenoval ho po nej. Potom mal ich príbeh lásky už skôr dramatický priebeh, no názov zostal. Takže pre Grékov je to dodnes Kerkyra, no pre zvyšok sveta Corfu. Kde sa teda vzal ten druhý názov? Za ten vďačí Talianom, ktorí ho prevzali z byzantského názvu „Koryphi“ čo znamená v preklade „mesto vrcholov“.

Taliansky vplyv je viditeľný na každom kroku a to hlavne na architektúre. Dokonca i typické grécke bielo-modré domčeky by ste tu na Korfu hľadali márne.

A keď už spomíname tých Talianov…Boli to práve oni, kto priniesol na Korfu už spomínané olivovníky a naučil miestnych obyvateľov pestovať ich a spracovávať ich plody. Počet stromov na ostrove sa dnes odhaduje až na 3 až 5 miliónov a miestny olivový olej patrí k tým najlepším. Ozaj, viete že existuje iba jeden druh olivovníka? Presne tak, farba olív závisí iba od obdobia ich zberu.

 

korfu_pristav

Ako stvorené pre rodinu

Bezpečnosť sa v posledných rokoch stáva základným kritériom pri výbere dovolenky. A to najmä ak cestujete s deťmi. Korfu je ako stvorené pre rodinnú dovolenku. Ostrov je naozaj bezpečný, pokojný a hoci je turistami vyhľadávaný, ani počas vrcholiacej letnej sezóny nemáte pocit, že je preplnený. V malebných zátokách a zákutiach, ktoré sú navyše pokryté množstvom zelene, sa davy turistov akosi stratia. Samozrejme záleží od strediska, no vo väčšine z nich sa určite nebudete sťažovať ani na prílišný hluk či rušenie nočného pokoja. Aj pre to všetko je ostrov Korfu pre rodiny s deťmi naozaj ideálnym miestom. A navyše, ako sme už spomenuli v úvode, z Bratislavy ste tam raz-dva.

Ak si svoju dovolenkovú destináciu vyberáte aj podľa pláží, mali by ste vedieť, že na Korfu nájdete prekrásne kamienkové i tie piesočnaté, ktoré pravdepodobne uprednostníte kvôli svojim deťom. Až 30 z nich bolo ocenených tzv. Modrou vlajkou (medzinárodne uznávané ocenenie čistoty a kvality pláží). Nie je to zlé, čo poviete? V každom prípade 217km pobrežie je zárukou toho, že každý cestovateľ nájde to, čo hľadá.

korfu_plaz

A čo podniknúť počas dovolenky na Korfu? Deti budú určite nadšené z návštevy Aqualandu, jedného z najväčších a najlepších aquaparkov v Európe, ktorý má vynikajúce hodnotenia návštevníkov i na rôznych nezávislých internetových portáloch. Ak sú už vaše deti trošku väčšie, mohli by ste ich zobrať napr. na výlet loďou po pobreží a objaviť spolu skryté pláže, či morské jaskyne, ktoré vytvorili vlny. Zaujímavými výletmi sú aj návšteva hlavného mesta Kerkyry, ktorého centrum je zapísané na zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO, alebo výlet loďou do Albánska, ktoré je od Korfu vzdialené čo by kameňom dohodil.

Tým, ktorým sa výlety loďou zapáčia sa tiež môžu vybrať na susedné ostrovy Paxos a Antipaxos.

A keď už spomíname tie výlety…Achillion, zámoček cisárovnej Sisi, nemôžu počas návštevy Korfu vynechať deti ani dospelí. Alžbeta Bavorská, teda Sisi, toto miesto milovala a „utekala“ sem vždy, keď si potrebovala oddýchnuť od svojho kráľovského života. Vstupné je symbolické – 5eur/osobu a peniaze sú vraj použité na dobrú vec – údržbu tejto historickej pamiatky a jej prekrásnych záhrad. A ešte jedna drobnosť, prehliadku môžete pokojne absolvovať aj s kočíkom, hoci má zámok 3 poschodia. Vo vnútri je totiž výťah :-).

 

Zopár zaujímavostí na záver

Korfu je rodiskom princa Filipa, vojvodu z Edinburgu, manžela britskej kráľovnej Alžbety II., ktorý je pôvodom grécky a dánsky princ. A keďže je veľmi obľúbeným členom kráľovskej rodiny v Anglicku, turisti z Británie s obľubou navštevujú jeho rodné sídlo.

Ďalšou zaujímavosťou je medzinárodne letisko v hlavnom meste Kerkyra. Má totiž najkratšiu pristávaciu dráhu v Európe a jednu z najkratších vo svete. Meria iba 2375 metrov. Lietadlá pristávajú tesne nad hladinou mora a je naozaj zaujímavé pozorovať ich z hrádze či neďalekej vyhliadkovej kaviarne. Ak vás fascinuje letectvo, budete nadšený.

Korfu Letisko

Korfu Letisko

K najkrajším častiam ostrova jednoznačne patrí Liapades a Paleokastritsa, ktorá je zložená až zo šiestich malých zálivov. Z vyhliadky Bella Vista máte túto oblasť ako na dlani. A práve Paleokastritsa je podľa legendy miestom, kde Poseidon premenil Odysseovu loď na kameň, keď sa pokúšal vrátiť domov na rodnú Ithaku. A naozaj, neďaleko brehu trčí z vody skala pripomínajúca loď, ktorú domáci volajú Kolovri.

Asi najznámejší obrázok z Korfu je ten, ktorý zachytáva kláštor Vlachérna zo 17.storočia. K tomuto minikláštoru, ktorý je obkolesený vodou, sa dostanete po hrádzi a turistom je prístupný úplne zdarma. Vo vnútri si môžete zakúpiť obraz, výber je široký. Na mnohých z nich je vyobrazený práve tento symbol Korfu – kláštor Vlachérna.

Ak ste sa teda už rozhodli pre návštevu tohto smaragdového ostrova, nezabudnite ochutnať miestne špeciality, zatúlať sa v romantických uličkách hlavného mesta, ale hlavne užiť si veľa pohody, slnka a kúpania v prekrásnych vodách ostrova nymfy Kerkyry.

 

Autor: Renáta Provazníková

 

——————————————————

Last Minute zájazdy slovenských cestovných kancelárií na Korfu nájdete na stránkach:
last-minute.travel.sk/korfu/

Zájazdy rakúskych a nemeckých cestovných kancelárií na CKorfu nájdete na stránkach:
www.reisen.sk/dovolenka/grecko/korfu/

Marsa Alam 2024 – Cenovo výhodná dovolenka s priamymi letmi

19.03.2024

Autor blogu: Sandra Košútová 🇪🇬 Stredisko Marsa Alam sa nachádza na južnom pobreží Červeného mora v Egypte a ponúka úžasné podmienky na potápanie, s krásnym korálovým útesom a pestrou podmorskou faunou. Je vzdialené len 4 hodiny letu z Bratislavy a predstavuje tú pravú kombináciu výbornej dovolenky- teplé more, krásne pláže, slnečné počasie, skvelé služby a [...]

Egypt 2024: Najvýhodnejšia jarná dovolenka s tipmi na overené hotely

29.02.2024

Autor blogu: Sandra Košútová 🐪 Väčšina z nás už netrpezlivo čakáme a tešíme sa na príchod slnečných mesiacov roka. Ja osobne som si preto v januári povedala, že dosť bolo zimy – chcelo by to nejaké slniečko. Spolu s kolegami sme sa vybrali na infocestu do Egypta, aby sme Vám – našim klientom poskytli vždy tie najlepšie informácie z prvej ruky. Tentoraz [...]

Čarovný Omán 2024: Nové lety z Bratislavy

15.02.2024

Navštívte s nami Arabský poloostrov, rozprávkový Omán, krajinu sultánov a Salalah, bielu perlu Orientu. Jemné pieskové pláže, tyrkysové more s delfínmi a veľrybami, kilometre kokosových paliem strážiacich pobrežie, duny púšte opierajúce sa o horský ománsky masív. Ten drží vlhko a vracia ho národnému pokladu, kadidlovému stromu, ktorého miazga sa v dávnych dobách [...]

forró, fico, galanta

Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len Forró, nie celá strana. Inak sa to čítať nedá

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Jaroslav Naď

Naď: Najväčšou výzvou pre NATO bude odolať dezinformačným útokom

29.03.2024 11:47

Podľahnutie premysleným kampaniam, na ktoré je podľa štatistík Slovensko náchylné, môže podľa Naďa oslabiť celkovú dôveru v NATO a Alianciu samotnú.

mimoriadne1, mim1, zemetrasenie, seizmograf

Juhozápad Grécka zasiahlo pomerne silné zemetrasenie

29.03.2024 11:04

Otrasy bolo cítiť aj na Kréte a v Aténach.

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.