Založ si blog

Travel inšpirácie: Bali a okolie – 10 tipov na výlet

Na to, aby ste strávili celý pobyt na jednom mieste, či nebodaj zatvorení v rezorte pri bazéne, nemusíte cestovať 20 hodín na Bali. Bali je o poznávaní, cestovaní, o dobrodružstve…pretože aj keď je Bali ostrovček malý, je veľmi rozmanitý a chce, aby ste preskúmali jeho zákutia. Nájdete tu rôzne typy pláží, pohoria, dych berúce vodopády, farebné koraly či veľké vlny. Navyše ostrovy, ktoré s ním susedia sú menej pokryté turistami a každý je niečím výnimočný. Každý deň tam pravidelne jazdia lode z Balijských prístavov či pláží a rozhodne stoja za návštevu.

Možno sa teraz zamýšľate nad tým, koľko času potrebujete na to, aby to všetko stihli vidieť? Nebojte sa, tie hlavné miesta na Bali stihnete prejsť v rýchlosti aj za týždeň, ale v kombinácii s okolitými ostrovmi doporučujem vyhradiť si na cestovanie aspoň 3 týždne.

 

DOPRAVA

V súvislosti s cestovaním po Bali by som rada pripomenula nutnosť medzinárodného vodičského preukazu. Zatiaľ čo počas cestovania v iných krajinách sú ľudia zvyknutí požičať si auto, na Bali sa auto turistom vyslovene nedoporučuje. Je to hneď z niekoľkých dôvodov:

1.Na Bali je šialená doprava. Jazdí sa vľavo a pravidlá snáď ani neexistujú.

2.Hlavným dopravným prostriedkom tu sú skútre a motorky, ktoré zapĺňajú cesty v obrovskej prevahe.

3.Autom vám cestovanie môže trvať pomalšie. Je to napríklad aj kvôli tomu, že keď sa dostanete do zápchy s autom veľa nezmôžete, zatiaľ čo so skútrom môžete pomedzi stojace autá jednoducho prekľučkovať.

 

Najlepšie teda urobíte, keď si požičiate skúter. To, že je ovládanie skútru veľmi jednoduché vám potvrdí aj fakt, že v Indonézii jazdia na skútroch či motorkách aj malé deti. Avšak aj napriek ich veku by som sa s nimi neporovnávala, pretože určite majú najazdené viac než vy a tromfli by vás, keďže v tomto prostredí žijú už od malička. Pri jazde na skútri treba byť určite opatrný a nič nepodceniť. Prilba na hlave, funkčné brzdy a spätné zrkadielka sú základ! Aby ste mali predstavu o približnej cene za dopravu, tak požičanie skútru na 1 deň s plnou nádržou tu priemerne stojí 3-5 € a ak by vám došiel benzín, pri cestách sú postavené stojany, v ktorých sú 1 litrové fľaše s benzínom za cca 0.60 €.

Predsa len, pokiaľ cestujete ako rodina s malými deťmi alebo partia kamarátov a nechcete sa presúvať na skútri, tak ďalšou možnosťou je prenajať si auto s Balijskym šoférom, ktorý už má miestnu dopravu v malíčku alebo sa môžete presúvať pomocou áut služby UBER, ktorá je prekvapivo rozšírená už aj na Bali a je lacnejšia než miestne taxíky.

 

DCIM101GOPROG2181750.

Pláž Gili Meno

 

POČAS CESTOVANIA VYNECHAJTE KUTU

Pokiaľ si nechcete kaziť dojem z Bali naozaj sa vyhnite turistickému epicentru – mestu Kuta, ktoré sa nachádza pomerne blízko letiska Denpasar. Dôvod je jednoduchý, hneď po príchode vám bude jasné, že toto miesto už nemá s Bali takmer nič spoločné. Nájdete tu iba mraky turistov, turizmom skazených Balijčanov, opitých Austrálčanov, preplnenú pláž a špinu.
Možno som to prehnala, ale verím, že by mi tento názor potvrdilo viacero ľudí, čo už Kutu navštívili. Všade sú tu stánky so suvenírmi pre turistov, otravní Balijčania, ktorí chcú na vás zarobiť a pláž je tak plná, že pomaly neviete kam si máte sadnúť. Pokiaľ by ste toto miesto predsa len chceli navštíviť nevenujte mu viac než jeden deň či pár hodín!

 

Aby ste spoznali Bali, miestnych obyvateľov, ich tradície a prírodu, tak musíte navštíviť tie správne miesta. Spísala som 10 najlepších:

 

1. MESTEČKO UBUD

Hneď po prílete na Bali by mali vaše kroky smerovať práve do mestečka Ubud, pretože vás krásne naladí na miestnu atmosféru a pomôže vám pochopiť Balijskú kultúru. Nachádza sa iba hodinu cesty na sever od letiska Denpasar a okrem duchovnej atmosféry sa tu môžete tešiť aj na množstvo zážitkov. Zhruba 40km od tohto mesta sú tiež vzdialené zelené terasy Jatiluwih, ktoré patria medzi pamiatky UNESCO a o niečo bližšie sú menšie terasy v dedinke Tegallalang. Aby ste čo najlepšie preskúmali toto mestečko, určite nevynechajte tradičný trh s umením  – Ubud Art Market, opičí park – Sacred Monkey Forest, chrám Pura Saraswati alebo vystúpenie tradičných Balijských tancov. Keď budete mať chuť uniknúť od rušných ulíc Ubudu, urobte si skoro ráno alebo pred západom slnka prechádzku do Capuhan Ridge. No a v neposlednej rade obetujte jednu noc spánku a vydajte sa na nočný výstup na aktívnu sopku Batur. Výstup trvá zhruba 3 hodiny a odmenou vám bude krásny východ slnka. Určite si nezabudnite pre túto príležitosť pribaliť so sebou teplejšie oblečenie a pevnejšiu obuv. Hore je poriadna zima!
Pre tých náročnejších je tu susedná sopka Agung, ktorá je o 1300m vyššia.

Výstup na sopku Batur

Výstup na sopku Batur

 

2. VODOPÁDY

Na Bali a okolitých ostrovoch sa nachádza hneď niekoľko vodopádov, u ktorých sa môžete nielen vyfotiť, ale aj vykúpať.Medzi najznámejšie patria napríklad vodopády GitGit, Sekumpul, Banyumala Twin, Nungnung, Aling-Aling alebo Tegenungan. Už len si vybrať!

 

3. CHRÁM TANAH LOT

Ak sa zamyslím, ktoré miesta na Bali patria medzi najviac fotografované, tak jedným z nich je určite chrám Tanah Lot. Tento vodný chrám údajne založil hinduistický kňaz Nirartha a o jeho vzniku sa šíria rôzne verzie príbehov. Možno ste už počuli, že pre Bali je typické množstvo chrámov. Áno, je to pravda, ale tento je výnimočný pre svoju polohu na skalnatom výbežku, takže pokiaľ je práve príliv, so suchými nohami sa k nemu nedostanete. Počítajte s tým, že chrám patrí medzi hlavné turistické atrakcie takže určite tam budete mať spoločnosť.

 

4. OSTROV MENJANGAN

Malý neobývaný ostrov Menjangan, sa nachádza na severe Bali a je súčasťou národného parku. Nájdete ho tiež pod označením Deer island – Jelení ostrov. Známy je hlavne pre krásne koralové útesy, modré lagúny či vraky lodí a preto je tiež obľúbeným miestom pre šnorchlovanie a potápanie.

 

5. PADANG BAI A VÝCHOD BALI

Prístav Padang Bai je vašim kľúčovým miestom, pokiaľ sa chcete dostať z Bali na okolité ostrovy. Pravidelne tu prichádzajú a odchádzajú menšie lode aj trajekty. Avšak o niečo ďalej od hluku prístavu sa tu ukrýva modrá lagúna – Blue lagoon, ktorá je skvelým miestom na šnorchlovanie a okrem nej tu nájdete tiež krásne korálové útesy, či iné miesta stvorené pre potápanie. Zhruba 7km od Padang Bai sa nachádza napríklad jaskyňa netopierov Goa Lawah a hodinu na sever menej známe mestečko Amed.

 

6. JUŽNÉ PLÁŽE a OBLASŤ ULUWATU

Keď sa pozriete na mapu a všimnete si tvar ostrova Bali, tak celý južný cíp tvoria pláže s bielym pieskom, ktoré sú kvôli veľkým vlnám obľúbeným miestom surfistov a nemali by ste ich vynechať. Síce je Uluwatu názov slávneho chrámu na útese – Pura Luhur Uluwatu, v súčasnosti sa tak označuje aj okolitá oblasť. Požičajte si skúter a postupne preskúmate tie najlepšie pláže. Doporučujem hlavne Dreamland beach, Bluepoint beach, Pandawa beach, Virgin beach, Padang Padang beach a Green Bowl beach.
V južnej polovici ostrova Bali sa nachádza tiež mestečko a pláž Jimbaran, ktoré vám doporučujem navštíviť kvôli reštauráciám, ktoré majú rozložené stoly na pláži a vy si tu tak môžete dať romantickú večeru s nohami v piesku pri západe slnka. Zážitok, ktorý stojí za to!

 

Večera na pláži Jimbaran

Večera na pláži Jimbaran

 

7. OSTROVY NUSA LEMBONGAN, NUSA CENINGAN a NUSA PENIDA

Tri malé ostrovčeky, ktoré ležia pomerne blízko seba a nachádzajú sa iba polhodinu cesty loďou od Bali ponúkajú nielen krásne pláže, ale aj skvelé možnosti šnorchlovania či surfovania. Obľúbený je tu hlavne výlet, počas pozorujete veľké raje – manty a ak máte šťastie uvidíte aj také, ktoré budú mnohonásobne väčšie ako vy.
Od Bali sa tieto ostrovčeky líšia hlavne tým, že je tu menší počet turistov a väčší kľud. Dostanete sa tu ľahko z prístavu Padang Bai, pričom najlepšia a najlacnejšia voľba je public boat, ktorou jazdia miestny. Avšak predtým, než na akúkoľvek loď nastúpite uistite sa, že tam majú záchranné vesty.

 

DCIM100GOPROG1031222.

Šnorchlovanie Nusa Lembongan

 

 

8. OSTROV LOMBOK

Ak si chcete užiť trošku divočiny určite sa vydajte na ostrov Lombok, ktorý je od Bali vzdialený iba 40km a hovorí sa, že v budúcnosti bude konkurovať Bali, čo sa týka turizmu. Tajne dúfam, že sa tak nestane, pretože momentálne jeho čaro spočíva práve v tom, že tu je veľmi málo turistov a takmer nedotknutá príroda. Z Bali sa tu môžete dostať nielen loďou ale aj letecky. Momentálne sú na ostrove hlavné turistické centrá mesto Kuta na juhu ostrova a mesto Senggigi na severo-západe. Tešiť sa tu môžete na krásne pláže, ktoré sú takmer prázdne, dych berúce výhľady a upravené cesty. Najlacnejšie sa dostanete trajektom z prístavu Padang Pai už za 3 €. Loď vyráža z prístavu každú hodinu a cesta trvá zhruba šytri. Po príchode na Lombok určite nevynechajte južné pláže – Selong belanak beach, Tanjung Aan beach, Mawun beach, Pink beach a Cemara beach, ktoré sú v okolí mesta Kuta a super zážitok môže byť aj výlet na perlovú farmu, pretože perlami je Lombok preslávený. Okrem toho tu nájdete vodopády, typickú Sasaskú dedinku, či aktívnu sopku Rinjani (3726m), ktorá nedávno vybuchla.

 

tanjung-aan-beach-lombok

Lombok – Tanjung Beach

 

9. GILI KORALOVÉ OSTROVY

Tieto 3 koralové ostrovčeky sa nachádzajú kúsok od Lomboku a okrem pláží s bielym pieskom tu zažijete šnorchlovanie s korytnačkami, nájdete tu obrovské biele mušle a po večeroch budete pozorovať krásne západy slnka s pivom v ruke.Ani trochu nepreháňam, Gili ostrovy sú raj a oplatí sa ich navštíviť. Osobne som navštívila iba 2 z nich a to Gili Air, ktorý je zo všetkých ostrovčekov stredne turistický a Gili Meno, ktorý je takmer ľudoprázdny, ale ponúka tie najkrajšie pláže zo všetkých ostrovov.O ostrove Gili Trawangan sa naopak hovorí, že je až moc turistický, preto sme sa mu oblúkom vyhli. Pokiaľ však milujete bary a nočný život, mohol by byť pre vás tou správnou voľbou.

 

DCIM101GOPROG2471878.

Šnorchlovanie Gili Meno.

 

10. OSTROV JÁVA

Pokiaľ vám nebude stačiť výstup na Balijské sopky Batur a Agung, neváhajte a urobte si výlet na susedný ostrov Jáva. Dostanete sa tam jednoducho trajektom z Balijského mesta Gilimanuk. Cesta trvá zhruba polhodinu a trajekt odchádza z prístavu pravidelne každých 20 minút.
Tešiť sa môžete na 2 aktívne sopky Bromo (2329m) a Kawah Ijen (2799m), ktoré sú zaujímavé tým, že z nich neustále stúpajú sírne výpary. Uprostred sopky Kawah Ijen sa nachádza kráter, v ktorom je modrozelené sírne jazierko pri ktorom prebieha ťažba síry a na vlastné oči sa presvedčíte, že to nie je jednoduchá práca. Všade je štipľavý sírny zápach, takže si so sebou určite zoberte šatku.

 

 

 

Okrem vyššie uvedených tipov na okolité ostrovy či oblasti na Bali vám rada doporučím aj návštevu továrne na čokoládu – Bamboo chocolate factory, ktorá sa nachádza 1 hodinu od Tabananu. V tomto článku som síce uviedla pár tipov, čo vidieť a navštíviť na Bali, ale mojím hlavným cieľom je, aby ste si z neho odniesli ponaučenie, že ostrov Bali je o poznávaní.

Preto sadnite na skúter, loď či lietadlo a vyberte sa na prieskum. Skutočný život na Bali spoznáte cestovaním, rozprávajte sa s miestnymi ľuďmi, zaujímajte sa o nich a oni vám otvoria svoje srdcia. Ak budete cestovať s očami do korán a na tie správne miesta, garantujem vám že sa do Bali zamilujete!

 

Autorka: Michaela Čajková

Zájazdy rakúskych a nemeckých cestovných kancelárií na Bali nájdete
na stránkach: www.reisen.sk/dovolenka/bali

Egypt 2024: Najvýhodnejšia jarná dovolenka s tipmi na overené hotely

29.02.2024

Autor blogu: Sandra Košútová 🐪 Väčšina z nás už netrpezlivo čakáme a tešíme sa na príchod slnečných mesiacov roka. Ja osobne som si preto v januári povedala, že dosť bolo zimy – chcelo by to nejaké slniečko. Spolu s kolegami sme sa vybrali na infocestu do Egypta, aby sme Vám – našim klientom poskytli vždy tie najlepšie informácie z prvej ruky. Tentoraz [...]

Čarovný Omán 2024: Nové lety z Bratislavy

15.02.2024

Navštívte s nami Arabský poloostrov, rozprávkový Omán, krajinu sultánov a Salalah, bielu perlu Orientu. Jemné pieskové pláže, tyrkysové more s delfínmi a veľrybami, kilometre kokosových paliem strážiacich pobrežie, duny púšte opierajúce sa o horský ománsky masív. Ten drží vlhko a vracia ho národnému pokladu, kadidlovému stromu, ktorého miazga sa v dávnych dobách [...]

Cyprus 2024: Najobľúbenejšie hotely našich klientov

30.01.2024

Ostrov lásky, ako je často nazývaný, sa bezpochyby stane jednou z najobľúbenejších destinácií slovenských dovolenkárov počas letnej sezóny 2024. Unikátna poloha tohto ostrova spolu zaručujúca vyše 300 slnečných dní v roku, krásne pláže, ale aj história a možnosti na návštevy rôznych zaujímavostí vedia ohromiť aj skúseného dovolenkára. Či už idete na severný [...]

Jaroslav Haščák

V kauze Gorila opäť obvinili Haščáka a ďalšie osoby

19.03.2024 09:36, aktualizované: 09:57

Ide o trestné činy založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny či korupčné trestné činy.

Kurimany, zrútený most

Nemeckú statičku Sabine H. uznal súd za nevinnú v kauze spadnutého mosta na Spiši

19.03.2024 09:24

Tragédia si v novembri 2011 vyžiadala štyri ľudské obete a ďalších zranených.

Štefan Harabin, ta3

VIDEO: Prezidentský kandidát Štefan Harabin. Rusko nepovažuje za agresora, chce neutralitu Slovenska

19.03.2024 07:00

O post prezidenta Slovenskej republiky vo voľbách v roku 2024 sa uchádza 10 ľudí.

vojna na Ukrajine

ONLINE: Michel: Aby bol v Európe mier, musí sa pripraviť na vojnu. Volá po vojnovej ekonomike

19.03.2024 06:15, aktualizované: 09:39

Ak nebude reakcia EÚ správna a neposkytne Ukrajine dostatočnú podporu, aby zastavila Rusko, budeme ďalší na rade, tvrdí šéf Európskej rady Michel.