Založ si blog

Cestujeme na Bali – dobré rady pred cestou

Keď sa ma ľudia pýtajú na Bali, vidím na nich to očakávanie, či im potvrdím, že je to naozaj taký raj na zemi, ako sa všade tvrdí.
Dovolenka na Bali to nie sú opustené pláže plné bieleho piesku a vy v luxusnom rezorte so šampanským v ruke. Na také dovolenky sa chodí inde a s iným rozpočtom.

Bali je o niečom úplne inom a ten kto to nepochopil, ten sa vracia odtiaľ sklamaný. Keď sme tam leteli nemali sme skoro žiadne očakávania, no už po prvom dni si nás Bali získalo. Asi to bolo tým, že sme náš pobyt správne začali v mestečku Ubud s jedinečnou atmosférou.

Bali si vás získa, pretože aj napriek tomu, že bol tento ostrovček za posledné roky premenený na turistické epicentrum, stále si zachováva svoje pravidlá, svoje tradície a duchovnú atmosféru, ktorú Bali rozhodne má. Zelená príroda, rôznorodé pláže s čiernym sopečným pieskom na severe, ktorý postupne prechádza do bielej farby na juhu. Jednoducho, keď tu priletíte, zažijete to, čo v Európe nemáte šancu zažiť. Už len preto, že motoriek je tu pomaly viac ako ľudí, opice môžete stretnúť každý deň, ochutnáte jedlá, aké ste nikdy nejedli, uvidíte západy slnka, aké ste nikdy nevideli, prvý krát v živote sa postavíte na surf a východ slnka si pozriete tak normálne, priamo z aktívnej sopky….

Spomienku na zamračených Slovákov nechajte doma, Balijci sú ľudia usmievaví, jednoduchí a ochotní. Získajú si vaše srdce. Česť výnimkám, ktoré tvoria Balijci v turistických miestach, ktorých už veľmi zmenil turizmus a keď vidia turistu počítajú v hlave peniaze. O tom ale neskôr.

Ak ste sa rozhodli, že tento ostrovček navštívite aj vy, určite nevynechajte nasledujúce riadky.

in9

 

KEDY ÍSŤ NA BALI

Ak bol niekto niekedy nespokojný s pobytom na Bali, malo na tom podiel počasie a nesprávne načasovaná dovolenka. Pretože ani tá najkrajšia pláž na svete sa vám nebude páčiť, keď bude pršať.

Ale nebojte sa, Bali má skoro ideálne počasie na celoročnú dovolenku, avšak pozor, aj tu sú obdobia, kedy sa tu nedoporučuje cestovať. Pamätajte, že podnebie v krajine do ktorej sa chystáte vycestovať by mala byť pre vás vždy kľúčová informácia.

Teplota na Bali sa pohybuje celoročne okolo 30°C a počas roka je tu striedavo obdobie sucha (polovica februára-október) a obdobie dažďov (koniec októbra-polovica februára), ale nemyslite si, že keď tu začne pršať, tak tu prší pár dní neustále ako u nás na Slovensku. Obdobie dažďov na Bali väčšinou znamená, že pár krát do dňa príde výdatný lejak, po ktorom sa obloha vyjasní a vzduch je o niečo príjemnejší.

Pokiaľ si ale nechcete kaziť dni dažďom, vyberte sa na Bali v období sucha, kedy je počet dní so zrážkami naozaj minimálny a väčšinu pobytu vás bude sprevádzať modrá obloha. Rada by som upozornila tiež na to, že v období dažďov sa kvôli rozbúrenému moru nemusíte dostať na okolité ostrovy Bali a verte mi, že tie tiež stoja za návštevu.

 

KEDY JE TEDA IDEÁLNE OBDOBIE VYCESTOVAŤ NA BALI?

Začnem takto, najviac turistické mesiace sú júl a august. Vtedy je tu nielen najviac turistov, ale sú tu aj o niečo vyššie ceny. Preto, pokiaľ sa chcete tomuto návalu vyhnúť, tak  je doporučované obdobie na návštevu Bali od polovice marca do konca mája. V tomto čase je na ostrove menej turistov, počasie je slnečné a ryžové polia sú po výdatných dažďoch krásne zelené!

 

NA ČO NEZABUDNÚŤ PRED CESTOU

1.Kufor nechajte doma
Cesta na Bali bola mojou prvou dlhou cestou a urobili sme s priateľom tú chybu, že sme si zbalili veci do jedného veľkého kufra. Preto, pokiaľ neplánujete stráviť celú dovolenku v rezorte nerobte to a zbaľte sa do ruksaka. Dôvod je jednoduchý, s ruksakom na pleciach sa môžete presúvať z miesta na miesto aj na skútri, nevláčite kufor po miestami rozbitých cestách a do lode nastupujete bezproblémovo cez vodu.
Náš kufor to našťastie prežil, ale stálo nás to kopec nervov.

 

2.Včas sa zaočkujte

Hepatitída – Na Bali a okolité ostrovy by malo stačiť očkovanie proti Hepatitíde (pokiaľ ešte nie ste očkovaní). Ja som si dávala kombinovanú vakcínu TWINRIX – je proti Hepatitíde typu A aj B. Myslite na to, že táto vakcína sa aplikuje v 3 dávkach, druhá sa pichá po mesiaci a tretia po polroku. Vakcína je účinná už po 2 dávkach, takže nemusíte kvôli tomu nutne plánovať cestu pol roka dopredu. Je to pomerne drahá záležitosť, ale zároveň výhodná investícia, pretože protilátky by ste mali mať v tele už do konca života. No a koľko taká vakcína stojí? Jedna dávka vás vyjde na cca 43€, ale môžete požiadať o príspevok vo vašej poisťovni.
Besnota – Vzhľadom k tomu, že na Bali stretnete minimálne jednu opicu a je tu pomerne vysoká šanca, že sa s ňou budete chcieť vyfotiť alebo ju nakŕmiť banánom myslite na to, že vždy je tam reálna šanca, že vás uhryzne. Nechcem robiť z opíc monštrá, ale keď im nedáte to čo chcú vedia byť pomerne agresívne a verte mi, tá zásoba banánov vám raz dôjde… Nemusíte však panikáriť, nie každé zviera má besnotu a jej výskyt je pomerne vzácny. Stojí však za zváženie fakt, že besnota je smrteľné ochorenie na ktoré doteraz neexistuje liek. Jediná možná záchrana je dôkladné vyčistenie rany a včasné podanie vakcíny po uhryznutí, prípadne kombinácia s preventívnou vakcínou. Očkovanie proti besnote konzultujte s odborníkom – my sme sa neočkovali, ale opice sme radšej nekŕmili.
Brušný týfus – Opäť nepríjemné ochorenie, ktoré vyvoláva baktéria Salmonella typhi, môžete dostať od nakazeného človeka cez kontaminované potraviny vodu alebo predmety, ktorých sa daná osoba dotýkala. Ochorenie nie je smrteľné, ale typická je horúčka, bolesti brucha a črevné ťažkosti, kto by si tým chcel kaziť pobyt v Ázii? Táto vakcína sa aplikuje jednorazovo a rozhodnutie či si ju dáte, je na vašom uvážení. My sme sa na Bali ani do Thajska neočkovali, iba sme poctivo vypaľovali črevá pohárikom slivovice každý deň a pomohlo to. Teraz máme napríklad v pláne Kambodžu a Laos a tam sa určite zaočkujeme, pretože je tam pomerne vysoký výskyt. Bali by malo byť v pohode, ale nikdy neviete.

 

3.Vybavte si medzinárodný vodičák

Keď idete na Bali pripravte sa na to, že budete používať skúter. Respektíve mali by ste, ak chcete tento ostrov čo najlepšie spoznať a zažiť kopec dobrodružstiev. Ale na to, aby ste v Ázii legálne šoférovali musíte mať medzinárodný vodičák. A pozor, jazdí sa tu vľavo.
Priznávam, dá sa to zvládnuť aj bez neho (my sme si ho zabudli pred cestou vybaviť), ale načo byť v strese a riskovať, keď to je lacné a rychlé. Viac informácií o tom ako ho vybaviť nájdete na tejto stránke.

No a keby ste ho náhodou zabudli a jazdili na čierno, tak rada ktorú sme dostali od viacerých bola, aby sme mali na hlave poctivo prilby a mali so sebou málo hotovosti, pretože v prípade, že by nás zastavili policajti a dali nám pokutu máme ju odovzdať so slovami, že viac pri sebe nemáme.

 

4.Samozrejmosťou by malo byť cestovné poistenie

Nechcete riskovať, že sa vám v zahraničí niečo stane. Za niektoré ošetrenia by ste sa asi nedoplatili. Pozitívne je, že na Bali je vďaka turistickému ruchu dobrá zdravotná starostlivosť.

dsc_0004

 

AKO SA ZBALIŤ?

Zbaľte sa rozumne – ako som vám na začiatku radila, aby ste sa zbalili radšej do cestovného ruksaka, tak pri balení určite myslite na to, že 20kg dlhodobo na pleciach neunesiete a preto sa snažte zmestiť do 10kg.  Verte mi viac na svojom chrbte nechcete nosiť.
Navyše letné veci veľa miesta nezaberajú, tak prečo to preháňať? Všetky zbytočnosti nechajte nekompromisne doma.

Teplejšie oblečenie – uvedomte si, že síce je na Bali slnečno a teplo, bude sa vám hodiť aj teplejšie oblečenie a tenisky, ak by ste sa rozhodli pre výstup na sopku Batur alebo Agung. A aj v prípade, že by ste na sopku nešli, je dobré mať po ruke teplejšie oblečenie, hlavne z toho dôvodu, že v lietadlách občas býva kvôli klimatizácii chladno. Samozrejme teplejším oblečením nemyslím čižmy a zimnú bundu, ale to snáď každý pochopil, 🙂

Čo nechajte doma – kozmetiku si radšej kúpte až na mieste a pokiaľ nevlastníte tenké cestovateľské uteráky, tak si osušky kúpte tiež až na Bali. Zaberá to zbytočne váhu aj veľa miesta. Uteráky do sprchy je štandardná súčasť vybavenia snáď v každom ubytovaní na Bali.

Neberte celú lekárničku – z liekov si zoberte len tie ktoré užívate, prípadne niečo od bolesti a na prekyslenie žalúdka. Zvyšné si môžete v prípade potreby kúpiť až priamo na Bali. Nájdete tam lekárne podobné našim.

Klasický repelent vám nepomôže – komáre sú prenášače mnohých horúčkovitých ochorení, preto majte pri sebe vždy repelent do trópov a večer si chráňte pokožku. Najlepšie urobíte, keď si kúpite repelent priamo na mieste.

 

DCIM100GOPROG1591477.

DCIM100GOPROG1591477.

 

DOBRE RADY NA ZÁVER

Pozor na falošné zmenárne, ktoré sa nachádzajú hlavne v meste Kuta. Z vlastnej skúsenosti sme vyskúšali aspoň 4 zmenárne a všade sa ma snažili nejakým spôsobom oklamať. Najviac vás po príchode do Kuty prekvapia výborné kurzy na každom rohu, ktoré sú tam za jediným účelom – nalákať vás dnu. Často vám narátajú množstvo peňazí, ktoré odpovedá dobrému kurzu a potom ich vezmú naspäť do rúk a povedia, že zabudli pripočítať poplatok za výmenu – commision fee.

Taktiež veľmi obľúbeným trikom je ukážka správneho čísla na kalkulačke, ale v skutočnosti dostanete menej peňazí. Žiaden doklad o výdaji tu nečakajte. Preto je veľmi dôležité prepočítať si peniaze, hneď potom čo vám ich odovzdajú do rúk a ak suma nesedí musíte okamžite reagovať! Aby ste sa týmto nepríjemným problémom vyhli, hľadajte overené miesta na výmenu peňazí, ako sú napríklad banky BNI, BRI a Kuta central exchange.

 

Jedzte tam, kde jedia domáci: Na Bali a celkovo v Indonézii veľmi rýchlo zistíte, že tam kde jedia domáci, síce nie sú luxusné stoličky a stoly, ale majú tu najlepšie a najkvalitnejšie jedlo. Reštaurácie sú tu postavené čiste pre turistov a nehovorím, že vo všetkých varia zle, ale ceny sú zbytočne vysoké a jedlo nie vždy odpovedá kvalite. Na ulici sa pozerajte po warungoch, bývajú to stánky či malé reštaurácie pre domácich s pár stoličkami. Prekvapia vás neskutočne nízke ceny na jedlo. Priemerna cena je 2€/ večeru a varia fakt výborne.


Na ostrovy cestujte radšej s hotovosťou:
Túto radu vám dávam potom, čo sme sa poučili z našej chyby. Keď sme cestovali na ostrov Nusa Lembongan nemali sme dostatok hotovosti. Na celom ostrove bol jediný bankomat, ktorý v tom čase nefungoval, lebo v ňom neboli doplnené peniaze a zmenárne tu mali vyšší kurz ako na Bali. Takže sme na tom tak trochu prerobili.

 

11717497_10204375291932025_3112553383230609780_o-1

 

Opice sú zlodejky, buďte opatrní: Keď pôjdete k opiciam, schovajte si všetky cennosti a elektroniku, pretože všetky predmety, ktoré sú vám cenné sú cenné aj im a radi si ich uchmatnú. Nám sa takto podarilo zachytiť krádež mojej zlatej náušnice, ktorú sa nám našťastie podarilo prefíkane zmeniť za mincu.

Tento článok je len začiatok… v tom ďalšom vás nalákam oveľa viac, pretože sa s vami rada podelím o tipy na výlety nielen po Bali, ale aj po okolitých ostrovoch, ktoré rozhodne stoja za návštevu.

Michaela Čajková

Zájazdy rakúskych a nemeckých cestovných kancelárií na Bali nájdete
na stránkach: www.reisen.sk/dovolenka/bali

Egypt 2024: Najvýhodnejšia jarná dovolenka s tipmi na overené hotely

29.02.2024

Autor blogu: Sandra Košútová 🐪 Väčšina z nás už netrpezlivo čakáme a tešíme sa na príchod slnečných mesiacov roka. Ja osobne som si preto v januári povedala, že dosť bolo zimy – chcelo by to nejaké slniečko. Spolu s kolegami sme sa vybrali na infocestu do Egypta, aby sme Vám – našim klientom poskytli vždy tie najlepšie informácie z prvej ruky. Tentoraz [...]

Čarovný Omán 2024: Nové lety z Bratislavy

15.02.2024

Navštívte s nami Arabský poloostrov, rozprávkový Omán, krajinu sultánov a Salalah, bielu perlu Orientu. Jemné pieskové pláže, tyrkysové more s delfínmi a veľrybami, kilometre kokosových paliem strážiacich pobrežie, duny púšte opierajúce sa o horský ománsky masív. Ten drží vlhko a vracia ho národnému pokladu, kadidlovému stromu, ktorého miazga sa v dávnych dobách [...]

Cyprus 2024: Najobľúbenejšie hotely našich klientov

30.01.2024

Ostrov lásky, ako je často nazývaný, sa bezpochyby stane jednou z najobľúbenejších destinácií slovenských dovolenkárov počas letnej sezóny 2024. Unikátna poloha tohto ostrova spolu zaručujúca vyše 300 slnečných dní v roku, krásne pláže, ale aj história a možnosti na návštevy rôznych zaujímavostí vedia ohromiť aj skúseného dovolenkára. Či už idete na severný [...]

hlasovací preukaz

Hlasovací preukaz na prvé kolo volieb sa dá osobne vybaviť do piatka

19.03.2024 10:30

Vybaviť preukaz môže za voliča aj ním splnomocnená osoba.

Vladimir Putin, Moskva, Rusko

Útok na Volkova bol mrazivo účinný. Dokazuje návrat ruskej špionáže do studenej vojny

19.03.2024 10:25

Rusi do každej vojny vstúpili v zlom stave, potom ale postupne, vďaka vysokému počtu ľudí a nulovému rešpektu k ich strate, sa dostali do formy.

Jaroslav Haščák

V kauze Gorila opäť obvinili Haščáka a ďalšie osoby

19.03.2024 09:36, aktualizované: 09:57

Ide o trestné činy založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny či korupčné trestné činy.

Kurimany, zrútený most

Nemeckú statičku Sabine H. uznal súd za nevinnú v kauze spadnutého mosta na Spiši

19.03.2024 09:24

Tragédia si v novembri 2011 vyžiadala štyri ľudské obete a ďalších zranených.