Založ si blog

Travel inšpirácie: Malta – tajomná, dobrodružná a zábavná

Čo sa vám vybaví pri slove Malta okrem monteriek a cementu ? Najmenší štát Európy, rozprestierajúci sa na siedmych ostrovoch neďaleko Sicílie, je pre nás Slovákov stále nepoznanou destináciou. No najmä tí, ktorí sa rozhodli zdokonaliť v Angličtine, ktorá je tu jedným z úradných jazykov, zistili, že ju stojí za to navštíviť. A hoci sú ostrovy maličké a takmer bez lesov, riek a pohorí, je tu čo obdivovať. Navyše, Malta má viac ako 3000 slnečných hodín ročne, čo z nej robí ideálne miesto na dovolenku nie len počas horúcich letných dní. Ostrovy boli dejiskom natáčania mnohých filmov (po stopách Pepka námorníka sa môžete vydať do dedinky Sweethaven) a sú domovom rozprávkových lagún s pieskovými plážami. Na nich vám budú za chrbtom stáť mestá s históriou dlhšou ako 7000 rokov. A nie len to.

 

Tajomstvá Maltézskych rytierov a ich predchodcov

Malta je neochvejne rímskokatolíckou krajinou. A tiež je domovom rôznych kultúr, ktoré tu spolu žijú mnohé generácie. Pre jej polohu v strede Stredozemného mora bola tak  lákavou, že sa o ňu často bojovalo. Ostrov si pamätá mnoho národov a vládcov, vrátane Napoleona a Maltézskych rytierov, ktorí tu sídlia dodnes. Aj preto je Malta miestom s britským spôsobom šoférovania, talianskou kuchyňou, francúzskou vzdelanosťou a arabskou architektúrou.

Obyvatelia dobývaného ostrova sa rozhodli svoje chrániť a vybudovali majestátne obranné systémy. Vyniká nimi najmä hlavné mesto Valletta, vybudované Johanitmi. Nespočet obranných systémov, rôznych úrovní hradieb, bášt, priekop a valov z nej urobil najopevnenejšie hlavné mesto na svete. Hradby kedysi chránili mesto, dnes ich spolu s celým mestom chráni UNESCO. S mestom plným múzeí, kostolov, kláštorov a palácov, z ktorých určite stojí za to Palác Parisio, kde pobýval aj Napoleon. Medzi hradbami leží aj Manoel, jedno z najstarších divadiel v Európe. A za pozornosť stojí najmä stavba Hypogeum, vytesaná do skaly.

malta-1148454_1280

Opevneným mestom je aj Mdina, ležiaca v strede ostrova. Postavili ju Arabi a obohnali ju impozantnými hradbami. Dnes je neobývaná, ale ostali jej krásne stavby, vrátane hradieb, vďaka ktorým bola skôr pevnosťou ako mestom. Leží na kopci a je z nej nádherný výhľad. Mdina má svoje dvojča, mestskú pevnosť Victoria, na ostrove Gozo. Práve tu ležia miesta, ktoré vyzerajú, akoby v nich zastal čas. Miesta, kde sa obrovské kostolné veže týčia nad pokojnými dedinami.

Za históriou môžete vyraziť aj do miest Hagar Qim a Mnajdra na južnom pobreží Malty. Stoja tam megalitické chrámy. Sú to tisícročia staré ľudské stavby, niektoré z nich vraj staršie ako Egyptské pyramídy.

 

Dobrodružstvá v „nehostinnej“ krajine

Kamenistý ostrov Malta sa často označuje ako nehostinný. Fanúšikov dovolenky v lone panenskej prírody veľmi nepoteším, za to určite nadchnem obdivovateľov fascinujúcich a netradičných výtvorov prírody. A milovníkov adrenalínu. Hlavne západné pobrežie Malty je plné strmých brál a skalnatých útesov. Najvyššie z nich sú Dingli Cliffs, ktoré sú spolu s Victoria Lines vyhľadávaným cieľom horolezcov. Liezť budete môcť aj na morských útesoch s horným istením alebo na vápencových skalách.

Na severe krajiny je zase úžasný jaskynný systém. Ten, a aj najkrajší kamenný úkaz na ostrove – skalné okno, vytvorili silné vlny. Jaskyne nájdete aj na ostrove Gozo. V jednej z nich, v jaskyni Calypso, údajne Homér napísal svoju Odyseu.

Krajina kontrastov sa môže pochváliť aj skalnatými úsekmi pobrežia, končiacimi v závratných vápencových útesov s chránenými zátokami. V zátokách sa nachádza aj niekoľko nádherných pieskových pláži, ktoré určite stoja za navštívenie. Medzi najznámejšie patria pláže v zálivoch Golden bay, Melliah bay,  Paradise bay a St. George’s Bay. Na ostrove Gozo je to zase Xlendi Bay, ale najmä Ramla Bay, ktorá sa rozprestiera hlboko pod jaskyňami a preslávil ju červeným piesok.

Kúpanie na maltských plážach je veľmi príjemné aj vďaka teplej a čistej vode. Miestne vody patria k tým najpriezračnejším, viditeľnosť je miestami až do hĺbky 30 m. Úžasné podmorské divadlo láka potápačov preskúmať svet jaskýň, útesov a vrakov. Najobľúbenejšími lokalitami sú Cirkewwa a Dwejra.

Ostrov mnohých prístavov láka jachtárov. Priťahuje ich hlavne farba vody Modrej Lagúny pri ostrove Comino, ktorá je nebesky modrá. A nie je na Malte jediná.

 

window-1246148_1280

 

Chute a vône Malty

Mini štát je miestom, kde sa miešajú sicílske a stredovýchodné príchute s miestnymi ingredenciami ako zajac a med. Vďaka svojej stredomorskej polohe na jedálnom lístku nájdete množstvo rýb a morských špecialít. Vyberte sa do malebnej rybárskej dediny Marsaxlokk a ochutnajte jej lahôdku – rybu lampuki. Je taká výborná a populárna, že sa dostala na maltské mince ako symbol krajiny. Všimnite si aj rybárske lode miestnych, Luzzu, natreté rôznymi farbami a ozdobené očami Osiris. Tie ich chránia ešte od čias Feničanov. Alebo si privstaňte a zamierite na rybí trh.

A napriek tomu je typickým pokrmom na Malte zajac. Veľmi tradičné sú aj slané koláčiky plnené syrom, alebo sladkým – figové a mandľové. K dobrému jedlu už tradične patrí dobré víno. A to Malťania robiť teda vedia. Ochutnajte aj miestny sladký alkoholický likér – kaktusový alebo figový.

Hoci ich bežná strava je veľmi zdravá, ani tu nie je vašim mlsným dňom koniec. Pochutiť si môžete na ich slávnostných, extrémne sladkých zákuskoch. Všetky tieto typické  maltské produkty – syr, džemy, olivový olej či víno pochádzajú prevažne z ostrova Goze, kde sa pestuje mnoho plodín.

 

Vo víre noci

Obyvatelia Malty si ozaj vedia užívať a oslavovať život. Samozrejme, vždy až po sieste. Silne katolícka krajina celoročne slávi sviatky, počas ktorých Malta ožíva. Tešiť sa môžete na dni plné dobrého jedla, hudby a tanca. Veľmi obľúbené sú Festy, niečo ako naše hody, keby sa oslavujú patróni miest a kostolov. Aj keď, na Malte sa na rozdiel od našich zemepisných šírok, búrlivé oslavy hodov konajú v lete, nie uprostred novembra. Ak Maltu navštívite práve v tom období, šanca zúčastniť sa aspoň jednej Festy vám neujde. Len ťažko totiž nájdete víkend, kedy by nikde oslavy, kde môžete obdivovať bohatú výzdobu vo farbách a symboloch patróna, neprebiehali.

Na ostrovy sa tiež dostal aj „moderný“ spôsob oslavovania. Často hostia umelcov z celého sveta a v priebehu roku sa tu koná nejedná hudobná, divadelná alebo spoločenská udalosť. V posledných rokoch sa stali domovom klubovej scény. Po celý rok na nich vystupujú renomovaní DJ.

No a v turistických lokalitách je nejaké to centrum nočného života s klubmi, diskotékami  a reštauráciami. Navyše, zabávať sa na Malte nie je až taká drahá záležitosť. Najlepšie miesta na párty sú Bugibba, Mellieha, Marsascala a Marsalforn na Goze so 4 diskotékami, ktoré údajne patria medzi najlepšie v Európe. Kráľom medzi kráľmi je  St. Julians, konkrétne jeho časť a Mekka nočného života Paceville. Je rajom pre milovníkov dobrej zábavy, kde sa stretávajú (dušou) mladí ľudia z celého sveta. Vyberie si každý, nie sú tu len hlučné diskotéky, ale aj vinárničky, jazzové a rockové kluby.

Zabaví aj Sliema, maltské mestečko módy s najlepšími značkami. A svojim spôsobom aj Valetta. Aj keď, hlavné mesto skôr priláka na nejaký ten tradičný festival. Alebo ohňostroj, jedinečný ako Malta samotná.

Autor: Jana Kristeková

 

Last Minute zájazdy slovenských cestovných kancelárií na Maltu nájdete na stránkach:
last-minute.travel.sk/malta/

Zájazdy rakúskych a nemeckých cestovných kancelárií na Cyprus nájdete na stránkach:
www.reisen.sk/dovolenka/malta-gozo-a-comino/

Leto 2024: TOP 10 rodinných hotelov s aquaparkmi

18.04.2024

Ak Vaša rodina miluje počas letnej dovolenky vodnú zábavu, určite pokračujte v čítaní tohto blogu. Prinášame Vám totiž 10 tipov na overené a obľúbené hotely s tou najširšou ponukou vodnej zábavy. S rezerváciou letnej dovolenky neváhajte! Viaceré termíny v obľúbených stredomorských hoteloch sú už na sezónu 2024 vypredané. Vypredané sú aj mnohé termíny s [...]

Bahrajn: Ostrov, na ktorý sa budete chcieť vrátiť

02.04.2024

Poznáte to – sú dovolenkové miesta, ktoré nás zaujmú, ale necítime potrebu sa tam vrátiť znova. Tie druhé nás očaria tak intenzívne, že hneď po návrate domov na tieto miesta máme chuť cestovať znova. Medzi takéto miesta patrí aj rozlohou malý ostrov Bahrajn nachádzajúci sa v Perzskom zálive, len pár desiatok kilometrov od Kataru a Saudskej arábie. Bojovník a [...]

Marsa Alam 2024 – Cenovo výhodná dovolenka s priamymi letmi

19.03.2024

Autor blogu: Sandra Košútová 🇪🇬 Stredisko Marsa Alam sa nachádza na južnom pobreží Červeného mora v Egypte a ponúka úžasné podmienky na potápanie, s krásnym korálovým útesom a pestrou podmorskou faunou. Je vzdialené len 4 hodiny letu z Bratislavy a predstavuje tú pravú kombináciu výbornej dovolenky- teplé more, krásne pláže, slnečné počasie, skvelé služby a [...]

Mykola Solskyj

NABU podozrieva ukrajinského ministra Solského z nezákonného nadobudnutia štátnej pôdy

23.04.2024 12:18

Od začiatku ruskej invázie vo februári 2022 sa na Ukrajine objavilo viacero korupčných káuz.

Súdna rada

Súdna rada je aktuálne v kompletnom zložení, budúce nominácie nebude komentovať

23.04.2024 12:01

Dvaja z aktuálnych členov súdnej rady, ktorých v minulosti zvolila do funkcie NR SR, však budú túto stredu vypočutí pred ústavnoprávnym výborom.

Maximilian Krah, Nemecko, AfD, eurovoľby

Nemecko zatklo muža za špionáž pre Čínu, odovzdával informácie z europarlamentu. Peking reaguje

23.04.2024 12:00, aktualizované: 12:11

Spolková generálna prokuratúra tvrdí, že sledoval aktivity čínskej opozície v Nemecku.

karlova ves, električka, bratislava, Segnerovsa

V Karlovej Vsi zrazila električka chodkyňu, skončila v nemocnici

23.04.2024 11:18

Polícia chodcom zdôrazňuje, že sú povinní dať električke prednosť aj na neriadených priechodoch pre chodcov.