Založ si blog

Travel inšpirácie: Nenápadne, no krásne Albánsko

Slováci milujú Jadranské more, no jedna z krajín, ležiaca z časti aj na jeho pobreží, je pre nás stále veľkou neznámou. Krajina, o ktorej vieme menej, než o mnohých ázijských štátoch, už ale nie je uzavretou. Postupne sa prediera do povedomia turistov ako krajina tisícich krás. Nádherná príroda s vlniacimi sa horami, panenské pláže, zaujímavá osmanská architektúra, hrdí a pohostinní ľudia. Ale aj vysoká chudoba, nízke ceny a s nimi spojený turistický potenciál. Aj toto je Albánsko.

 

Pod krídlami orla

V miestnom jazyku sa jej hovorí Shgipëria, Krajina orlov. Meno má dvojaký význam. Symbolizuje majestátne dravé vtáky. A aj rozsiahle strmé hory, ktoré zobrali pod svoje ochranné krídla celú krajinu. Chránia aj najväčšie tektonické jazero na svete, Ochrid, hlboké až 286 metrov. Nezaostáva ani Skadarské jazero, a ani ďalšie z viac 150 krasových, tektonických, lagúnových a riečnych jazier.

Neuveriteľné prírodné bohatstvo ukrýva hlavne severná časť Albánska. Typická „alpská krajina“ je domovom najjužnejších ľadovcov Európy. A dvoch národných parkov Theth, so známymi vodopádmi Grunas, a Valbona. Tento krásny národný park tvorí rovnomenná rieka a jej údolie situované medzi vysoké vrchy, ktoré ukrývajú vodopády, jazerá alebo aj jaskyňu Dragobia.

Oba parky nájdete v pohorí, známom ako „Prekliate hory“. Vynikajú neuveriteľnou prírodou s krásnou zeleňou a pasúcim sa dobytkom vyzerajú ako obrázky z rakúskych Álp. K zaujímavým národným parkom patria aj Bredhi Drenovës, Dajti, Llogaras alebo Lurës, kde sa nachádza sústava jazier ľadovcového pôvodu . A národný park Dijvjaka, domov pelikána kučeravého.

 

IMG_5246

Celé severné Albánsko má obrovský potenciál. Miestna turistická infraštruktúra a úroveň služieb sa začala prudko rozvíjať a láka čoraz viac turistov a dobrodruhov. Dnes je tento región Albánska, ktoré patrí medzi najvyššie položené krajiny Európy, navštevovaný pre horolezectvo, rybolov, vysokohorskú, vidiecku či ozdravnú turistiku.

 

Tam, kde sa minulosť stretáva s budúcnosťou

Bohatá história a ťažká minulosť zanechali na Albánsku nezmazateľné stopy. Už 2000 rokov pred našim letopočtom ho osídlili Ilýri. Od toho momentu sa na území tejto krásnej krajiny vystriedali Gréci, Byzantínci aj Osmania. Zanechali vzácne historické pamiatky, vrátane gréckych ortodoxných kostolov či moslimských mešít zo stredoveku. Nechýba ani mytológia a bohaté tradície. Niektorí priniesli Islam, iní komunizmus. Neľahké časy zažila krajina počas vlády Envera Hodžu. Práve on sa snažil vytvoriť prvý ateistický štát sveta a tak bolo množstvo kostolov, aj mešít, zničených. Alebo sa premenili na pekárne, sklady, výrobné haly. Diktatúra a zvláštne Hodžove zákony výrazne ovplyvnili aj obraz Albánska, ako ho môžete vidieť dnes.

Veľký Enver dal totiž po celej krajine vybudovať státisíce betónových bunkrov. Nikto nevie, koľko ich v skutočnosti je. Hovorí sa, že ich môže byť päťstotisíc. Alebo možno aj dva milióny. Na rozdiel od ostatných stavieb boli postavené veľmi poctivo. Tvorí ich kupola zo železa, betónu a oceľových plátov a ich steny sú často hrubé aj dva metre. Ich zničenie by bolo príliš nákladné, to je pre chudobnú krajinu prakticky nemožné. A tak sú úplne všade. Môžete ich vidieť na plážach pri mori, pod panelákmi, vedľa cesty, na poliach, v záhradách. Vyrástli ako huby po daždi. Vynaliezaví Albánci im však nejaké to uplatnenie našli. A tak dnes slúžia ako garáž alebo chliev pre prasatá. Alebo dokonca poskytujú strechu nad hlavou pre chudobnejšie rodiny. A nájdete aj také, z ktorých sú originálne reštaurácie.
Historicky a architektonicky zaujímavým pre turistov je aj hlavné mesto Tirana so stopami tureckej, gréckej a komunistickej architektúry.  Ani v takejto chudobnej krajine sa vývoj zastaviť nedá. Ak ste navštívili Tiranu bez asfaltu a áut pred pätnástimi rokmi, ani ju nespoznáte. Pribudli aj nové budovy, obchodné centrá, cesty. Výstavba a opravy pokračujú v meste dodnes. Za návštevu stojí jej menšie centrum, Skanderbegovo námestie so sochou národného hrdinu Skanderberga, s hodinovou vežou a mešitou Ethem Bey. No ešte aj na tomto námestí sú mnohé budovy poznačené nevkusnou architektúrou z čias vlády komunistického diktátora.

 

IMG_5879

Albánsko má aj niekoľko zaujímavých archeologických nálezísk zapísaných v zozname UNESCO.

Typickým príkladom je mestečko Butrint, s náleziskami pochádzajúcimi z antických čias, ktorého hlavné stavby pochádzajú z gréckeho obdobia, až z 2. storočia pred Kristom. Do dnešného dňa sa tu zachovali také cennosti ako divadlo, akropola, chrámy či rímske kúpele. Vzhľadom na svoju strategickú polohu bolo mesto postupne dobývané Grékmi, Rimanmi, Benátčanmi a Turkami.

Ako živý skanzen osmanskej kultúry pôsobí dobre zachovalé osmanské mesto Gjirokaster na juhu Albánska. Cestou mestom možno obdivovať mnohé zaujímavé historické pamiatky. Bridlicové strechy domov striebristej farby mu dodávajú jedinečný kolorit. Mesto stojí na svahu nad údolím rieky Drin a odpradávna ho ochraňuje mohutná pevnosť Gjirokastra.

Veľmi zaujímavý je aj Berat v južnej časti centrálneho Albánska. Mestu, postavenému na brehu rieky Osum, sa hovorí aj „mesto tisícich okien.“ Jeho charakteristickou črtou sú okná zaujímavých tvarov a prepracovaných detailov, vsadené do fasád domov s červenými strechami.

Najúžasnejší pohľad na tieto domy je z úpätia hradného kopca. Pevnosť z 14. storočia je dominantou oblasti. K ďalším zaujímavostiam mesta patrí Citadela,  aj kostol sv. Marie Blachernae. A niekoľko kamenných kostolíkov a vysoká mešita, ktoré sú dôkazom spolunažívania ľudí s odlišných náboženstiev.

 

Plážová dovolenka po albánsky

Albánci už dávno pochopili, že na cestovnom ruchu sa dá zarobiť. A tak, zatiaľ čo je prekrásne prírodné vnútrozemie stále veľmi chudobné, prímorské oblasti napredujú míľovými krokmi. Na pobreží Jadranského, aj Iónskeho mora badať čulú výstavbu. Dobudovávajú sa hotely a cesty, a postupne vzniká albánska riviéra. Leží na juhu krajiny, neďaleko hraníc s Gréckom. Preto tu môžete využiť jeden z pravidelných trajektov a ísť sa pozrieť na ostrov Korfu, ktorý je na dohľad.

Je to oblasť, kde sa spájajú krásne osamotené azúrové pláže s vysokými strmými horami.

Miestne letoviská zahŕňajú hotely, penzióny, chatové komplexy a kempingové areály v okolí najlepších pláží. Centrom albánskej riviéry je Saranda,  moderné mesto nabité energiou, s bohatým nočným životom a množstvom reštaurácií a barov za prijateľné ceny. Je aj najvýznamnejším prímorským letoviskom krajiny. Tak, ako aj inde, aj tu nájdete nádherné pláže. K tým najvyhľadávanejším plážam patrí Borsh, Dhermi a Buneci. Najkrajšou z nich je  Ksamil, ktorá vďaka bielemu piesku a modrej vode pôsobí priam ako z Karibiku.

Na pobreží Jadranu, asi 30 km od hlavného mesta Tirana sa nachádza Durres, najstaršie a druhé najväčšie mesto Albánska. Leží v nízko položenej oblasti s množstvom veľkých lagún, ktoré už od stredoveku slúžili ako prístavy. Blízkosť letiska v hlavnom meste a stovky hotelových komplexov z neho spravili častý cieľ turistov, no zatiaľ ich ani zďaleka nie toľko ako v iných európskych letoviskách. Ich dlhé pláže s čistým a mierne do mora sa zvažujúcim pieskom, sú ideálnym miestom pre rodiny s deťmi. Populárne sú Lalzit Bay, Golem, Portez a Palles. Cez deň je Durrës skoro ľudoprázdny, všetci sú totiž na plážach. No večer mesto ožíva. Bary sú plné ľudí a reštaurácie praskajú vo švíkoch, na promenáde je kopa ľudí, stánkov s občerstvením a svetiel kolotočov. Škoda len, že sa v meste nezachovalo viac pamiatok. Niečo zničili zemetrasenia, zvyšok komunisti.

IMG_5923

 

No a neďaleko od hraníc z Čiernou Horou sa nachádza najznámejšie letovísk severného pobrežia Albánska. Je to pláž Velipoja, ležiaca neďaleko mesta Skadar. Je to veľmi dlhá piesočná pláž s množstvom malých hotelov, penziónov a kempov, okolo ktorých rastie borovicový les. Vďaka nemu je tu vhodné prostredie aj pre stanujúcich.

 

Zájazdy slovenských cestovných kancelárií do Albánska nájdete na stránkach www.travel.sk/katalog/albansko

Zájazdy rakúskych a nemeckých cestovných kancelárií do Albánska nájdete na stránkach www.reisen.sk/dovolenka/albansko/

Autor: Jana Kristeková

Marsa Alam 2024 – Cenovo výhodná dovolenka s priamymi letmi

19.03.2024

Autor blogu: Sandra Košútová 🇪🇬 Stredisko Marsa Alam sa nachádza na južnom pobreží Červeného mora v Egypte a ponúka úžasné podmienky na potápanie, s krásnym korálovým útesom a pestrou podmorskou faunou. Je vzdialené len 4 hodiny letu z Bratislavy a predstavuje tú pravú kombináciu výbornej dovolenky- teplé more, krásne pláže, slnečné počasie, skvelé služby a [...]

Egypt 2024: Najvýhodnejšia jarná dovolenka s tipmi na overené hotely

29.02.2024

Autor blogu: Sandra Košútová 🐪 Väčšina z nás už netrpezlivo čakáme a tešíme sa na príchod slnečných mesiacov roka. Ja osobne som si preto v januári povedala, že dosť bolo zimy – chcelo by to nejaké slniečko. Spolu s kolegami sme sa vybrali na infocestu do Egypta, aby sme Vám – našim klientom poskytli vždy tie najlepšie informácie z prvej ruky. Tentoraz [...]

Čarovný Omán 2024: Nové lety z Bratislavy

15.02.2024

Navštívte s nami Arabský poloostrov, rozprávkový Omán, krajinu sultánov a Salalah, bielu perlu Orientu. Jemné pieskové pláže, tyrkysové more s delfínmi a veľrybami, kilometre kokosových paliem strážiacich pobrežie, duny púšte opierajúce sa o horský ománsky masív. Ten drží vlhko a vracia ho národnému pokladu, kadidlovému stromu, ktorého miazga sa v dávnych dobách [...]

minister jozef bires, Jozef Bíreš

Prekvapujúci krok Takáča. Odvolal šéfa veterinárnej správy Bíreša

28.03.2024 19:50

Verím, že organizáciu nechávam v takej kondícii, že môže ďalej napredovať, uviedol Bíreš.

Ivan Korčok, Peter Pellegrini

Sebavedomý Korčok a rétor Pellegrini. Podpora neúspešných kandidátov sa nesmie preceňovať, hovorí po dueli politológ

28.03.2024 19:30

Kandidáti majú za sebou druhý duel. V čom vynikol Korčok a v čom Pellegrini?

Rím, Taliansko, koloseum, Forum romanum

Desaťmetrová prepadlina pohltila v Ríme dve autá

28.03.2024 19:29

Prepady ciest a následné diery sa vo veľkých talianskych mestách objavujú často.

Peter Kotlár

Kotlár identifikoval zásahy do ľudských práv a slobôd počas pandémie covidu

28.03.2024 19:02

„Odbornej konferencie“ sa zúčastnila aj ministerka kultúry Šimkovičová.