Založ si blog

Travel inšpirácie: Tajomne krásne Santorini

Vulkanický ostrov Santorini je ďalší z mnohých ostrovov, ktoré by sa radi nazývali bájnou Atlantídou. Či bol Atlantídou, to už asi s istotou nezistíme. Bájny je ale určite. A ešte aj nádherný a magický. Mestá so snehobielymi budovami a modrými strechami kontrastujúcimi s čiernymi útesmi lákajú každoročne tisíce turistov. A sú právom jedným z najkrajších miest na zemi.

 

Katastrofa vytvorila raj

Santorini, ktoré dnes tvorí niekoľko ostrovov, bolo kedysi jednou obrovskou sopkou. Stačil jeden výbuch, vraj najväčší na Zemi, a z ostrova ostalo len torzo v tvare polmesiaca. Uprostred neho vznikla kaldera – obrovská priehlbina, ktorá je v súčasnosti zaplavená morom. Okolo vrcholu krátera v mori „ostal“ menší ostrov. Z krátera dodnes unikajú plyny. Malý neobývaný ostrovček sa stále zväčšuje – spôsobuje to hlboko pod morom nahromadená láva. Áno, vulkán je stále aktívny. Ľudia z ostrova Santorini si nebezpečenstvo života na aktívnej sopke, ktorá sa pripomenula sa niekoľkými zemetraseniami, uvedomujú. Svoj raj ale neopustia. Raj, ktorý vytvoril výbuch, ktorému sa pripisuje skaza jednej civilizácie (mínojskej).

 

Moja tučná (drahá ) grécka svadba

Keď sa povie Santorini, väčšine hneď napadne slovko romantický. Pre páry z celého sveta je ideálnym miestom na svadbu. Len škoda, že vzhľadom na prievan, ktorý taká svadba urobí v peňaženke, ostáva veselica na Santorini väčšinou len snom. Niektoré páry to vyriešili svojsky. Najmä tie čínske sem cestujú urobiť (pred)svadobné fotografie. Niet sa čo čudovať. Nie len tradičné domčeky ale aj dych vyrážajúce výhľady a jeden z najúžasnejších západov slnka, pri ktorom ľudia tlieskajú, spravil z ostrova takmer rozprávkový svet. Jedinečný okamih, slnko zostupujúce z ružovej oblohy sa „vnorí“ do mora, si môžete vychutnať zakaždým inak. Tie najkrajšie miesta sú v mestečku Oia. Na sledovanie divadla výborne poslúži stará zrúcaná pevnosť. Aj keď, tu je to masovka a “sedačky v prvej rade” sú obsadené už hodinu pred predstavením. Ak si západ slnka chcete vychutnať sami, vyrazte na opačný koniec Oie, ten je tradičnejší. Alebo do dediniek Imerovigli, Firostefani, Faros. Či na pláž Vlihada s fascinujúcou vulkanickou scenériou, ktorá „mení“ farby ako sa jej dotýkajú lúče klesajúceho slnka.

 

Oia vs. Fira

Mesto Oia je zaujímavým úkazom nie len na Santorini, ale snáď na celom svete. Napriek tomu, že jej kúzlo a elegancia každoročne pritiahne tisíce turistov, zostala tradičná. Labyrinty úzkych uličiek medzi bielo modrými domčekmi vás dovedú k vyhliadkam, odkiaľ môžete obdivovať vulkány Palia a Nea Kameni, k jednej  z početných umeleckých galérií, k tradičným reštauráciám a aj priamo na terasy miestnych. A ani sa nenazdáte a už vás volajú k sebe na Raki. Na druhej strane je Fira. Hlavné mesta pripomínajúce akékoľvek iné prímorské letovisko. Mesto má čo ponúknuť.  Samozrejme, výhľad je aj tu úžasný. Mesto je dopravný uzlom a dostanete sa z neho kamkoľvek. Aj keď nešoférujete. Z vysokých brál sa k moru dá dostať kľukatou cestičkou vedúcou priamo k prístavu. Dole sa dostanete peši alebo na somárovi. Naspäť našťastie premáva aj lanovka. Škoda len, že mesto tak zasiahol masový turizmus. Ceny sú tu vysoké a čo je horšie, kvalita (hlavne jedla) nie je priamo úmerná. Upravené turistické centrum je preplnené. Časti obývané domácimi sú pokojnejšie, ale o poznanie nezaujímavejšie a špinavšie.

 

 

Pláže všetkých farieb

Ak hľadáte na Santorini biele pláže s jemným pieskom, hľadáte márne. Ako niekto raz ironicky poznamenal, ostrov je ideálnym miestom na dovolenku pre geológov. Áno, pláže sú vulkanického pôvodu a veľa z nich je kamenistých. Hrajú však všetkými farbami. Napríklad taká červená pláž. Ako už názov napovedá, nie len piesok, ale aj pláž obklopujúce obrovské aj menšie  skaly  sú sfarbené na červeno. Unikát dopĺňajú čierne lávové kamene. Nachádza sa neďaleko “Pompejí egejského mora”, Akrotiri, ktoré „zakonzervoval“ výbuch sopky. K malej pláži prejdeš len strastiplnou horskou cesta po rozpálených lávových kameňoch. Stojí to ale za to, vedie predsa k jednej z najkrajších pláži na Santorini. Zaujímavé sú aj čierne pieskové pláže Kamari, Perivolos a Perissa obmývané priezračnou indigovomodrou vodou. Tento unikátny čierny piesok má ale aj nevýhodu – rozpálené grécke slnko ho zohreje tak, že už pri dvoch krôčikoch riskujete popáleniny. Obľúbená pláž Kamari je dnes populárnym letoviskom, preto si myslím, že viac ako pláž dovolenkárov priťahuje jej vybavenosť – menšie reštaurácie a bary priamo na pláži, lehátka a slnečníky. Pláži Perissa zase dominuje Mesa Vouno, “svietiaca” skala. Svieti, lebo je svetlá a v noci kontrastuje s tmavým pieskom. Ak vás láka adrenalín, vyrazte na Amoudi Bay. Nie je to pláž, skôr kamenistý útes. Plávať môžete priamo zo skaly. Alebo môžete vyliezť úplne hore a skočiť do kryštálových vôd egejského mora.

 

Ostrov 250-tich kostolov

Drevený chrám Panagia Episkoki, ortodoxná katedrála vo Fire, kláštor Profilis Elias, oatedrála a kláštor Agios Nikolaos. To sú len niektoré z asi 250 kostolov všetkých tvarov a veľkostí ostrova Santorini.  Profilis Elias je jednou z najslávnejších budov na ostrove. Leží v najvyššie položenej dedine Pygros, ktorá bola kedysi hlavným mestom. Miesto stojí za to navštíviť hlavnej v období gréckej Veľkej noci. Vtedy tu zapaľujú symbolické ohne pozdĺž stien. Nechýba opekané jahňacie mäso, víno a ohňostroj. Architektonicky veľmi zaujímavé sú aj kostoly v Emporio, dedinke, ktorá láka aj na hrad Kastelli.

 

Pozrite sa na Santorini inak

Napríklad sa môžete poprechádzať okolo kráterov sopky, na ktoré sa dostanete  loďou, a okúpať sa cestou v horúcich prameňoch. Vyberte sa plachtiť okolo ostrova a aspoň z diaľky nazrite na jeho najkrajšie súkromné pláže. Vďaka sopečnej činnosti je unikátny aj podmorský svet bezodného krátera, ktorý vám pomôže preskúmať jedna z mnohých potápačských škôl. A nakoniec, ostrov môžete obdivovať z výšky hôr a brál, ktorými vedú kilometre turistických ciest. Ktoré vás dovedú nie len k najvyššiemu bodu ostrova, ale napríklad aj z Oie do Firy.

 

Zájazdy slovenských cestovných kancelárií na Santorini nájdete na stránkach:
http://last-minute.travel.sk/grecko/santorini/

Zájazdy rakúskych a nemeckých cestovných kancelárií na Santorini nájdete na stránkach:
http://www.reisen.sk/dovolenka/grecke-ostrovy/santorini/

Leto 2024: TOP 10 rodinných hotelov s aquaparkmi

18.04.2024

Ak Vaša rodina miluje počas letnej dovolenky vodnú zábavu, určite pokračujte v čítaní tohto blogu. Prinášame Vám totiž 10 tipov na overené a obľúbené hotely s tou najširšou ponukou vodnej zábavy. S rezerváciou letnej dovolenky neváhajte! Viaceré termíny v obľúbených stredomorských hoteloch sú už na sezónu 2024 vypredané. Vypredané sú aj mnohé termíny s [...]

Bahrajn: Ostrov, na ktorý sa budete chcieť vrátiť

02.04.2024

Poznáte to – sú dovolenkové miesta, ktoré nás zaujmú, ale necítime potrebu sa tam vrátiť znova. Tie druhé nás očaria tak intenzívne, že hneď po návrate domov na tieto miesta máme chuť cestovať znova. Medzi takéto miesta patrí aj rozlohou malý ostrov Bahrajn nachádzajúci sa v Perzskom zálive, len pár desiatok kilometrov od Kataru a Saudskej arábie. Bojovník a [...]

Marsa Alam 2024 – Cenovo výhodná dovolenka s priamymi letmi

19.03.2024

Autor blogu: Sandra Košútová 🇪🇬 Stredisko Marsa Alam sa nachádza na južnom pobreží Červeného mora v Egypte a ponúka úžasné podmienky na potápanie, s krásnym korálovým útesom a pestrou podmorskou faunou. Je vzdialené len 4 hodiny letu z Bratislavy a predstavuje tú pravú kombináciu výbornej dovolenky- teplé more, krásne pláže, slnečné počasie, skvelé služby a [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.