Založ si blog

Malorka – dovolenka 2016 – krásne pláže a tisíc farieb mora

Malorka. Jeden z najkrajších baleárskych ostrovov. Príjemná, slnečná klíma, až tak, že ostrov pokojne môžete navštíviť aj v januári (ak vám nevadí, že sa neokúpete). Len dve hodiny letu. Jedlo „európskeho kontinentu“, na ktoré je náš žalúdok zvyknutý. Aj preto sa každoročne mnohí slovenskí dovolenkári vydávajú na tento ostrov. Sú aj iné zaujímavosti, dôvody, atrakcie a prírodné krásy a mestá, kvôli ktorým sa na Malorku vybrať.

 

Ktoré z lákadiel slnečnej Malorky si vyberiete vy?

 

Krásne pláže a tisíc farieb mora

Na ostrove Malorka sa nachádza 200 pláží. Dlhé, s bielym pieskom, obmývané kryštálovo čistým morom. Na mnohých z nich vyrástli hotelové komplexy. Možno sa aj v jednom z nich ubytujete. Takisto pri nich ako huby po daždi vyrástli plážové kluby „vyššej úrovne“ – štýlové, pohodlné, hudobné. Ideálne na relax pri drinku v mori, či v bazéne. A preplnené. To ale nevadí. Dokonca aj v auguste si na ostrove nájdeš tiché miestečko. Napríklad v niektorom z malých zálivov medzi skalami. Snáď v každej z týchto zátok hrá more inými farbami – od tyrkysovej, priezračnej belasej až po tmavú smaragdovú. Jednu z najkrajších farieb má more na pláži Es Trenc. Najpokojnejšie pláže zase nájdeš na juhu. Práve tam sa totiž zatiaľ nič nestavia. Napríklad skús Cala d’en Borgit, malú „divokú“ zátoka s plážou. Alebo Cala Varques. Na nádherné, tiché pláže sa dostanete cestou nevyšliapanou. Taká vedie od majáku Ses Salines k najopustenejšej pláži, Es Caragol. No a smaragdové more a zaujímavá kamienková pláž Sa Calobra vás pre zmenu zláka na sever ostrova.  

 

malorka1

 

Palma de Mallorca

Štýlové, živé, kozmopolitné. Najlepšie reštaurácie, kaviarne, obchody. Bohatý kultúrny, spoločenský a nočný život. Hlavné mesto ostrova. Nesklame ani milovníkov histórie a pamiatok. Najznámejšia je isto veľkolepá gotická katedrála La Seu, ktorá bola postavená na základoch bývalej mešity. Jej interiér nesie rukopis geniálneho Gaudího. V samotnom srdci Palmy zase leží Banys Arabs – posledné stopy niečoho, čo bolo kedysi arabské mesto Medina Mayurqa. Konkrétne kúpele z 10.-teho storočia.

 

malorka3

 

Soller

Vraj najslnečnejšie miesto na celom ostrove s príznačným názvom. V menšom tichom mestečku obkolesenom horami môžeš obdivovať najmä grandióznu secesnú architektúru. No Soller nestačí len navštíviť. Veľkú časť zážitku tvorí cesta tam. Hlavne pokiaľ vyrazíš z Palma de Malorka vyše 100-ročným zrekonštruovaným dreveným vlakom. Kedysi slúžil farmárom na zvoz ovocia na trh, dnes patrí hlavne turistom. Tí počas 27 km prejdú olivovými a citrusové hájmi, horskými dedinami pohoria Sierra de Alfabia popretkávaným tunelmi a mostmi. Z vlaku môžeš v Soller preskočiť na obyčajnú električku a odviezť sa na neobyčajné miesto. K majáku Port de Soller za jedným z najúžasnejších západov slnka nad stredozemným morom.

 

Po stopách hrozna

Dá sa povedať, že Malorka si pomaly buduje vínnu reputáciu. A môžem potvrdiť, že vína z miestnych odrôd (zmiešaných s dovozovými) sú fantastické. Ochutnať ich môžeš v každej lokálnej reštaurácii. Alebo sa vyber do jednej z vyše 70 „bodegas“ (vináreň) na prehliadku a ochutnávku. Zvedavcom sprístupnili aj väčšinu viníc. Lokálne vína sa vyrábajú najmä v okolí obce Binissalem. V centre vinárskeho regiónu nájdeš aj najznámejšie vinárstvo José L. Ferrer.

 

Zábava pre malých aj veľkých

Malorka je ideálnym miestom pre rodinnú dovolenku. Dokazuje to nielen počet pieskových pláží s pokojnou, nehlbokou vodou, ale aj množstvo atrakcií. Prím hrajú aquaparky s obrovským množstvom šmýkačiek.  Okrem toho je tu Palma Aquarium, Planetarium a Marineland.

Odvážnejší by nemali vynechať let balónom nad ostrovom. Užiť si slobodu a nádherný ostrov z výšky. Vyberte si krásny jasný deň, zážitok bude umocnený výhľadom na ostrovy Cabrara a Menorca.

 

 

Nočný život

Malorka nie je Ibiza. Či bohužiaľ alebo našťastie, už nechám na vás. Napriek tomu to na ostrove žije. V každom letovisku nájdete nespočet barov a diskoték, zabaviť sa dá aj v plážových baroch, ktoré organizujú párty hlavne počas leta. Ak máte radi skutočne divokú zábavu alebo máte do 25 rokov, vyrazte do letoviska v časti Magaluf. Toto miesto si vybrali za svoje prevažne anglickí tínedžeri a býva to tam dosť uletené.  Označením párty lokalita sa môžu píšiť aj El Arenal a Palmanova. No a ak hľadáte nočný život „na úrovni“, najlepšou voľbou je hlavné mesto Palma de Malorka, bohémska Santa Catalina alebo Paseo Maritimo. To nie je ani dedina, len dlhý pás reštaurácii barov a klubov.

 

Hory a horské dedinky 

Výraznú časť ostrova Malorka tvorí pohorie Serra de Tramuntana. Požičaj si auto a užívaj si slobodu na kľukatých horských ciest. Prevedú ťa tými najkrajšími a najtradičnejšími horským dedinkami. Napríklad taká Deia. Malú dedinu na úpätí Serra de Tramuntana v posledných rokoch zviditeľnili najmä návštevy známych hudobníkov a literátov. Že je ideálnym miestom pre dušu umelca uvidíte aj vy – zdobia ju kvety v starých kvetináčoch, okenice, stará dlažba, malé kaviarne a vinotéky, skrátka, akoby ste sa vrátili do časov minulých. Podobná je aj Valldemossa, dedinka obklopená olivovými hájmi. V jej bývalom opátstve kedysi našiel útočisko Frederic Chopin.  Jeho tvorba každoročne ožíva počas augustového festivalu. Tance a zvyky Malorky sa zase snaží udržať na žive lokálny súbor, ktorý poriada tanečné vystúpenia.

Horské cesty ťa napokon dovedú až „Pánu bohu za chrbát“ – na Cap de Formentor, ktorý vyzerá akoby práve tam končil svet. A bonus – niektoré spoločnosti prenajímajúce autá majú v ponuke aj také lákadlá ako  klasiku 1974 Porsche 911 alebo 1959 Alfa Romeo Giulia Spider.

 

malorka2

 

Autor: Jana Kristeková

Zájazdy slovenských cestovných kancelárií na Malorku nájdete na stránkach www.travel.sk/katalog/spanielsko/mallorca

Zájazdy rakúskych a nemeckých cestovných kancelárií na Malorku nájdete na stránkach www.reisen.sk/dovolenka/baleare/malorka

Marsa Alam 2024 – Cenovo výhodná dovolenka s priamymi letmi

19.03.2024

Autor blogu: Sandra Košútová 🇪🇬 Stredisko Marsa Alam sa nachádza na južnom pobreží Červeného mora v Egypte a ponúka úžasné podmienky na potápanie, s krásnym korálovým útesom a pestrou podmorskou faunou. Je vzdialené len 4 hodiny letu z Bratislavy a predstavuje tú pravú kombináciu výbornej dovolenky- teplé more, krásne pláže, slnečné počasie, skvelé služby a [...]

Egypt 2024: Najvýhodnejšia jarná dovolenka s tipmi na overené hotely

29.02.2024

Autor blogu: Sandra Košútová 🐪 Väčšina z nás už netrpezlivo čakáme a tešíme sa na príchod slnečných mesiacov roka. Ja osobne som si preto v januári povedala, že dosť bolo zimy – chcelo by to nejaké slniečko. Spolu s kolegami sme sa vybrali na infocestu do Egypta, aby sme Vám – našim klientom poskytli vždy tie najlepšie informácie z prvej ruky. Tentoraz [...]

Čarovný Omán 2024: Nové lety z Bratislavy

15.02.2024

Navštívte s nami Arabský poloostrov, rozprávkový Omán, krajinu sultánov a Salalah, bielu perlu Orientu. Jemné pieskové pláže, tyrkysové more s delfínmi a veľrybami, kilometre kokosových paliem strážiacich pobrežie, duny púšte opierajúce sa o horský ománsky masív. Ten drží vlhko a vracia ho národnému pokladu, kadidlovému stromu, ktorého miazga sa v dávnych dobách [...]

Rusko Navaľnyj úmrtie

Biskup na Veľký piatok prirovnal zaobchádzanie s Navaľným k osudu Ježiša

29.03.2024 15:17

„Skončil až v neľudskom gulagu v polárnom ľade," povedal. Zvyšok sveta uvidí "jeho posolstvo slobody" vo večnosti, povedal biskup.

Rural Emergency Hospitals

Slováci si skryli kódy pod klobúky a nadchli špičkových amerických technológov

29.03.2024 15:00

Organizácia Slovak PRO pomáha Slovákom uchytiť sa na americkom trhu. Kto má skvelé nápady, má šancu uspieť aj v silnej konkurencii v USA.

zalužnyj, syrskyj

Zelenskyj hovoril o polmilióne mobilizovaných. General Syrskyj: Potrebujeme výrazne menej vojakov

29.03.2024 14:16

Ukrajinská armáda bude musieť pre obranu pred ruskou inváziou mobilizovať menej vojakov, než sa pôvodne očakávalo.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10

Evakuovať museli 50 ľudí.